JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for demokratiet

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa advarer mot partier som vil ha færre kommuner.

– Hvis vi raserer kommunestrukturen, så raserer vi også lokaldemokratiet, sier Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kommunalministeren gikk hardt i rette med både Per Sandberg (Frp), Ola Elvestuen (V) og Erling Lae (H) i en paneldebatt tirsdag. De tre ønsker alle færre og større kommuner her i landet.

Frivillighet

– Hvis vi reduserer antallet kommuner med tvang, så betyr det at Stortinget overkjører den lokale folkeviljen. Det betyr igjen en rasering av lokaldemokratiet, sier Kleppa. Hun mener at frivillighet må ligge i bunn for sammenslåing av kommuner. Det innebærer at både folket og de folkevalgte i de aktuelle kommunene må si ja til kommunesammenslåing før Stortinget kan vedta noe slikt.

– Jeg er opptatt av å styrke lokaldemokratiet og sørge for enda bedre kontakt mellom velgere og folkevalgte, sier Kleppa.

Arrogante

Hun beskylder representantene for Frp, Venstre og Høyre for å ha en holdning der de tenker ovenfra og nedover på en arrogant måte.

– Så du tolker det slik at Sandberg, Elvestuen og Lae vil bruke tvang for å redusere antallet kommuner?

– Jeg opplever det slik at dersom du skreller unna alt det uklare, så vil Sandberg bruke tvang. Elvestuen vil det klart, for det går fram av Venstres program. Og det er likedan for Høyre, sier Kleppa.

Hun viser til en bok som flere forskere står bak.

– Her kan vi lese at tilliten er størst til lokale folkevalgte i de minst kommunene, sier Kleppa.

Større lokal makt

Venstre-nestleder Ola Elvestuen ønsker å legge større makt til kommunene, samtidig som han oppfordrer kommuner til å slå seg sammen slik at det blir lettere å løse flere oppgaver lokalt.

– Jeg tenker spesielt på situasjonen inne helse og omsorg hvor vi trenger mer kvalifisert personell, sier Elvestuen.

Fremskrittspartiets Per Sandberg ønsker på sin side å gi kommunene ansvar for mer av det som staten i dag styrer med.

– Det gjelder for eksempel snøscooterkjøring og alkoholpolitikk, sier Sandberg.

Stortingets makt

Høyres Eling Lae slår fast at det er Stortinget som må vedta om kommuner skal slås sammen.

– I så måte vil ethvert vedtak som Stortinget gjør være en tvang. Derfor blir det en noe spesiell ordbruk å snakke om frivillighet, sier Lae. Han spør seg hvorfor det gikk så greit å slå sammen kommuner på 60-tallet, mens det nå er veldig vanskelig.

– Det er tvang å slå sammen kommuner mot innbyggernes vilje, repliserte Kleppa.

Blir overstyrt

Lae mener staten må la være å overstyre kommunene så sterkt som tilfelle er i dag.

– Makspris på barnehager er en glitrende skattelettelse til Oslo vest. Det samme vil være tilfelle med makspris på SFO. Det vil gi dyrere SFO for dem som har dårlig råd. Det er vi imot, sier Lae og hevder at det ville vært bedre å inntektsgradere SFO-betalingen. (ANB)

Annonse
Annonse