JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

11 prosent er uføre

Mer enn hver tiende nordmann i arbeidsfør alder er ufør.

Vel 341.000 personer i Norge er uføre ved utgangen av juni, en økning på 1,7 prosent på ett år. Tall fra Nav viser at det ved utgangen av juni er 5.600 flere uføretrygdede enn i fjor på samme tid, en økning som tilsvarer 1,7 prosent. 11 prosent av befolkningen i alderen 18 til 67 år mottar nå trygdeytelser.

– Årsaken til at vi har flere uføre skyldes først og fremst at de store etterkrigskullene er i en alder hvor risikoen for å bli ufør er stor, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

I aldersgruppen 65 til 67 år økte andelen som mottok uføreytelse med 8,4 prosent de siste året.

Ifølge Nav er to av ti uføre delvis ufør, og mange av disse er i jobb ved siden av å motta gradert uføretrygd.

– Rødgrønn svikt

– Det er svært alvorlig at vi fortsatt opplever en sterk økning i antall uføre, det viser at den rødgrønne regjeringen har sviktet sine klare løfter om å inkludere flere i arbeidslivet, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Han mener at økningen av uføre blant unge menn er det mest alvorlige.

– Det kan vi spore tilbake til at altfor mange går ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. I tillegg er det altfor mange, nærmere en av tre, som dropper ut av videregående skole. Veien fra drop out til uføretrygd er farlig kort, sier Sanner.

En bedre skolepolitikk er Høyres viktigste strategi for å redusere antallet uføre. Sanner foreslår også at langt mer av attføringsmidlene må brukes for å omskolere sykmeldte tidlig i sykmeldingsperioden. Nå er mange sykmeldte i ett år før attføring.

Etterlyser strategi

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) er også bekymret for økningen av antallet uføre.

– Mange funksjonshemmede blir ufrivillig uføre. Undersøkelser viser at nær 100.000 funksjonshemmede ønsker arbeid, men opplever at døra til arbeidsmarkedet er stengt, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i FFO.

Så langt mener han at verken avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), Nav-reformen eller arbeidslinjen har virket. FFO etterlyser en egen strategi for sysselsetting av funksjonshemmede og ber Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å komme med en plan. FFO vil også utvidet traineeordningene i statlig sektor til også å gjelde i kommunene og i private bedrifter.

– Mange funksjonshemmede som er ferdigutdannet har liten arbeidserfaring og har problemer med å få seg jobb. Traineeordningen har vært en suksess, og vi ønsker mange flere plasser, sier Ovesen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse