Lover slepebåt-beredskap
Regjeringen lover å sørge for statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge i kjølvannet av Full City-ulykken utenfor Langesund.
Planen var å legge statlig slepebåtberedskap i sør inn i forslaget til statsbudsjettet for neste år, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Nå framskyndes planene. Det kunngjorde statsministeren da han tirsdag ettermiddag var i Langesund for å se skadene etter Full City-havariet utenfor Langesund i Telemark med egne øyne.
– Vi vil så snart det er mulig sende oppdraget ut på anbud, slik at vi så raskt det overhodet lar seg gjøre får på plass en slik beredskap, sa han.
Slepebåt-beredskap på Sørlandet har lenge vært et krav fra miljøbevegelsen og er i tråd med anbefalingene til Kystverket.
Så skadene
– Det er ikke så viktig akkurat nå hvor mange båter det vil være snakk om og når beredskapen er på plass, men at vi får statlig beredskap 24 timer i døgnet, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) til NTB.
Sammen med og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) lanserte statsministeren og Pedersen ni punkter for bedre sikkerhet mot ulykker som kan påføre kysten store skader etter oljeutslipp. Regjeringen ønsker også blant annet å oppgradere utstyr, oljevernfartøy og trafikksentralene i Horten, Brevik og Kvitsøy, samt utrede slepebåtberedskap på Vestlandet og seilingsleder i Sør-Norge.
Forbud mot tungolje
Et viktig moment for Stoltenberg er dessuten å innføre et forbud mot bruk av tungolje om bord i skip. Norge har vært en pådriver for et slik forbud internasjonalt. Nå vil regjeringen jobbe for å framskynde prosessen. I Arktis blir tungoljeforbud innført neste år, men i øvrige farvann langs kysten kommer forbudet først til å tre i kraft i 2015 med dagens framdriftsplan.
– Lettolje er mye enklere å håndtere ved slike ulykker og ville gjort betydelig mindre skade enn den tunge bunkersoljen. Vi kommer til å ta initiativ overfor andre lands myndigheter for å forsøke å framskynde et slikt forbud, sa han.
Ros og ris
Venstres Gunnar Kvassheim er naturlig nok fornøyd med at Sørlandet nå ser ut til endelig å få slepebåtberedskap, men mener tiltaket kommer altfor sent.
– Økt slepebåtkapasitet på sørlandskysten er en sak Venstre har tatt opp med regjeringen ved gjentatte anledninger og fått negative tilbakemeldinger av fiskeriminister Helga Pedersen (Ap). At regjeringen varsler at dette nå kommer på plass er selvsagt positivt, men det har tatt altfor lang tid, sier han.
Stoltenberg framholder at regjeringen allerede har gjort mye for å styrke beredskapen langs kysten, ved utgangen av 2010 skal det være bevilget til sammen 340 millioner kroner. Han avviser at valget og den gryende valgkampen har medvirket til økt handlekraft i regjeringskontorene i denne saken.
Ros fra miljøbevegelsen
Også Bellona og WWF Norge tar nyheten svært godt imot, men påpeker at «dette er noe vi har bedt om lenge».
– Da miljøvernminister Erik Solheim (SV) og Helga Pedersen var her på lørdag var regjeringens politikk at Nord-Norge skulle ha prioritet. Nå har regjeringen snudd, påpeker generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.
– Vi er selvfølgelig svært glade for dette, men hvis beredskapen allerede hadde vært på plass, kunne denne ulykken kanskje vært unngått, sier Hansson.
Bellona-skipper og oljeverntalsmann Sigurd Enge istemmer.
– Det er synd at det måtte en så tragisk ulykke til for at dette tiltaket skulle bli en realitet, sier han. (ANB-NTB)
Sørge for at ressursene som er nødvendige for opprydningsarbeidet blir stilt til disposisjon.
Etablere statlig slepebåtberedskap på Sørlandet så fort som praktisk mulig.
Utarbeide plan for utbygging av slepebåtberedskap på Vestlandet.
Sette i verk program for oppgradering av trafikksentralene, herunder Horten, Brevik og Kvitsøy.
Sette i verk et program for utskifting av oljevernfartøy.
Videreføre arbeidet med å etablere seilingsleder langs Sørlandet og resten av kysten slik det nå er gjort fra Vardø til Røst.
Gjennomgå oppankringsplasser.
Se på muligheter for å fremskynde utfasing av tungolje i samarbeid med næringen og ulike myndigheter.
Legge til rette for at private kan bidra i opprydningsarbeidet og vask av sjøfugl i samarbeid med frivillige organisasjoner og med nødvendig opplæring. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes