Feriepenger går til ferie
Rundt 2,9 millioner arbeidstakere får drøyt 131 milliarder kroner i feriepenger i år. Nordmenns første prioritet er en ferietur til utlandet.
Feriepengenivået i fjor på 119 milliarder kroner har i år økt med 12 milliarder kroner, eller 6,75 prosent.
Det skyldes økningen i bruttolønn, oppgir analyseselskapet Experian – tidligere CreditInform AS.
Både turoperatøren Star Tour og DnB NORs forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen har spurt markedet om hva årets feriepenger skal brukes til. I begge undersøkelsene vises stor villighet til å bruke vesentlige deler av feriepengene til sommerferie, men i DnB NORs undersøkelse er oppussing av bolig klarest prioritert av dem som ikke skal feriere.
Star Tours undersøkelse bygger på nettsøk hos 1.731 av selskapets kunder, mens analyseselskapet Synovate for vel en måned siden gjennomførte en såkalt omnibus blant 1.000 personer over 15 år.
Mer nøkternhet
– Finanskrisen har gjort nordmenn mer oppmerksomme på hva de vil bruke penger på. De sparer mer og bruker lenger tid på å beslutte innkjøp, men lar ikke økonomisk turbulens ødelegge nettopp feriereisen til sommeren. Det er årets høydepunkt, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR til NTB.
– Ikke uventet topper ferie i utlandet vår undersøkelse, men vi ser at nordmenn er nøkterne og prioriterer sparing, oppussing og nedbetaling av lån, sier Star Tours kommunikasjonsdirektør Lena Petersson til NTB.
Hun sier at sparing, oppussing og nedbetaling av lån opptar andre, tredje og fjerde plass på deres feriepenge-prioritering. Kjøp av nye klær er prioritert som nummer fem, festing med familie og venner som seks, innkjøp av elektronisk utstyr er rangert som sju, kjøp av møbler som åtte, mens sports- og fritidsutstyr og ny bil deler niende plass på listen.
Mest reisekåte i Star Tour-undersøkelsen er vestlendinger og nordlendinger, mens de minst reiseglade er trønderne. Nordlendingene er på landstoppen når det gjelder å bruke feriepenger til å pusse opp.
24.000 på ferien
Sodefjed Jørgensen sier at husholdningene ifølge Synovate-undersøkelsen i snitt vil benytte vel 24.000 kroner av feriepengene på sommerferie. Dette er et litt høyere beløp enn snittet for 2008. Analyseselskapet Experian opplyser at hver skatteyter i snitt får 45.384 kroner i feriepenger.
– Bare 20 prosent av de spurte vil bruke mindre penger i ferien. Det er altså ikke økonomien som i første rekke spiller inn, men at de ønsker å bruke pengene på andre ting, som bolig og oppussing, sier forbrukerøkonomen.
I gjennomsnitt vil 20 prosent av dem som ikke skal reise bort i sommer bruke feriepenger på oppussing. Nesten like mange – 17 prosent – ante i mai ikke hva de skal bruke pengene til. Hele 11 prosent prioriterer innkjøp av mat og dagligvarer, mens 9 prosent vil spare. 5 prosent vil reise på tur senere, like mange som i første rekke vil spare.
2 prosent av de spurte vil bruke penger til det ubestemmelige «å kose seg», mens 6 prosent vil bruke feriepenger til andre formål. Verd å merke seg at i Synovate-undersøkelsen er det er 18 prosent som oppgir at de ikke får feriepenger i år. (ANB-NTB)
En egen lov - ferieloven - regulerer bestemmelsen om feriepenger.
Feriepenger tjenes opp året før ferien skal avvikles. Var man ikke i jobb året før har man rett på ferie, men ikke på feriepenger.
For inneværende år vil det bli utbetalt vel 131 milliarder kroner i feriepenger. Det er 12 prosent mer enn for 2008 og økningen skyldes økning i vår bruttolønn. (Kilde: Experian)
Star Tour har spurt på nettet 1.731 av sine kunder om hva de skal bruke sine feriepenger til, og bedt dem om å prioritere sitt forbruk.
DnB NORs forbrukerøkonom har i år, som tidligere, bedt analyseselskapet Synovate spørre 1.000 personer over 15 år om ferie denne sommeren og hva de vil bruke feriepengene til. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes