JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overkjører urfolk i Chile

Statlig norsk kapital opptrer som vår tids ”conquistadorer”, 500 år etter Columbus. Slik oppfatter mapuche-folket i Chile vannkraftprosjektet til SN Power.

Statkraft eier 50 prosent av SN Power. Den andre halvparten tilhører Norfund (Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland).

I mai i år klaget LO til utenriksministeren, og Norsk Folkehjelp skrev til Norfund. Bakgrunnen var at SN Power kjøpte vannrettigheter i Chile i mars 2006 og har store planer om vannkraft i Coñaripe i midtre del av landet. Dette står i sterk motstrid til urfolkets interesser i området. Nå trappes kampen opp.

Aksepterer ikke ”urfolk”

I dag arrangerte FIVAS et seminar om vannkraftplanene og selskapets opptreden. Silvia Schönenberger fra Observatorium for urfolks rettigheter i Temuco, Chile, pekte på at landet fortsatt ikke har ratifisert ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter. Konvensjonen fikk tilslutning i Kongressen i 2000, men fire forsøk på å få Overhuset med på den, har vært mislykket. Urfolkene og deres støttespillere frykter nå at ILO-konvensjonen aldri blir gjort gjeldende i Chile.

– Chilensk lov aksepterer ikke begrepet ”urfolk”, bare ”befolkning”. Det er heller ingen aksept for ”territorium”, altså urfolkenes sedvanerett til landområder og naturressurser, påpeker Miguel Utreras Imilmaqui. Mapuche-indianeren er bosatt i Norge og medforfatter av rapporten som ble presentert på seminaret.

Hellige steder krenkes

Utreras peker på at SN Power vil medføre store naturinngrep. Rent fysisk vil anlegg, veier og høyspentmaster gjøre store innhogg i mapuchenes områder. De er allerede kraftig redusert fordi myndighetene de siste 25 årene har tillatt full privatisering av naturressurser i landet.

Det er omtrent 8000 personer som blir direkte berørt av utbyggingen, og mange av dem lever i dag i ekstrem fattigdom. Utbyggingen vil ødelegge den økoturismen de prøver å bygge opp.

Dernest vil kraftutbyggingen krenke mapuche-folkets religiøse steder og til dels oversvømme dem. SN Power har til og med kalt selskapet sitt for Trayenko AS. For mapuche er trayenko en hellig foss – vann som taler til menneskene – et sted hvor de søker kontakt med åndene.

Ansett som terrorister

Utbyggeren har forholdt seg til chilensk regelverk, og som nevnt har urfolkene der meget svak juridisk beskyttelse. All informasjon om prosjektet skjedd på utbyggerens premisser. En egen ressursgruppe av urfolk er opprettet. Newen Mapu ("jordas styrke”) reiser rundt og holder informasjonsmøter i landsbyene, fortalte høvding Pedro Antimilla på seminaret.

Dialogen mellom partene har ikke vært av en slik karakter som en så alvorlig sak krever, mener mapuche-folket. De ønsker å snakke direkte med nordmennene, ikke med chilenske mellommenn.

På toppen av det hele har politiet gjort livet surt for folk i landsbyene. Folk som klager og protesterer, blir ansett som terrorister.

– Bærekraftig

Nils Husby fra SN Power Latin America sa at de ønsket dialog og at det ikke var deres linje verken å sette inn politiet eller bruke bestikkelser for å få tilslutning til prosjektet.

– Vi driver bærekraftig utvikling, sa han, og pekte på at utbyggingen ville medføre skatteinntekter som tilsvarer en fjerdedel av budsjettet til de tre berørte kommunene. Husby erkjente likevel at dialogen med folk i området tar mer tid enn antatt. Ifølge prosjektplanen skal kraftverket være i drift i 2012.

En av rapportens konklusjoner er at den norske stat bør gjennomgå statseide selskapers policy når det gjelder urfolks rettigheter. Og ikke minst bør SN Power vurdere sine investeringer sett i forhold til ILO-konvensjon 169.

Annonse
Annonse