Kriminalomsorgen ingen suksessbedrift
– Jeg tror ikke på en kriminalomsorg uten ufaglærte fengselsbetjenter, sier justisminister Knut Storberget foran omlag 200 fengselsbetjentaspiranter. Utsagnet får den ellers så sindige Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) til å heve stemmen såpass at den nesten gir utslag på Richters skala.
jan.erik@lomedia.no
– Ville noe sånt vært mulig i politiet? spør Bjørkli. – Nei, svarer han.
– Svartmaling har jeg liten sans for, sier Storberget.
Historisk
Fengselskolens tjenestegruppe NFF arrangerte mandag 31. august en to timers lang debatt om kriminalomsorgen på Fengselsskolen med fem politikere og en fagforbundsleder.
– Et flott og historisk initiativ, sa debattleder Nina Hanssen, som til daglig er fagredaktør i LO Media.
Heftig og begeistret
Politikerne som stilte var justisminister Knut Storberget (Ap), Rita Sletner (V), Gard Olav Gabrielsen (H), Akhtar Chaudhry (SV) og Solveig Horne (FrP). I tillegg deltok Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Mot slutten ble det en heftig og begeistret debatt der også aspirantene som fylte to store auditorier deltok med spørsmål til paneldeltakerne.
Seks svar på god kriminalomsorg
Hva er god kriminalomsorg? Spørsmålet blir stilt til alle.
– En kriminalomsorg som jobber tettere opp mot den enkelte innsatte og har ansatte med den riktige kompetansen, sier Bjørkli.
– En kriminalomsorg som får ned tilbakefallsprosenten. Da må de ansatte få den tida de trenger i rehabiliteringsarbeidet, sier Horne (FrP).
– En kriminalomsorg som ikke har karakteren av hevn, men som har tro på enkeltmenneskers evne til å forbedre seg, sier Chaudhry (SV).
– En kriminalomsorg som greier både å holde på de insatte og gi dem et soningsinnhold, svarer Gabrielsen (H).
– En kriminalomsorg som gjør jobben sin, nemlig å skape et tryggere samfunn, mener Sletner (V).
– Den skal være tre ting. For det første må reaksjonen komme raskt, for det andre må den virke og for det tredje må straffegjennomføringen være human. Da må vi også ha fleksible soningsformer, sier Storberget.
Tikkende bomber
Virker straffen? Det var neste problemstilling.
Ikke helt, mener Sletner (V)
– absolutt, mener Horne (FrP), sjøl om hun syns den rødgrønne regjeringen har vært for snillistisk.
Fremskrittspartiet vil som kjent ha strengere straffer, i hvert fall for noen.
Utspillet har fått en del til å mene at partiet vil sende fangene ut av fengslene som tikkende bomber. Det avviser hun kontant, men innrømmer samtidig at FrP er motstandere av 2/3-soning. 4/5-soning er mer passende, mener Horne.
– Jo, straff virker, men virker den sånn vi ønsker at den skal virke? spør Bjørkli.
Nei til ungdomsfengsler
Fengsling av barn og unge, altså de mellom 15 og 18 år, blir et sentralt tema i debatten. Her er enigheten stor.
Alle partiene, inkludert FrP, støtter Storbergets nullvisjon .
Mest radikale er faktisk Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, noe Bjørkli tidligere har høstet applaus for blant annet i KROM-miljøet.
Storberget prøver så godt han evner å begrunne hvorfor regjeringen ser seg nødt til å etablere det han kaller forsterkede overgangsboliger uten fengselspreg for denne aldersgruppen i Oslo og Bergen.
Horne (FrP) støtter regjeringen, det samme gjør Sletner (V).
Sistnevnte frykter imidlertid at dette bare er første etappe til å etablere ungdomsfengslene i norsk kriminalomsorg igjen. Det vil Sletner slett ikke ha.
NFF, derimot, liker dette svært dårlig.
– Jeg er redd disse tiltakene bare vil vokse, og dermed blir det en måte å gi opp på. Husk at vi setter barn på 15 år i lukkede fengsler i dag. Det er uverdig, sier Bjørkli.
Fotlenkesoning
Et mer tydelig stridstema er bruken av åpen soning.
FrP og Horne mener økt bruk gir et galt signal og strider mot folks allminnelige rettsoppfatning, mens Gabrielsen og Høyre sverger til Aristoteles og den gyldne middelvei. De har lagt seg midt mellom FrP og regjeringen i dette spørsmålet.
Soning med elektronisk kontroll, såkalt fotlenkesoning, er litt mer komplisert.
Her er FrP klare motstandere og vil avskaffe ordningen om de vinner valget.
Venstre er også imot, mens NFF stiller klare krav til mer ressurser om forbundet skal fortsette å støtte ordningen.
Hva mener så justisministeren?
– Friomsorgskontorene, som jo tar seg av denne ordningen, er positive. Det er verdt å merke seg at jeg innstendig er blitt oppfordret av mine borgerlige justisministerkolleger i Sverige og Danmark til å etablere og utvide denne ordningen som fungerer så bra i våre naboland. Vi må tørre å ta ny teknoligi og flere duppeditter i bruk, også i kriminalomsorgen, sier han.
Planer om å styrke bemanningen
Siste helga i august skjer det en stygg voldsepisode i Horten fengsel.
Fire fanger rømmer, to fengselsbetjenter blir skadd. Hva med bemanningen etter denne episoden? ville en aspirant fra salen vite.
Da blir justisministeren stram i maska. Og ber innstendig om at det ikke blir dratt for hastige slutninger i denne saken, et synspunkt som også Bjørkli støtter.
Deretter legger Storberget til:
– Vi har planer om å se på bemanningen, men det at vi har styrket kriminalomsorgen bredt, for eksempel utdanningen og bibliotektjenesten, kommer da også alle ansatte til gode. Vi skal utdanne flere. Og når vi nå har fått ned soningskøen, vil belegget bli senket. Da blir det færre innsatte per ansatt.
Mange sosionomer på en fengselsbetjent
Debatten om ressurssituasjonen i kriminalomsorgen får temperaturen til å stige flere hakk i auditoriet.
Storberget, som har en annen avtale og skal reise videre, glemmer hele avtalen og blir sittende.
– Hvilken relasjonsbygging skal de ansatte gjøre når to fengselsbetjenter sitter på vakt i 12 timer med 20 innsatte? Dere må jo gi fengslene økonomi til å ansette fagutdannete betjenter, sier Bjørkli med klar adresse til justisdepartementet.
– Har LO-forbundet NFF gått i kompaniskap med FrP nå? spør møteleder Hanssen.
– Vi søker støtten der vi kan få den. Får vi støtte fra FrP for å få gjennomført det vi tror på, er det bare bra for NFF. Vi har verken venner eller fiender, bare interesser, sier han. Og får raskt støtte av Sletner.
Også Storberget besinner seg noe, han er jo tross alt i løvens – altså fengselsbetjentenes – hule.
– Det var vel advokat Hestnes som en gang sa at det går mange sosionomer på en fengselsbetjent. Den får dere ta til dere, sier han.
Forebygging
Så var det høyskolesaken – hvor står den?
NFF er slett ikke fornøyde med den foreslåtte 2-årige ordningen med muligheter for å bygge ut med en bachelor-grad. Dette er ifølge Bjørkli i beste fall bare et lite stykke på vei.
Men verken Storberget eller FrP er villige til å love noe mer. Det Horne imidlertid kunne love, var at om FrP kommer til makta, vil det bli oppklart flere straffesaker. Og dermed trengs det flere fengselsplasser.
– Jeg savner et spørsmål i denne debatten, nemlig spørsmålet hva det er som virker. For også ofrene, som FrP er så ivrige etter å tilfredsstille, må være spesielt interessert i én ting: At den kriminelle handlingen ikke må skje igjen, sier Bjørkli.
– For SV er målet at færre kommer innenfor murene. Derfor må vi bruke alle tilgjengelige ressurser på forebygging, sier Chaudhry.
Bjørkli skuffet
Så begynner det å klø kraftig i buksa til justisministeren. Han MÅ videre for å holde et foredrag på universitetet. Det er tid for oppsummering.
– Denne debatten har vist at når det gjelder kriminalomsorgspolitikken, er det et vannskille mellom FrP og de rødgrønne. Stem på et parti som klarer å ha flere tanker i hue samtidig, sier Knut Storberget.
– Om jeg vil ha jobben til Knut? Klart, jeg vil, sier Solveig Horne, og mener at det ikke er noen justisminister som har hatt så mange penger til rådighet for kriminalomsorgen som Storberget har hatt.
– Jeg hører at justisministeren sier vi trenger ufaglært arbeidskraft i kriminalomsorgen. Skuffet er jeg også over at Storberget fortsatt er altfor vag når det gjelder spørsmålet om bedre bemanning, sier Geir Bjørkli.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp