JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgen ingen suksessbedrift

– Jeg tror ikke på en kriminalomsorg uten ufaglærte fengselsbetjenter, sier justisminister Knut Storberget foran omlag 200 fengselsbetjentaspiranter. Utsagnet får den ellers så sindige Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) til å heve stemmen såpass at den nesten gir utslag på Richters skala.31.08.2009
19:37
16.12.2013 10:58

jan.erik@lomedia.no

– Ville noe sånt vært mulig i politiet? spør Bjørkli. – Nei, svarer han.

– Svartmaling har jeg liten sans for, sier Storberget.

Historisk

Fengselskolens tjenestegruppe NFF arrangerte mandag 31. august en to timers lang debatt om kriminalomsorgen på Fengselsskolen med fem politikere og en fagforbundsleder.

– Et flott og historisk initiativ, sa debattleder Nina Hanssen, som til daglig er fagredaktør i LO Media.

Heftig og begeistret

Politikerne som stilte var justisminister Knut Storberget (Ap), Rita Sletner (V), Gard Olav Gabrielsen (H), Akhtar Chaudhry (SV) og Solveig Horne (FrP). I tillegg deltok Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Mot slutten ble det en heftig og begeistret debatt der også aspirantene som fylte to store auditorier deltok med spørsmål til paneldeltakerne.

Seks svar på god kriminalomsorg

Hva er god kriminalomsorg? Spørsmålet blir stilt til alle.

– En kriminalomsorg som jobber tettere opp mot den enkelte innsatte og har ansatte med den riktige kompetansen, sier Bjørkli.

– En kriminalomsorg som får ned tilbakefallsprosenten. Da må de ansatte få den tida de trenger i rehabiliteringsarbeidet, sier Horne (FrP).

– En kriminalomsorg som ikke har karakteren av hevn, men som har tro på enkeltmenneskers evne til å forbedre seg, sier Chaudhry (SV).

– En kriminalomsorg som greier både å holde på de insatte og gi dem et soningsinnhold, svarer Gabrielsen (H).

– En kriminalomsorg som gjør jobben sin, nemlig å skape et tryggere samfunn, mener Sletner (V).

– Den skal være tre ting. For det første må reaksjonen komme raskt, for det andre må den virke og for det tredje må straffegjennomføringen være human. Da må vi også ha fleksible soningsformer, sier Storberget.

Tikkende bomber

Virker straffen? Det var neste problemstilling.

Ikke helt, mener Sletner (V)

– absolutt, mener Horne (FrP), sjøl om hun syns den rødgrønne regjeringen har vært for snillistisk.

Fremskrittspartiet vil som kjent ha strengere straffer, i hvert fall for noen.

Utspillet har fått en del til å mene at partiet vil sende fangene ut av fengslene som tikkende bomber. Det avviser hun kontant, men innrømmer samtidig at FrP er motstandere av 2/3-soning. 4/5-soning er mer passende, mener Horne.

– Jo, straff virker, men virker den sånn vi ønsker at den skal virke? spør Bjørkli.

Nei til ungdomsfengsler

Fengsling av barn og unge, altså de mellom 15 og 18 år, blir et sentralt tema i debatten. Her er enigheten stor.

Alle partiene, inkludert FrP, støtter Storbergets nullvisjon .

Mest radikale er faktisk Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, noe Bjørkli tidligere har høstet applaus for blant annet i KROM-miljøet.

Storberget prøver så godt han evner å begrunne hvorfor regjeringen ser seg nødt til å etablere det han kaller forsterkede overgangsboliger uten fengselspreg for denne aldersgruppen i Oslo og Bergen.

Horne (FrP) støtter regjeringen, det samme gjør Sletner (V).

Sistnevnte frykter imidlertid at dette bare er første etappe til å etablere ungdomsfengslene i norsk kriminalomsorg igjen. Det vil Sletner slett ikke ha.

NFF, derimot, liker dette svært dårlig.

– Jeg er redd disse tiltakene bare vil vokse, og dermed blir det en måte å gi opp på. Husk at vi setter barn på 15 år i lukkede fengsler i dag. Det er uverdig, sier Bjørkli.

Fotlenkesoning

Et mer tydelig stridstema er bruken av åpen soning.

FrP og Horne mener økt bruk gir et galt signal og strider mot folks allminnelige rettsoppfatning, mens Gabrielsen og Høyre sverger til Aristoteles og den gyldne middelvei. De har lagt seg midt mellom FrP og regjeringen i dette spørsmålet.

Soning med elektronisk kontroll, såkalt fotlenkesoning, er litt mer komplisert.

Her er FrP klare motstandere og vil avskaffe ordningen om de vinner valget.

Venstre er også imot, mens NFF stiller klare krav til mer ressurser om forbundet skal fortsette å støtte ordningen.

Hva mener så justisministeren?

– Friomsorgskontorene, som jo tar seg av denne ordningen, er positive. Det er verdt å merke seg at jeg innstendig er blitt oppfordret av mine borgerlige justisministerkolleger i Sverige og Danmark til å etablere og utvide denne ordningen som fungerer så bra i våre naboland. Vi må tørre å ta ny teknoligi og flere duppeditter i bruk, også i kriminalomsorgen, sier han.

Planer om å styrke bemanningen

Siste helga i august skjer det en stygg voldsepisode i Horten fengsel.

Fire fanger rømmer, to fengselsbetjenter blir skadd. Hva med bemanningen etter denne episoden? ville en aspirant fra salen vite.

Da blir justisministeren stram i maska. Og ber innstendig om at det ikke blir dratt for hastige slutninger i denne saken, et synspunkt som også Bjørkli støtter.

Deretter legger Storberget til:

– Vi har planer om å se på bemanningen, men det at vi har styrket kriminalomsorgen bredt, for eksempel utdanningen og bibliotektjenesten, kommer da også alle ansatte til gode. Vi skal utdanne flere. Og når vi nå har fått ned soningskøen, vil belegget bli senket. Da blir det færre innsatte per ansatt.

Mange sosionomer på en fengselsbetjent

Debatten om ressurssituasjonen i kriminalomsorgen får temperaturen til å stige flere hakk i auditoriet.

Storberget, som har en annen avtale og skal reise videre, glemmer hele avtalen og blir sittende.

– Hvilken relasjonsbygging skal de ansatte gjøre når to fengselsbetjenter sitter på vakt i 12 timer med 20 innsatte? Dere må jo gi fengslene økonomi til å ansette fagutdannete betjenter, sier Bjørkli med klar adresse til justisdepartementet.

– Har LO-forbundet NFF gått i kompaniskap med FrP nå? spør møteleder Hanssen.

– Vi søker støtten der vi kan få den. Får vi støtte fra FrP for å få gjennomført det vi tror på, er det bare bra for NFF. Vi har verken venner eller fiender, bare interesser, sier han. Og får raskt støtte av Sletner.

Også Storberget besinner seg noe, han er jo tross alt i løvens – altså fengselsbetjentenes – hule.

– Det var vel advokat Hestnes som en gang sa at det går mange sosionomer på en fengselsbetjent. Den får dere ta til dere, sier han.

Forebygging

Så var det høyskolesaken – hvor står den?

NFF er slett ikke fornøyde med den foreslåtte 2-årige ordningen med muligheter for å bygge ut med en bachelor-grad. Dette er ifølge Bjørkli i beste fall bare et lite stykke på vei.

Men verken Storberget eller FrP er villige til å love noe mer. Det Horne imidlertid kunne love, var at om FrP kommer til makta, vil det bli oppklart flere straffesaker. Og dermed trengs det flere fengselsplasser.

– Jeg savner et spørsmål i denne debatten, nemlig spørsmålet hva det er som virker. For også ofrene, som FrP er så ivrige etter å tilfredsstille, må være spesielt interessert i én ting: At den kriminelle handlingen ikke må skje igjen, sier Bjørkli.

– For SV er målet at færre kommer innenfor murene. Derfor må vi bruke alle tilgjengelige ressurser på forebygging, sier Chaudhry.

Bjørkli skuffet

Så begynner det å klø kraftig i buksa til justisministeren. Han MÅ videre for å holde et foredrag på universitetet. Det er tid for oppsummering.

– Denne debatten har vist at når det gjelder kriminalomsorgspolitikken, er det et vannskille mellom FrP og de rødgrønne. Stem på et parti som klarer å ha flere tanker i hue samtidig, sier Knut Storberget.

– Om jeg vil ha jobben til Knut? Klart, jeg vil, sier Solveig Horne, og mener at det ikke er noen justisminister som har hatt så mange penger til rådighet for kriminalomsorgen som Storberget har hatt.

– Jeg hører at justisministeren sier vi trenger ufaglært arbeidskraft i kriminalomsorgen. Skuffet er jeg også over at Storberget fortsatt er altfor vag når det gjelder spørsmålet om bedre bemanning, sier Geir Bjørkli.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.08.2009
19:37
16.12.2013 10:58Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL)  er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Anders Hauge-Eltvik

Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

SIKKERHET: Beskjeder med spesielle instrukser som angår den innsatte er klistret på luka til en innsatt ved Ringerike fengsel.

SIKKERHET: Beskjeder med spesielle instrukser som angår den innsatte er klistret på luka til en innsatt ved Ringerike fengsel.

Ole Palmstrøm

Knyttneve, kaffe og kokende olje: Grov vold setter spor hos fengselsbetjentene


Flere saker