Et mer anstendig arbeidsliv
Frokost i Stjørdal, sjokolademus på Nidar, bløtkake i tårnet til Åge. Det var blant ingrediensene da Roar Flåthen og Jens Stoltenberg åpnet den fagligpolitiske valgkampen i Trøndelag lørdag. Men den egentlige menyen hadde sju retter, og handlet om et mer anstendig arbeidsliv.
Det begynte i Stjørdal, der LOlederen og statsministeren spiste frokost med en fullsatt sal av venner i arbeiderbevegelsen. Der la de fram de sju satsingsområdene i den felles strategien for et mer anstendig arbeidsliv:
– FRP HARSELERER Roar Flåthen var først på talerstolen. Han viste til de 41 spørsmålene LO har sendt de politiske partiene før valget, og til det klare skillet i svarene mellom de borgerlige og de rødgrønne. Han pekte spesielt mot Fremskrittspartiet, og nestleder Per Sandberg som har sagt at behovet for fagorganisering vil opphøre:
– Dette er å harselere med oss. Det er gjennom å stå sammen at vi har oppnådd kollektivavtaler og tariffavtaler, slo LO-lederen fast, og høstet kraftig applaus.
Flåthen slo også til lyd for lovfesting av retten til heltid.
– HUSK ARBEIDSMILJLØLOVEN Statsministeren konstaterte på sin side at skillet mellom de rødgrønne og de borgerlige knapt er større på noe annet område enn når det gjelder arbeidstakernes rettigheter. Ikke minst minnet han om den dramatiske svekkelsen av arbeidsmiljøloven som dagens regjering fikk stanset med det samme den tiltrådte, inkludert forslagene om å øke arbeidstiden til 13 timer per dag, øke adgangen til overtid, svekke stillingsvernet, øke adgangen til midlertidige ansettelser og svekke de tillitsvalgtes innflytelse.
LOVER SKATTELETTE Statsministeren gikk også lenger enn tidligere i å love skattelette for de fagorganiserte:
– Skattefradraget for fagforeningskontingenten bidrar til å gjøre arbeidslivet mer velorganisert, sa Stoltenberg, og framhevet konkurransefortrinnet som ligger i denne organiseringen.
Han protesterte mot påstanden om at bedrifter går konkurs på grunn av solidaransvaret, og viste til flere henvendelser fra bedrifter som har hilst ordningen velkommen.
– Høyresiden har alltid sagt at ryddige forhold truer arbeidsplassene. Det er feil!
– GØRGLAD! Den fullsatte salen på Rica Hell Hotel spurte og kommenterte over et bredt spekter. Fagforbundets Gunn Elin Flakne var først ut:
– For å si det på tydaling, så er jeg gørglad for forslaget ditt om lovfestet rett til heltid, Roar! Kan du sparke Jens bak så vi får gjennomført det fort? appellerte hun til salens munterhet.
Deretter fulgte innspill om alt fra nedskjæringer på hjelpemiddelsentraler til unger som kjeder seg på SFO, kraftmangel i Midt- Norge og behovet for tale til folks hjerter.
«CHILENSK» SJOKOLADEMUS Etter frokost skilte statsministeren og LO-lederen lag en stund. Stoltenberg dro til Melhus for å åpne svømmebasseng, mens Flåthen besøkte Nidar. Der satte han seg ned med ledelse og tilltsvalgte og diskuterte sukkeravgift og andre konkurransevilkår. Nidar finner det urimelig at de må betale 200 millioner kroner i året i avgift for kjekssjokolade og andre produkter enten de er sukkerfrie eller ikke, mens sjokoladekjeks er fritatt.
– Vi hadde et konstruktivt møte, og kommer til å gå inn for en gradert sukkeravgift, oppsummerte Flåthen i etterkant. Han viste også til at regjeringen har planer om å legge fram en ny jordbruksmelding i neste periode:
– Da vil vi komme med innspill om forholdet mellom landbruket og næringsmiddelindustrien. Konkurransedyktige råvarer er et viktig tema, sa Flåthen før han ble vist rundt og servert sjokolademus av chilenske Carlos Denafiel.
– Dette er en flott arbeidsplass med ansatte fra 14 nasjoner og sterk kvinneandel både på golvet og i ledelsen, oppsummerte LOlederen.
TRYGGHET ER… Så møttes Flåthen og Stoltenberg på nytt øverst i Nordre gate, der de presenterte strategien for et mer anstendig arbeidsliv for et lyttende trondheimspublikum, deriblant Bente Furuvik, Anita Kvithyll, Anita Furuvik og Anniken Hasselvold fra Norsk Sjømannsforbund, alle ansatt på ferjesambandet Flakk–Rørvik, og alle ikledd t-skjorter med påskriften «Trygghet er å vite at du har en jobb å gå til». Ingen tvil om at de hadde planlagt å drive valgkamp:
– Vi har veldig god erfaring fra forrige valgkamp, da fagbevegelsen stilte krav til partiene. Derfor gjentar vi det nå, forklarte de.
ÅGE I TÅRNET
Som en annen Tobias i tårnet sitter Åge Aleksandersen i sitt øvingsstudio på Trondheim havn. Dit hadde både statsminister, kulturminister og LO-leder invitert seg selv på besøk. De ville gratulere artisten med 60-årsdagen.
Statsministeren hadde en overraskelse på lur på vegne av Arbeiderpartiet og LO: Litografien «Agitatoren» av trondheimskunstneren Steinar Hansen:
– Denne litografien, som forestiller Martin Tranmæl, eies av Arbeiderbevegelsen, og gis kun til folk som har fulgt i Tranmæls fotspor med å agitere for et rettferdig samfunn, sa Stoltenberg. Roar Flåthen supplerte med trebindsverket om fagbevegelsens historie.
Mottakeren var tydelig overrasket:
– Æ trudd da bærre dåkk villa sjå tårnet, kvitterte han beskjedent.
LO-Aktuelt nr. 12/2009
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen