JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke lov å be om svensker

Å spørre spesifikt etter svenske ansatte er ulovlig, ifølge Likestilling- og diskrimineringsombudet.

Dagsavisen skrev torsdag at vikarbyråer opplever at norske arbeidsgivere spør spesifikt etter svensker.

Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er dette et klart brudd på diskrimineringsloven.

Ikke lov

– Det er forbudt å diskriminere på grunn av etnisk og nasjonal opprinnelse. Å utelukke andre enn personer med svensk statsborgerskap vil være diskriminering på grunn av nasjonal opprinnelse. Det er kvalifikasjonene som skal være avgjørende i en ansettelsesprosess, sier Gangås til Dagsavisen.

Loven vil ramme vikarbyråer som tar imot forespørselen om svensker.

Kundene har heller ikke lov til å komme med spesifikke ønsker om nasjonalitet, alder, kjønn eller etnisk bakgrunn.

– Hvis vi kommer over en stillingsannonse hvor arbeidsgiver søker spesielle nasjonaliteter, ber vi dem endre den, fordi det er ulovlig. Slike forhold er vanskeligere å kontrollere når det skjer gjennom vikarbyråer, sier seniorrådgiver i juridisk avdeling hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, May Schwartz.

Hun sier det er utbredt at arbeidsgivere har preferanser om bakgrunn, nasjonalitet, kjønn og alder. Men det finnes unntak hvor det er lov å spørre etter personer fra nabolandet.

– Eneste lovlige grunn til å spørre om en svenske er hvis det kun er en svenske som kan gjøre jobben. Et eksempel her er hvis et filmselskap trenger en svensktalende skuespiller. Men det er det ikke snakk om i denne saken, sier Schwartz

Ansvar for å si ifra

Både Manpower og Jobzone har kunder som er godt fornøyd med svenskene, og som spør etter ansatte med svensk bakgrunn når de skal ansette. Begge byråene er klar over at det er ulovlig i forhold til diskrimineringsloven.

– Kundene kan spørre om hva de vil. Utgangspunktet vårt er at kunnskap og egnethet bestemmer hvem som får jobben, ikke nasjonalitet, sier informasjonsansvarlig Gry Ljøterud i Manpower.

– Opplyser dere til kundene deres at det ikke er lov?

– Det er forskjellig praksis om å opplyse om dette. Men vi informerer om at det er kompetanse vi velger ut ifra, ikke nasjonalitet.

Seniorrådgiver i LDO oppfordrer på det sterkeste vikarbyråene til å opplyse kundene sine om at det de spør om er ulovlig.

– De har et selvstendig ansvar for ikke å bryte loven og si ifra, sier hun.

Ringer svenskene først

Hvis en kunde spør om en svenske, og vikarbyrået Jobzone sender en nordmann, blir ikke personen sendt hjem av den grunn, ifølge konsulent Kjell Graarud.

– Vi har aldri opplevd negative reaksjoner på å sende andre enn svensker. Men arbeidsgivere foretrekker svensker fordi de aldri sier nei-takk og har høy arbeidsmoral.

– Vet dere at dere bryter loven ved å la svenskene gå foran i køen?

– Vi vet det, og ettergir ikke ønskene til kundene. Men det vil alltid være kunder som har preferanser. Det betyr ikke at vi lar dem få viljen si.

Det er vikarbyråene som bestemmer hvem som skal få jobben, og Graarud legger ikke skjul på at Jobzone ofte ringer svensker først fordi de er lettest tilgjengelig.

– Vår jobb er å skaffe kundene arbeidskraft kjappest mulig. Da ringer vi ofte svensker, fordi sjansen for treff er større. (ANB)

Annonse
Annonse