JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skillelinjer i arbeidslivspolitikken

På mange områder innen arbeidslivspolitikken står de rødgrønne partiene på felles standpunkter mot Høyres og FrP’s syn.25.08.2009
20:52
16.12.2013 10:52

stig.christensen@lomedia.no

LO-aktuelt har sett på skillelinjene mellom de to regjeringsalternativene på arbeidslivets område i siste stortingsperiode. Vi ser først og fremst på de sakene som splitter, slik at leserne kan få med seg forskjellene før valget 14. september.

SOLIDARANSVAR Fagbevegelsen har lenge krevd solidaransvar for oppdragsgiver for lønn og feriepenger. Dette er vedtatt med støtte fra Ap, SV, Sp og KrF, mens H, FrP og V gikk imot. Fem partier, Ap, SV, Sp, KrF og Venstre ville gjøre det lettere å fremme krav om allmenngjøring. H og FrP gikk imot.

OPPLÆRING Regjeringspartiene har gått inn for at verneombud og medlemmer av AMU skal ha rett til obligatorisk opplæring i regi av arbeidstakernes organisasjoner.

– Denne retten ble tatt ut av lovteksten i 2005, men har stått uendret i forskrift om verneombud og arbeidsmiljøutvalg, noe som har skapt unødig tvil om hva som er rett og galt, sa Arbeiderpartiets saksordfører Per Rune Henriksen i Stortinget 5. juni. H, V og KrF gikk her inn for at det er arbeidsgiver som har ansvaret for relevant opplæring. FrP mente det ikke var behov for klargjøring i lov.

SKIFT/TURNUS Arbeidstid ved tredelt skift/turnus, som i praksis likestiller de to ordningene, ble vedtatt av Odelstinget i juni. Her var FrP enig med de rødgrønne. Høyre hadde et eget forslag, og Martin Engeset (H), sa det slik:

– Fra Høyres side føler vi her at det er for mange og for store uavklarte spørsmål som knytter seg til det forslaget Regjeringen fremmer.

Karin Andersen, SV, var ikke enig:

– I motsetning til Høyre mener vi at det å likestille turnus og skift er et veldig godt tiltak for å rekruttere flere inn i yrkene.

ARBEIDSTID Den rødgrønne regjeringen reverserte arbeidstidslover vedtatt under Bondevik II som kunne føre til arbeidstid på opptil 13 timer pr dag. FrP, H, KrF og V gikk imot.

Regjeringspartiene og KrF har i siste periode gått inn for en lovfestet rett til redusert arbeidstid for de som har fylt 62 år. FrP, Høyre og V gikk imot.

Tidligere i perioden har spørsmålet om arbeidstidsordninger i bygg og anlegg vært oppe. Følgende synspunkt har fått støtte av de rødgrønne: Arbeidstilsynets adgang til å gi uorganiserte bedrifter dispensasjon slik at de kan jobbe like lenge som arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale innskrenkes til å gjelde bare der dette har en sikkerhetsmessig begrunnelse. Her gikk FrP, H, KrF og V imot.

Ap, SV og Sp ønsker å forberede en lov som skal regulere arbeidstid for personer med særlig uavhengig stilling. FrP, Høyre, KrF og Venstre mener det er nok med en skriftlig avtale for unntak.

STÅ I STILLING Ap, SV og Sp gikk i perioden inn for at arbeidstaker som mener seg usaklig oppsagt skal kunne stå i stillingen til rettskraftig dom foreligger. De fire borgerlige partiene ville innskrenke retten til bare å gjelde fram til første rettsinnstans.

Ap, SV, Sp, KrF og Venstre mener at en arbeidstaker skal kunne stå i stilling ved hel eller delvis nedleggelse av en bedrift. Det gjelder der det er tvist om saken i perioden fra beslutning er fattet til reell nedleggelse. FrP og Høyre gikk imot.

