JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overbeviste ikke Stoltenberg

– Zimbabwe er på rett vei og må komme inn i varmen, mener statsminister Morgan Tsvangirai.

Norge vil imidlertid fortsatt ikke gi penger direkte til regjeringen.

– Det skjer forandring i Zimbabwe, og den er ugjenkallelig, uttalte statsminister Morgan Tsvangirai under sitt Oslo-besøk.

Den tidligere opposisjonslederen avfeier alle som mener at nesten ingenting er endret etter at han tiltrådte som statsminister og slår bestemt fast at landet hans er på vei ut av den ti år lange krisen.

I et foredrag i Nobelinstituttet onsdag ba han også innstendig om at omverdenen må ha tillit til den nye samlingsregjeringen og ikke dømme den på bakgrunn av president Robert Mugabes tidligere synder.

– Vi mener vi har fått landet tilbake på rett spor. Vi opplever økonomisk og politisk oppgang, og det er også på tide å stanse isolasjonen som landet har opplevd de ti siste årene, sa Tsvangirai til den fullpakkede salen.

– Ingen tyrann

Samtidig klaget han over at mange fortsatt ser ut til å være mest opptatt av å demonisere Mugabe, ikke hjelpe landet videre.

– Når det gjelder Mugabe, så tror folk de ser en demon eller en tyrann. Jeg er ikke her for å forsvare Mugabes fortid, men nå har jeg samarbeidet med ham i fire måneder, og vi forsøker å gjøre det som er best for landet, sa Tsvangirai.

Han gjorde det også klart at det ikke er til hjelp for Zimbabwe når giverland holder tilbake penger på grunn av mistillit til regimet.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lot seg ikke overbevise av Tsvangirais argumentasjon. I likhet med en rekke andre land velger Norge fortsatt å avvente den politiske utviklingen før det gis bistand direkte til regjeringen i Harare. Først vil man se konkrete endringer både når det gjelder pressefrihet og reformer innen politi og militæret.

Penger via FN

På en pressekonferanse med Tsvangirai kunngjorde Stoltenberg i stedet at Norge vil gi 42 millioner ekstra via FN-systemet og frivillige organisasjoner. Pengene skal gå til helse, skole og demokratiutvikling, og bidra til at Norges bistand til Zimbabwe kommer opp i 200 millioner kroner i år.

Tsvangirai svarte med at det viktigste er at pengene går til Zimbabwes innbyggere. Men han la ikke skjul på at han gjerne vil vinne giverlandenes tillit slik at sanksjonene mot landet oppheves og regjeringen kan få direkte støtte.

– Dere må hjelpe oss å fiske, slik at vi kan fiske på egen hånd, sa Tsvangirai.

Spøkefull

Fire måneder etter at han ble tatt i ed som statsminister mener han at landet opplever reell endring.

– Vi har fjernet fryktens og mistenksomhetens kultur. Det råder nå større håp og optimisme. Folk kan ytre seg og fortsette med sine daglige gjøremål, sier han.

Mannen som selv har blitt banket opp og arrestert av Mugabes regime, mener at det er på tide å legge fortiden bak seg. Og når han selv har klart det, synes han også at andre burde greie det.

Nå er tiden kommet til forsoning, ikke raseri over fortiden, fremholder han.

– Jeg behøver ikke elske Mugabe, men jeg kan samarbeide med ham til folkets beste. Det tror jeg alle zimbabwere mener, sier Morgan Tsvangirai. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse