JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om klart språk

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har sendt en innstendig bønn til sine regjeringskolleger.

Hun ber dem om å sørge for klart språk i brev og skjemaer fra forvaltningen.

«Dette må vi gjere noko med, og difor treng eg hjelp frå dykk», skriver Grande Røys i brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og alle rødgrønne statsråder.

Hun viser til en fersk publikumsundersøkelse der det går fram at 1,3 millioner nordmenn har problemer med å fylle ut offentlige skjema, og at en halv million av oss hadde vansker med å forstå det siste brevet vi fikk fra det offentlige. Hun tilføyer og understreker at dette var «før vi skal forklare innhaldet i pensjonsreforma».

Skrekk og advarsel

Til skrekk og advarsel refererer statsråden «eit døme på korleis språket er i dag». Eksempelet er innsendt av en innbygger, og lyder slik:

«Dersom du fra fylte 65 år går over fra en folketrygdberegnet AFP til AFP beregnet etter reglene for alderspensjon i samme kalenderår, vil du ved AFP-oppgjøret få inntekten i hele kalenderåret vurdert opp mot toleransegrensen. Inntekten fordeles over 12 måneder. Pensjonen blir så redusert for utbetalingsmånedene frem til den dag pensjonen ble omregnet.»

Eksempelets makt

Språket kan bli klarere og bedre, bemerker Grande Røys - og skriver at dette gjelder store og små saker og i all skriftlig korrespondanse.

Hun argumenterer videre med at klart språk er med på å trygge demokratiet, styrke tilliten til staten, og dessuten øke effektiviteten. Det blir mindre arbeid når brev og informasjon blir oppfattet slik det var tenkt, påpeker hun.

Til slutt minner Grande Røys sine kolleger om eksempelets makt, at departementene er på toppen av byråkratiet, og at det nettopp derfor er «viktig at vi går føre som gode døme». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse