JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre tillitsvalgte i Posten

Postkom mister ca 10 tillitsvalgte på heltid når den nye tilpasningsavtalen til Hovedavtalen settes ut i livet.

may.berg@lomedia.no

Divisjon Post vil miste 3,5 årsverk og Distribusjonsnett omtrent 6,5 årsverk. På landsbasis reduseres antallet årsverk i tillitsvalgtapparatet fra 48 årsverk til 38,5 årsverk.

Reduksjonen rammer i hovedsak distriktstillitsvalgt-apparatet. Plasstillitsvalgte vil ikke bli berørt.

Kretslederne skal fortsatt være tillitsvalgte på heltid. Og det skal fortsatt være slik at tillitsvalgte skal kunne kjøpes fri for å delta på kurs og konferanser.

Lånt tid.

Den nåværende tillitsvalgtordningen har levd på lånt tid helt siden Posten Norge gikk inn i arbeidsgiverforeningen Spekter i 2001.

– Det lå i kortene at noe måtte skje, sier nestlederne Ingeborg Sætre og Hans Fredrik Danielsen, som har styrt forhandlingene på Postkoms vegne.

De viser til at Posten har gjennomgått en del endringer i løpet av disse årene som har redusert behovet for tillitsvalgte.

Det er færre møtepunkter mellom Postkom og Posten der beslutninger skal tas.

Dessuten har Postkom mistet 10.000 medlemmer i løpet av disse årene.

– For oss er det viktig å ha et apparat som er stort nok til at vi kan være profesjonelle parter på alle nivå, og at vi skal kunne ivareta medlemmene våre, uansett hvor i landet de bor, sier de to. Vi mener at vi har ivaretatt organisasjonen og avtalelinja i den nye avtalen, så får erfaringen vise om det holder stikk.

– Hva har dere mistet med disse 10 årsverkene?

– Vi har fått flere tillitsvalgte på deltid i Post og det er generelt blitt lengre mellom de tillitsvalgte. Det betyr helt klart noe å miste 10 årsverk, men i forhold til normen for andre bedrifter ligger vi greit an. Men Posten er til stede over hele landet, og vi må et antall tillitsvalgte som står i forhold til det.

– Hva kommer til å skje med dem som må slutte som tillitsvalgte?

Tilbake i jobb.

– Alle har i utgangspunktet en jobb i Posten som de skal tilbake til. De 10-12 personene som er berørt, skal vi ta vare på. Noen skal tilbake i full jobb, enkelte skal fortsatt være tillitsvalgt på halv tid. Enkelte har vært tillitsvalgt i mange år og trenger opplæring før de kan gå tilbake til sin gamle jobb eller inn i en ny jobb.

Tilpasningsavtalen handler i store trekk om hvordan samarbeidsformene i Posten Norge skal være i viktige prosesser som omstillinger og budsjettprosesser. Sætre og Danielsen er fornøyd med både innholdet og ånden i avtalen.

Samarbeidskultur.

– Avtalen bygger på den gamle samarbeidskulturen i Posten, som handler om å samarbeide for å oppnå løsninger til felles beste. Postkom får innflytelse på hvordan bedriften skal styres. Det betyr samtidig at vi må ta ansvar for resultatet av beslutningene vi er med på. Bedriften har selvfølgelig fortsatt styringsretten, men vi er enige om at til skal tilstrebe å få til løsninger vi er enige om. I bunnen skal det ligge respekt for inngåtte avtaler, noe som har vært et problem de senere årene.

Felles opplæring.

Postkom og Posten er enige om å gjennomføre en felles opplæring i hvordan partsforholdet skal håndteres.

Omfanget av opplæringen og tidsforløpet har man ennå ikke blitt enige om, men i utgangspunktet skal opplæringen foregå i løpet av høsten.

Sætre og Danielsen er glad for at avtalen er forankret helt til topps i bedriften.

– Mejdell har vært sterkt medvirkende til at dette har blitt en god prosess, sier de to.

Merkbart i Post.

– 3,5 årsverk færre tillitsvalgte blir merkbart, sier divisjonstillitsvalgt i Post, Thore Strøm.

Strøm sier at det er en del ulemper med delte årsverk. Alternativet var enda større geografisk spredning på de gjenværende heltidstillitsvalgte.

Strøm håper at medlemmene ikke kommer til å merke noe til endringen.

De plasstillitsvalgte, derimot, kommer ikke til å ha like enkel tilgang til "sine" distriktsvalgte som før. Og det vil bli en utfordring å få tillitsverv og jobb til å gå i hop på en forutsigbar og god måte for de som skal være tillitsvalgte på halv tid.

– Den andre utfordringen blir å finne en løsning på tillitsvalgtproblemet på små arbeidsplasser hvor den distriktstillitsvalgte har fungert som plasstillitsvalgt, sier Strøm.

Mindre tilgjengelig.

I "storebror" Distribusjonsnett vil den nye tilpasningsavtalen bety en reduksjon på 6,5 årsverk.

– Medlemmer en del steder vil få mindre tilgjengelighet til sine tillitsvalgte. Det er ikke til å unngå, sier divisjonstillitsvalgt Paul M. Gamlemshaug.

– Vi må gjøre vurderinger av hvordan arbeidsoppgaver skal fordeles lokalt og regionalt, og bruke litt tid på å finne de beste løsningene. Denne diskusjonen har vi ikke kunnet starte før nå, sier Gamlemshaug.

Posten Norge AS har ikke hatt en tilpasningsavtale til Hovedavtalen siden Posten gikk inn i arbeidsgiverforeningen Spekter i 2001. Nå er avtalen klar, etter 1,5 år med forhandlinger.

Ordningen med tjenestefriuttak finansieres av Posten Norge.

Antallet årsverk som frikjøpes skal reduseres fra 48 til 38,5.

Tilpasningsavtalen regulerer samarbeidet mellom Posten Norge og Postkom i viktige prosesser som omstillinger og budsjettprosesser.

Annonse

Flere saker

Annonse

Posten Norge AS har ikke hatt en tilpasningsavtale til Hovedavtalen siden Posten gikk inn i arbeidsgiverforeningen Spekter i 2001. Nå er avtalen klar, etter 1,5 år med forhandlinger.

Ordningen med tjenestefriuttak finansieres av Posten Norge.

Antallet årsverk som frikjøpes skal reduseres fra 48 til 38,5.

Tilpasningsavtalen regulerer samarbeidet mellom Posten Norge og Postkom i viktige prosesser som omstillinger og budsjettprosesser.