Vil øke toppskatten
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen vil skjerpe inntektskatten for de rike for å kunne gi lavere formueskatt til lastebilsjåfører og bønder.
– Økt toppskatt på høye inntekter og økt utbytteskatt vil være veien å gå. På den annen side må vi redusere formueskatten for selvstendig næringsdrivende, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Vi treffer Senterpartiets finanspolitiske talsmann utenfor en kafé på tettstedet Vestfossen i Øvre Eiker. Han har startet valgkampen for å få fornyet tillitt fra velgerne i Buskerud.
Arbeidende kapital
Senterpartiet går til valg på å få fjernet formueskatten på «arbeidende kapital». Lundteigen gjør det nå klart at det bare er selvstendig næringsdrivende han har i tankene.
– Vi er opptatt av fjerne skatten på driftsmidler som traktorer, lastebiler og bygninger. I Senterpartiet har vi nå konkludert med at aksjer ikke skal regnes som arbeidende kapital, sier Lundteigen og gjør det dermed klart at verken Rimi-Hagen eller familiene som eier Aass Bryggeri i Drammen vil nyte godt av Senterpartiets forslag.
– Dette forslaget har jeg tenkt ut i fjøset. Det nytter ikke å få slike tanker på Stortinget, sier han.
Tøff dragkamp
Lundteigen varsler tøff dragkamp om denne saken hvis de rødgrønne partiene vinner valget og det blir nye regjeringsforhandlinger om en Soria Moria II-erklæring.
– Dette vil være en viktig sak for Senterpartiet. Å få fjernet skatten på arbeidende kapital er en høyt prioritert skattepolitisk sak for oss, sier Lundteigen og lover at han ikke skal gi seg uten sverdslag.
Forslagene hans vil møte sterk motstand fra både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV). Stoltenberg vil motsette seg økt toppskatt, siden det bryter med skattereformen å gjøre systemet mer progressivt. Samtidig er Halvorsen innbitt motstander av å fjerne formueskatten på arbeidende kapital.
– Men her handler det om i praksis å følge opp ideen om skatt etter evne som alle de tre rødgrønne partiene står sammen om, sier Sp-talsmannen.
Dårlig alternativ
Han er en ihuga tilhenger av prinsippet om at formue skal skattlegges. Lundteigen advarer Ap og SV mot å ta for lett på denne saken. Han frykter at Norge kan komme til å ende opp med en mer usosial eiendomskatt i stedet, dersom høyrekreftene klarer å ta bort formueskatten.
– Hvis høyrepartiene får fjernet formueskatten, så vil de i neste omgang innføre statlig eiendomskatt. Både Høyre og Frp benekter selvsagt dette nå, men jeg våger likevel denne spådommen. De fleste høyrestyrte land har jo innført eiendomskatt i stedet for formueskatt, sier han.
– Boliger og eiendom er vanskelig å flytte på. Derfor ser mange økonomer eiendomsskatt som en «god» og effektiv skatt. Høyresiden bryr seg ikke om eiendomskatt slår enda mer usosialt ut, sier Lundteigen og viser til at både Sverige, Tyskland og USA har høy eiendomskatt.
– Hvis høyrekreftene får det som de vil, så kommer finanskapitalen til å gå fri mens huseierne må betale gildet, sier han.
Urettferdig ordning
– Poenget med formueskatt var opprinnelig en ekstraskatt på arbeidsfrie inntekter, men slik er det ikke. Mange næringsdrivende innenfor håndverk, service, landbruk, fiske og annen småindustri må derfor satse mye oppspart kapital i driftsmidler. For disse menneskene oppleves det som urettferdig å måtte betale formueskatt på relativt lave inntekter, sier Lundteigen.
– Men hvorfor godtar du ikke at aksjer er arbeidende kapital?
– Begrunnelsen er at det er vanskelig å skille mellom bedrifter hvor aksjeeieren arbeider og ikke. I børsnoterte selskaper er eieren helt passiv. Hvis aksjer skulle bli fritatt for formueskatten, så bør det også gjelde for obligasjoner og bankinnskudd. Da blir poenget med formueskatt borte, sier Lundteigen.
Men Sp-talsmannen ser flere svakheter ved dagens system for formueskatt.
– I dag er det slik at de rike har lettest for å betjene gjeld og dermed redusere formueskatten. Derfor må vi gjøre inntektskatten mer progressiv, altså enda høyere for de rike, konkluderer Lundteigen. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp