JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seniorene spares for krisa

AVVENTENDE: Pressen bruker store bokstaver om seniorenes plass i arbeidslivet, men de eldre arbeidstakerne rammes ikke fullt så hardt av kommunale sparekniver som tittelbruken tyder på.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

En fersk undersøkelse om hvordan pressen skriver om seniorpolitikken i norsk arbeidsliv, er nylig lagt på bordet. Undersøkelsen er gjennomført av medieovervåkingsbyrået Cicion på oppdrag for Senter for seniorpolitikk (SSP). Gjennom en database over presseklipp har Cicion gransket 465 artikler som har stått på trykk i perioden 1. april 2008 til 1. april i år. Ved hjelp av søkeord der seniorarbeidstakere er framtredende i artiklene, har det vært mulig å avlese en del temaer. Mest omtale får artikler om pensjon og oppsigelse, med cirka en fjerdepart. Aldersdiskriminering, dvs. folk som ufrivillig må forlate jobben, omfatter 14 prosent av stoffet. Det betyr at emnene frivillig eller ufrivillig jobbfratredelse for seniorer i arbeidslivet er dekket i omkring 40 prosent av artiklene.

Stoff som omhandler seniortiltak og pensjonister i arbeid utgjør også en god del av seniorstoffet.

Over tid økte omtalen av seniorene i stadig mer positiv retning. Selv om de utvalgte artiklene også inneholdt kritiske bemerkninger om seniortiltak som positiv særbehandling, var omtalene totalt sett med på å gi seniorpolitikken skikkelig vind i seilene i en lang periode. Positive historier om seniorer som enten fortsatte i jobben etter pensjonsalderen, eller som fikk en eller annen form for betalt pensjonistjobb, nådde sin topp i 2007 og langt inn i 2008. Så, i oktober i fjor, snudde stemningen. Finanskrisa slo merkbart til. Bemanningsbyråene fikk vansker med å skaffe jobber til seniorene, avdelinger for å formidle seniorarbeidskraft ble nedlagt. Flere kommuner har avviklet incentivene for å beholde seniorene. Avisartikler begynte å fortelle om konjunkturømfintlige seniorer.

Totalt sett har pressen hele tida, også etter at krisa satte inn, framstilt seniorer som noe positivt. Pressen er seniorenes beste venn, heter det i analysen. Seniorene i arbeidslivet har vært omfattet av en generell velvilje. Det har vært en samstemt oppfatning i pressen om at det er riktig å stimulere eldre arbeidstakere til å stå i jobb i stedet for å få førtidspensjon. Særlig har lederartiklene pekt seg positivt ut. Analysen peker derfor på det tankevekkende at norske mediebedrifter i dag nedbemanner stikk i strid med de prinsippene som har vært framhevet på lederplass. Ord og gjerning holder ikke helt følge.

Med finanskrisa kom de nye vinklingene i media, som kunne fortelle om seniortiltak under press. Flere kommuner har enten redusert, utsatt eller avviklet tiltak rettet mot å holde seniorene lengst mulig i arbeid. Begrunnelsen er innsparinger. Det foreligger enda ikke tallmateriale som viser omfanget, men mye tyder på at de gode intensjonene med seniortiltak kan ha vært for nært knyttet opp mot konjunkturene så lenge behovet for arbeidskraft var stort. Nå øker ledigheten merkbart. Også seniorene kan risikere å møte hverdagen i den køen.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Annonse

Flere saker

Annonse