JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skillelinjer i arbeidslivspolitikken

På mange områder innen arbeidslivspolitikken står de rødgrønne partiene på felles standpunkter mot Høyres og FrP’s syn.

stig.christensen@lomedia.no

LO-aktuelt har sett på skillelinjene mellom de to regjeringsalternativene på arbeidslivets område i siste stortingsperiode. Vi ser først og fremst på de sakene som splitter, slik at leserne kan få med seg forskjellene før valget 14. september.

SOLIDARANSVAR Fagbevegelsen har lenge krevd solidaransvar for oppdragsgiver for lønn og feriepenger. Dette er vedtatt med støtte fra Ap, SV, Sp og KrF, mens H, FrP og V gikk imot. Fem partier, Ap, SV, Sp, KrF og Venstre ville gjøre det lettere å fremme krav om allmenngjøring. H og FrP gikk imot.

OPPLÆRING Regjeringspartiene har gått inn for at verneombud og medlemmer av AMU skal ha rett til obligatorisk opplæring i regi av arbeidstakernes organisasjoner.

– Denne retten ble tatt ut av lovteksten i 2005, men har stått uendret i forskrift om verneombud og arbeidsmiljøutvalg, noe som har skapt unødig tvil om hva som er rett og galt, sa Arbeiderpartiets saksordfører Per Rune Henriksen i Stortinget 5. juni. H, V og KrF gikk her inn for at det er arbeidsgiver som har ansvaret for relevant opplæring. FrP mente det ikke var behov for klargjøring i lov.

SKIFT/TURNUS Arbeidstid ved tredelt skift/turnus, som i praksis likestiller de to ordningene, ble vedtatt av Odelstinget i juni. Her var FrP enig med de rødgrønne. Høyre hadde et eget forslag, og Martin Engeset (H), sa det slik:

– Fra Høyres side føler vi her at det er for mange og for store uavklarte spørsmål som knytter seg til det forslaget Regjeringen fremmer.

Karin Andersen, SV, var ikke enig:

– I motsetning til Høyre mener vi at det å likestille turnus og skift er et veldig godt tiltak for å rekruttere flere inn i yrkene.

ARBEIDSTID Den rødgrønne regjeringen reverserte arbeidstidslover vedtatt under Bondevik II som kunne føre til arbeidstid på opptil 13 timer pr dag. FrP, H, KrF og V gikk imot.

Regjeringspartiene og KrF har i siste periode gått inn for en lovfestet rett til redusert arbeidstid for de som har fylt 62 år. FrP, Høyre og V gikk imot.

Tidligere i perioden har spørsmålet om arbeidstidsordninger i bygg og anlegg vært oppe. Følgende synspunkt har fått støtte av de rødgrønne: Arbeidstilsynets adgang til å gi uorganiserte bedrifter dispensasjon slik at de kan jobbe like lenge som arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale innskrenkes til å gjelde bare der dette har en sikkerhetsmessig begrunnelse. Her gikk FrP, H, KrF og V imot.

Ap, SV og Sp ønsker å forberede en lov som skal regulere arbeidstid for personer med særlig uavhengig stilling. FrP, Høyre, KrF og Venstre mener det er nok med en skriftlig avtale for unntak.

STÅ I STILLING Ap, SV og Sp gikk i perioden inn for at arbeidstaker som mener seg usaklig oppsagt skal kunne stå i stillingen til rettskraftig dom foreligger. De fire borgerlige partiene ville innskrenke retten til bare å gjelde fram til første rettsinnstans.

Ap, SV, Sp, KrF og Venstre mener at en arbeidstaker skal kunne stå i stilling ved hel eller delvis nedleggelse av en bedrift. Det gjelder der det er tvist om saken i perioden fra beslutning er fattet til reell nedleggelse. FrP og Høyre gikk imot.

TILSYN Både Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet fører nå tilsyn. FrP mener det blir for dyrt med to tilsyn. Frp’s nestleder, Per Sandberg, uttalte for øvrig i partiets faglige utvalg, der LO-Aktuelt fikk være til stede i januar 2007, at Norge har et byråkrati som tilsvarer en folkemengde på 35–40 millioner mennesker.

De rødgrønne foreslo for i år en økning til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet med henholdsvis 53 og 15 millioner kroner, mens FrP ville kutte med henholdsvis 50 og 8 millioner. Her sto FrP alene, mens resten av partiene var enige.

Regjeringspartiene samt KrF har vedtatt å stille organisatoriske og økonomiske krav for godkjenning av bemanningsforetak, mens H, FrP og V gikk imot.

TILLITSVALGTES RETT Regjeringspartiene gikk inn for at det skal være en skriftlig avtale med tillitsvalgte når innleie overskrider 10 prosent av bedriftens ansatte, og krever at arbeidsgiver skal dokumentere at det er reelt behov for innleie om tillitsvalgte krever det.

Regjeringspartiene har videre gått inn for plikt for oppdragsgiver til å påse at lønns- og arbeidsvilkår er i tråd med allmenngjort tariffavtale. Videre gikk Ap, SV og Sp inn for at tillitsvalgte i hovedentreprenørbedrift skal få rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for underentreprenørens ansatte. Kenneth Svendsen, FrP sa det slik i Stortinget den gangen:

– Fremskrittspartiet er av den oppfatning at forslaget om opplysnings- og dokumentasjonsplikt overfor lokalt tillitsvalgte mildt sagt er spesiell.……. . De tillitsvalgte skal nå gis rett til å kreve framlagt dokumentasjon. FrP mener i så måte at forslaget er ren delegering – eller for å si det på en annen måte – en privatisering av Arbeidstilsynets og Petroleumstilsynets tilsynskompetanse og arbeidsoppgaver. Fremskrittspartiet mener at det synes lite fornuftig at tillitsvalgte får innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår etter allmenngjøringsforskrifter hos virksomhetens oppdragsgivere.

BONDEVIK II Regjeringspartiene Ap, SV og Sp gjeninnførte ferietillegg på dagpenger mot de fire borgerlige partienes vilje.

Bondevik II gjorde en rekke endringer i Arbeidsmiljøloven før valget i 2005, som de rødgrønne reverserte. Det ble fra Ap, SV og Sp blant annet fremmet endringer i lovens formålsparagraf.

– FrP gikk sammen med resten av opposisjonen mot å endre loven til en ren vernelov og mente loven med våre endringer fikk en slagside i retning av organiserte arbeidstakerinteresser, sa Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet.

De rødgrønne har tatt hensynet til arbeidstakernes velferd inn igjen i loven. De borgerlige gikk imot. Ap, SV og Sp har også vedtatt innskrenkning av adgangen til midlertidige ansettelser. De fire borgerlige partiene gikk imot.

Robert Eriksson fra Frp beklaget at regjeringen ville innskrenke adgangen til midlertidige ansettelser i debatten i Stortinget 16. desember 2005.

– Jeg har tillit til at næringslivet selv, som opererer i markedet, er best til å fange opp dette, er best til å se hvilken type sysselsetting og fleksibilitet vi trenger, og hva som vil gagne de ansatte, sa Eriksson.

RENHOLD Arbeids- og sosialkomiteen kom sent i fjor med en innstilling om en rekke saker på sitt område. Der heter det at et flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, ber regjeringen om å innføre en ordning med regionale verneombud for renholdsbransjen. Et slik forslag er nå sendt ut på høring av statsråd Dag Terje Andersen.

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Annonse

Flere saker

Annonse