JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spionerer på sine egne ansatte

Utesteder, klesbutikker, kiosker og bokhandlere bruker miniatyrkameraer for å avsløre uærlige ansatte. En stor inngripen i uskyldiges privatliv, mener jusprofessor.

Er du ansatt «på gulvet» i handels- og servicenæringen i dag, kan nær sagt alt du gjør bli sjekket med lupe. Hvis du peller deg i nesa eller sniker til deg et kyss fra en jobbromanse på bakrommet, kan du risikere at sjefen din har deg på teip via et miniatyrkamera med lyd og bilde som bare han eller hun vet om. Det samme kameraet kan iaktta deg fra bokryggen til Jo Nesbøs «Snømannen», i det du sorterer bøker i bokhandelen der du jobber.

Det er på SpyShop i Oslo de fleste henvender seg for å kjøpe såkalte spionkameraer. SpyShop har levert overvåkings- og avlyttingsutstyr i nesten 20 år. Daglig leder Frode Olafsen forteller om en økende pågang fra år til år, også fra kunder som vil sjekke om ansatte har rent mel i posen.

– Det går ikke en uke uten at vi har kunder som kjøper spionkameraer for å luke ut uærlige ansatte, sier Olafsen.

«Alle» er kunder

Han ønsker ikke å navngi bedrifter, men bekrefter at han har et bredt spekter av kunder i handels- og servicenæringen. Alt fra små bedrifter til store butikkjeder som føler at de må ty til uortodokse metoder for å bekjempe internt svinn på arbeidsplassen.

Dagsavisen har vært i kontakt med flere vaktselskaper som bekrefter at man i noen tilfeller bruker skjulte miniatyrkameraer for å ta ansatte på fersk gjerning.

– Når svinnet blir for stort, risikerer man at ansatte blir permittert og at bedriften går konkurs, sier daglig leder Steinar Vadla Risa i Sector Sikkerhetsbyrå.

Han gjør oppdrag for flere store butikkjeder og kjøpesentre.

Ulovlig

Henning Jakhelln er professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo. Han påpeker at Stortinget har fastsatt klare regler for hva som er lov og ikke lov når det gjelder overvåking.

– For det første skal man være kjent med at et område er overvåket. For det andre må du ha en rimelig grunn til å montere et overvåkingskamera. Tiltak skal drøftes med tillitsvalgte som også skal informeres om hva overvåkingen består i, sier Jakhelln.

– Hva hvis man monterer et miniatyrkamera uten å informere tillitsvalgte?

– Det er ulovlig, fastslår Jakhelln.

– Men poenget med miniatyrkamera er vel at ingen skal vite om det?

– Det resonnementet holder ikke, sier Jakhelln.

Han viser til to høyesterettsdommer der sakene ble avvist fordi forbrytelsen ble dokumentert med videokameraer som det ikke var informert om.

Fortvilet situasjon

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i arbeidsgiverorganisasjonen Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), kan forstå at sjefer mener at kjøp av miniatyrkameraer er siste utvei.

– Man kan ikke gå til politiet og si at man har blitt frastjålet 14 par sko av en ansatt, eller penger er blitt borte fra safen og at man ikke vet hvem det er. Politiet vil bare henlegge saken med ukjent gjerningsmann. Da har man en fortvilet situasjon som går ut over arbeidsmiljøet, sier Bjerke.

– Det er sjokkerende at bedriftseiere går til skrittet å kjøpe miniatyrkameraer for å overvåke ansatte, sier faglig ungdomssekretær i LO, Karl Ernest Koch.

– Det viser at de ikke stoler på sine ansatte, fortsetter han.

Koch forteller at LO får stadige tilbakemeldinger fra ansatte og tillitsvalgte som forteller om økende overvåking på arbeidsplassen sin. Men han tror også mørketallene er store. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse