Selger barnevern
Bruken av privat barnevern øker stadig. Den største aktøren har doblet salget de siste fire årene. Og flere kommer til.
Aleris er Norges største tilbyder av private omsorgstjenester, og omsatte i fjor for 852 millioner kroner. Nesten en tredjedel er fra barnevern.
– De fire siste årene har vi doblet salget av barnevernstjenester, forteller administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris Ungplan til Dagsavisen.
– De rødgrønne ønsker å begrense bruken av privat barnevern. Samtidig vil de løse barnevernsproblemene. Den paradoksale motsetningen ligger i at de løser dette gjennom å bruke private selskaper. Jeg ser det som en erkjennelse av at det er et behov for oss, sier han.
Flere kommer til
Andre private opplever også vekst, som Tiltaksgruppen. Stiftelsen tilbyr barnevernstjenester på Sør- og Vestlandet, og omsetter for om lag 50 millioner i året.
– Vi har vært stabile i flere år, og det siste halvannet året har omsetningen økt, sier daglig leder Kjell Arne Gjeitrem.
Generalsekretær Jørund Wangberg i Organisasjonen for Private Barneverntiltak (OPB), forteller at antallet benyttede plasser i det private barnevernet har økt de fire siste årene, fra 48 til 52 prosent. OPB organiserer de private aktørene som karakteriseres som kommersielle.
– I denne perioden har vi fått to nye medlemmer som har startet opp virksomhet de siste årene. Økningen må bety at myndighetene er fornøyd med tjenestene de private aktørene leverer, sier Wangberg.
Det kjøpes private barnevernstjenester for om lag 1,5 milliarder kroner årlig.
Den tyngste jobben
Erik Sandøy i Aleris Ungplan forteller at alt overskudd går tilbake i systemet.
– Ingen tar ut utbytte. Vi driver med en margin på rundt 8 prosent for å ha en buffer, som brukes til å utvikle vårt faglige tilbud sier han.
– Hvorfor er det så stort behov for private barnevernsinstitusjoner?
– For det første koster det mye å bygge opp den typen tiltak vi kan tilby. Hadde det vært slik at det offentlige hadde hatt nok penger og folk, så hadde de bygd disse tiltakene selv.
Han sier at Aleris Ungplan tar jobben med de unge som det offentlige ikke har tiltak for. Ofte kan det dreie det seg om kompliserte og tunge saker, som Sandøy mener kan være vanskelige og kostnadskrevende for det offentlige
– I tillegg har vi et spekter av plasser som ikke alltid er belagt. Vi kan derfor tilby akuttplasseringer når det offentlige ikke kan, forklarer han.
For stort prisfokus
I tillegg til det statlige barnevernet, er de private aktørene delt i to grupper. Ideelle organisasjoner på den ene siden, og kommersielle aktører på den andre. Signalene fra offentlig hold er at de statlige plassene skal benyttes først, deretter hos de ideelle og til sist de kommersielle. Institusjonsplassene tildeles etter anbudsrunder.
Barnevernspedagog Arvid Lone er førstelektor ved Universitetet i Stavanger, og har 30 års erfaring med barnevern. Han tror økningen blant de private aktørene er tilfeldig, og mener at en blanding av offentlige og private barnevernsplasser er sunt. Lone gir Sandøy rett i at de private aktørene i stor grad tar seg av de tunge og mest ressurskrevende sakene.
– Det er ingen tvil om at de private aktørene spiller en stor rolle, og faglig sett er det uproblematisk. Men politisk og moralsk sett er det kanskje en annen sak: Ønsker vi institusjoner der man kan tjene penger på barnevern?
Lone vil ha vekk anbudsrundene, og mener det fokuseres for mye på pris. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie
Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting for å bli kvitt meg
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Smittesituasjonen framover vil kunne bety at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage.
Gorm Kallestad, NTB
Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen