Etter Vaxholm-dommen
Hvordan skal svensk fagbevegelse forholde seg etter nederlaget for Byggnads i EF-domstolen? Debatten raser om Vaxholm-dommen er kroken på døra for den svenske modellen.
Svenske aviser og nettsteder flommer over av debatt etter det uventede og alvorlige nederlaget for fagbevegelsen i EF-domstolen rett før jul. Mange er bekymret for at dommen kan være begynnelsen på slutten for den svenske modellen.
Partene i arbeidslivet
Dommen slo fast at fagforbundet Byggnads blokade av en byggeplass utenfor Stockholm der litauiske arbeidere gikk på litauisk tariff og ikke svensk, var ulovlig.
Dermed er det slått fast at svensk fagbevegelse ikke uten videre har rett til å ta i bruk arbeidskampmidler for å sikre svenske avtaler i Sverige, samt at EF-domstolen anser at svensk arbeidsrett ligger innenfor dens kompetanseområde. Begge disse prinsippene kan bidra til å slå beina under det som kalles den svenske modellen, et trepartssamarbeid med høy organisasjonsgrad, der fagbevegelsen har rett til å bruke faglig arbeidskamp for å kjempe gjennom lønn- og arbeidsvilkår.
Justeringer
Den sosialdemokratiske europa-parlamentarikeren Jan Andersson karakteriserer seg selv som EU-entusiast, men er blant dem som er dypt bekymret for den svenske modellens framtid etter Vaxholm. I et innlegg på europaportalen.se tar han til orde for at det gjøres justeringer i det svenske systemet som sikrer likebehandling mellom svenske og utenlandske arbeidstakere. Fra regjeringshold må utstasjoneringsloven endres, fra partene i arbeidslivet må nye avtaler framforhandles, mener Andersson.
I disse avtalene må avstanden mellom minstelønn og normallønn minke betraktelig for å unngå et b-lag i arbeidslivet, skriver Andersson. Han kritiserer de som hevder at Vaxholm-dommen bryter med de grunnleggende forutsetningene for Sveriges inntreden i EU.
En slik kritiker er redaktøren for transportarbeidernes fagblad, Jan Lindqvist. På nei-siden blir det også reist krav om ny medlemskapsdebatt, ettersom et av de sentrale argumentene for å si ja i 1994 var at de svenske tariffavtalene ikke skulle påvirkes av Unionen.
Ikke tradisjon
Arbeidsgiversiden hevder på sin side at Vaxholm-dommen ikke har særlig betydning for den svenske modellen, ettersom det ikke finnes noen tradisjon i Sverige for å kreve tariffavtaler med utenlandske firmaer. Lars Gellner i Svenskt Näringsliv mener fagbevegelsen maler fanden på veggen, og skriver på europaportalen.se at et ikke er troverdig å hevde at dommen truer den svenske modellen, fordi det uansett er et begrenset antall utenlandske arbeidere man snakker om.
Uklart i grunnlov
Et av de sentrale punktene i debatten er hvordan man skal tolke begrepet «grunnleggende rettighet», fordi EF-domstolen slår fast at bruk av faglige kampmidler er en slik rettighet. Den svenske LO-juristen Claes Mikael Jonsson slår fast at den nye EU-traktaten ikke sier noe om hvordan grunnleggende rettigheter og fri flyt av tjenester skal balanseres mot hverandre. Dermed vil domstolen bli en viktig faktor i møte med virkeligheten.
Frykter allmenngjøring
Videre debatteres det heftig om dommen i Vaxholmsaken er første skritt i retning av politisk bestemte minstelønninger, som er et eklatant brudd med grunntanken i den svenske modellen – forhandlinger mellom partene.
I et innlegg i Dagens Nyheter skriver arbeidsrettseksperten Svante Nycander at «utviklingen i Europa viser at allmenngjøringsinstituttet kveler fagbevegelsen med dets eget rep. Staten blir da ansvarlig for solidaritetsprinsippet på arbeidsmarkedet, loven erstatter sympatiaksjoner».
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø