Sp vil ha ti milliarder til fylkesveiene
Senterpartiet vil gi én ekstra milliard hvert år de neste ti årene til å utbedre fylkesveiene her i landet.
Sp-leder Liv Signe Navarsete poengterer at asfaltmilliarden skal komme i tillegg til de ordinære bevilgningene til vei. Det kom fram da Senterpartiet arrangerte valgkampåpning på Rånåsfoss kraftverk i Sørum kommune i Akershus torsdag.
– Fylkene får en tøff jobb når de skal ta over ansvaret for riksveiene. Asfaltmilliarden må til for å sikre en skikkelig veistandard i hele landet, sier Navarsete til NTB.
Hun tror ikke det er urealistisk å få gjennomslag for et slikt krav i eventuelle forhandlinger om en ny, rødgrønn regjeringserklæring - til tross for den tradisjonelle SV-motstanden mot veibygging. For Sps del er god veipolitikk god distriktspolitikk og god næringspolitikk
– Jeg har møtt mange fylkespolitikere både fra Arbeiderpartiet og SV som er opptatt av gode veier lokalt. Dessuten er SV først og fremst motstander av de store firefelts motorveiene, og ikke mindre lokale veier, sier hun.
Superbredbånd til alle
Sp-lederen la stor vekt på distriktsprofilen da hun talte under valgkampåpningen - med hovedvekt på tradisjonelle Sp-saker som nettopp samferdsel (tog og vei), superbredbånd over hele landet (oppgradering av dagens bredbånd), lik nettleie på strøm (uansett hvor du bor i landet) og fraktutjevning på drivstoff (slik at transportsektoren ikke lider under dyrere bensin- og dieselavgifter i enkelte deler av landet).
Sp vil dessuten ha et tak på 40.000 arbeidsplasser i Oslo og ettergi studielån for arbeidstakere som bosetter seg i deler av landet med redusert arbeidsgiveravgift.
– Vi må spre makt og kompetanse til andre deler av landet. Det er bare sunn fornuft å si at vekst i statlige arbeidsplasser i hovedstaden skal utløse etablering av arbeidsplasser andre steder, sa hun i talen.
Heller ikke rovdyrpolitikk, landbrukspolitikk og storsatsing på fornybar energi var glemt på smørbrødlisten over politikken Sp går til valg på.
– Du rendyrket distriktsprofilen i stor grad, er det først og fremst i distriktene Senterpartiet hører hjemme?
– Ja, Sp hører hjemme i distriktene, selv om vi også har fått gjennomført god politikk for byene de siste årene. Vi ønsker å være talerør for de som ikke så lett blir hørt, sier hun.
Vil kutte i formuesskatten
Mer omstridt er nok Senterpartiets ønske om å legge om dagens formuesskatt. Der SV ikke har vært villig til å snakke offentlig om mulige kutt i formuesbeskatningen, mener Sp at den i dag rammer skjevt og uhensiktsmessig. Små bedrifter må med dagens ordning betale skatt av såkalt «arbeidende kapital», det vil si eiendommer, maskiner og utstyr til bruk i virksomheten.
Navarsete påpeker at Sp vil ha en differensiering av formuesbeskatning, slik at selvstendig næringsdrivende ikke trenger å betale skatt på arbeidende kapital.
– Jeg ser ingen grunn til at Stein Erik Hagen ikke skal betale skatt av sin formue. Det vi ønsker er en avgrensning. Dette er selvfølgelig et forhandlingsspørsmål, men jeg opplever at verken Ap eller SV stenger døra for en slik ordning, sier Navarsete om omleggingen som trolig vil koste rundt én milliard kroner etter hennes beregninger.
– Jeg tror ikke Kristin Halvorsen er opptatt av de små bedriftseierne. Hun er nok mer opptatt av helt andre grupper, sier Sp-lederen. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen