JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratis bøker i videregående

For første gang får alle elever i videregående skole gratis lærebøker.

En rødgrønn reform som startet i 2007, er dermed fullført.

Det var med betydelig stolthet kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell torsdag kunne konstatere at alle tre trinn i videregående får gratis læremidler fra og med skoleåret som begynner nå i august.

Kunnskapsdepartementet har dessuten godt håp om at alle bøker skal nå fram i tide til alle landets skoler. Det har i tidligere år vist seg at enkelte bøker først har vært å få tak i flere uker etter at undervisningen har begynt.

– Fylkeskommunenes innkjøpssystemer er forbedret i lys av det som er skjedd tidligere. Hovedbildet er at alle vil få sine bøker, bortsett fra noen nynorskutgaver og lærebøker med svært små opplag i enkelte yrkesfag, sier Solhjell.

Bøy og tøy

Av annet nytt denne høsten nevner kunnskapsministeren innføringen av to timer med fysisk aktivitet for 5. - 7. trinn. Dette er ikke vanlig kroppsøving som det gis karakter i, men et lavterskeltilbud som skal inkludere alle og være «fysisk og psykisk helsefremmende».

Departementet nedsatte høsten 2008 en egen arbeidsgruppe med Marit Breivik i spissen for å få forslag til hvordan disse aktivitetene kan utformes. Gruppen legger fram sine anbefalinger om kort tid.

Fra i høst blir det også startet en ny rektorundervisning myntet på nytilsatte rektorer og rektorer som ikke har utdanning som skoleledere. Utdanningen legges inn under den vanlige universitets- og høyskolemodellen og vil som deltidsstudium gi 30 studiepoeng over halvannet til to år. Studiet kan bygges ut til full master i skoleledelse.

Selve studiet er gratis, men utgifter til vikar, reiser og opphold må skoleeier dekke. De første kursene starter i september-oktober.

Ikke ranking

Solhjell har lite til overs for Høyres utspill tidligere i sommer om rangering og premiering av flinke elever, en slags kunnskapens svømmeknapp i bronse, sølv og gull.

– Det er ikke grunnlag for å si at elever vil lære mer ved å bli vurdert og plassert på en slik skala. Dette vil snarere stigmatisere og skape ytterligere forskjeller. Motivasjonen må komme fra engasjerte lærere og trygge forhold på skolen, sier kunnskapsministeren.

Han viser til idrettsverdenen, der selv barneidrett fram til 12-13-årsalderen ikke drives etter slike prinsipper.

– Det Høyre vil, er å bringe inn en slags OL-tenkning inn i klasserommene, en dyrking av enerne som ikke er sunn. Målet i skolen er mer enn å bare få fram de tre beste. Det blir helt feil å skille vinnere og tapere på denne måten allerede på barnetrinnet, sier Solhjell. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse