JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen helsetvang mot kommunene

Den nye helsereformen vil ikke tvinge kommunene til å slå seg sammen, men de må bli bedre til å samarbeide.

Det er beskjeden fra kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

– Benytt de erfaringene dere har på samarbeid og lytt til andre kommuners erfaring på helseområdet, sier Kleppa til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag legges den såkalte samhandlingsreformen fram. I denne stortingsmeldingen blir det skissert hvordan kommunene skal få større ansvar for helsetjenesten og hvordan det nye betalingssystemet for pasientene skal utformes.

– Noen kommuner i ulike deler av landet har allerede funnet sammen også på helseområdet. Noen lokale helseforetak har inngått samarbeid blant annet når det gjelder pasienter med kols, diabetes og hjertesykdommer. Andre kommuner har funnet gode modeller for å styrke eldreomsorgen og hvordan pasienter skal følges opp når de skrives ut fra sykehus, sier Kleppa.

Gode erfaringer

Fra flere hold er det blitt antydet at småkommuner vil måtte slå seg sammen med andre kommuner for å kunne takle de nye helseoppgavene, men kommunalministeren avviser at det blir tilfelle.

– Nei, mange småkommuner har meget gode erfaringer som de kan bruke i et konstruktivt samarbeid.

– Vil helsereformen inneholde en økonomisk belønning for de kommunene som slår seg sammen?

– Det har vi ikke drøftet i regjeringen, sier Kleppa.

Hun avviser at det ligger elementer av det mange kaller «frivillig tvang» i reformen.

– Men det blir gevinster i form av mer helse for pengene, et bedre tilbud til innbyggerne og styrket kompetanse lokalt, legger ministeren til.

Strid om saken

Magnhild Meltveit Kleppa innrømmer at det har vært dragkamper om saken i regjeringen, men vil ikke røpe hva dette har gått på.

– Det er åpenbart at det har vært ulik tilnærming, sier hun og viser til at helseminister Bjarne Håkon Hanssen innledningsvis «tenkte tydelig og høyt om det han kalte helsekommuner». Det uttrykket får ikke Hanssen lenger lov å bruke.

– Jeg er glad for at han fort innså at for å nå vårt felles mål med helsereformen, så måtte vi bidra til at kommunene og det lokale handlingsrommet må trekkes sterkere inn. Det har vært et meget konstruktivt samarbeid mellom kommunaldepartementet og helsedepartementet om denne saken, sier Kleppa.

Flere muligheter

Hun mener kommunene har flere frivillige alternative måter de kan møte helsereformen på. De kan enten ta de nye oppgavene selv, slå seg sammen med andre eller samarbeide med andre kommuner.

Samarbeid med andre kommuner kan også skje på flere måter; enten la en kommune være vertskommune for oppgavene eller gå sammen i en såkalt samkommune. Kommunalministeren jobber nå med lovendring som kan gjøre det mulig å opprette samkommuner.

I dag er det forsøk med en slik ordning i Verdal og Levanger. Formannskapene i de to kommunene avgjør i fellesskap hvordan fellesoppgavene skal løses. (ANB)

Annonse
Annonse