TILSYN Både Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet fører nå tilsyn. FrP mener det blir for dyrt med to tilsyn. Frp’s nestleder, Per Sandberg, uttalte for øvrig i partiets faglige utvalg, der LO-Aktuelt fikk være til stede i januar 2007, at Norge har et byråkrati som tilsvarer en folkemengde på 35–40 millioner mennesker.

De rødgrønne foreslo for i år en økning til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet med henholdsvis 53 og 15 millioner kroner, mens FrP ville kutte med henholdsvis 50 og 8 millioner. Her sto FrP alene, mens resten av partiene var enige.

Regjeringspartiene samt KrF har vedtatt å stille organisatoriske og økonomiske krav for godkjenning av bemanningsforetak, mens H, FrP og V gikk imot.

TILLITSVALGTES RETT Regjeringspartiene gikk inn for at det skal være en skriftlig avtale med tillitsvalgte når innleie overskrider 10 prosent av bedriftens ansatte, og krever at arbeidsgiver skal dokumentere at det er reelt behov for innleie om tillitsvalgte krever det.

Regjeringspartiene har videre gått inn for plikt for oppdragsgiver til å påse at lønns- og arbeidsvilkår er i tråd med allmenngjort tariffavtale. Videre gikk Ap, SV og Sp inn for at tillitsvalgte i hovedentreprenørbedrift skal få rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for underentreprenørens ansatte. Kenneth Svendsen, FrP sa det slik i Stortinget den gangen:

– Fremskrittspartiet er av den oppfatning at forslaget om opplysnings- og dokumentasjonsplikt overfor lokalt tillitsvalgte mildt sagt er spesiell.……. . De tillitsvalgte skal nå gis rett til å kreve framlagt dokumentasjon. FrP mener i så måte at forslaget er ren delegering – eller for å si det på en annen måte – en privatisering av Arbeidstilsynets og Petroleumstilsynets tilsynskompetanse og arbeidsoppgaver. Fremskrittspartiet mener at det synes lite fornuftig at tillitsvalgte får innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår etter allmenngjøringsforskrifter hos virksomhetens oppdragsgivere.

BONDEVIK II Regjeringspartiene Ap, SV og Sp gjeninnførte ferietillegg på dagpenger mot de fire borgerlige partienes vilje.

Bondevik II gjorde en rekke endringer i Arbeidsmiljøloven før valget i 2005, som de rødgrønne reverserte. Det ble fra Ap, SV og Sp blant annet fremmet endringer i lovens formålsparagraf.

– FrP gikk sammen med resten av opposisjonen mot å endre loven til en ren vernelov og mente loven med våre endringer fikk en slagside i retning av organiserte arbeidstakerinteresser, sa Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet.

De rødgrønne har tatt hensynet til arbeidstakernes velferd inn igjen i loven. De borgerlige gikk imot. Ap, SV og Sp har også vedtatt innskrenkning av adgangen til midlertidige ansettelser. De fire borgerlige partiene gikk imot.

Robert Eriksson fra Frp beklaget at regjeringen ville innskrenke adgangen til midlertidige ansettelser i debatten i Stortinget 16. desember 2005.

– Jeg har tillit til at næringslivet selv, som opererer i markedet, er best til å fange opp dette, er best til å se hvilken type sysselsetting og fleksibilitet vi trenger, og hva som vil gagne de ansatte, sa Eriksson.

RENHOLD Arbeids- og sosialkomiteen kom sent i fjor med en innstilling om en rekke saker på sitt område. Der heter det at et flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, ber regjeringen om å innføre en ordning med regionale verneombud for renholdsbransjen. Et slik forslag er nå sendt ut på høring av statsråd Dag Terje Andersen.

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.08.2009
20:52
16.12.2013 10:52Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Ole Palmstrøm

Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Studentar får ein korona-milliard i ekstra stipend: – Eg er ikkje imponert, seier hotelltilsett Nathalie


Flere saker