Frykter for trafikksikkerheten med FrP bak rattet
Stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) mener FrP står for en "tut og kjør" politikk og er mer opptatt av at folk skal kunne gjøre som de vil, enn av trafikksikkerhet. FrPs Per Sandberg fnyser av kritikken.
nina.hanssen@lomedia.no
Truls Wickholm er inne i sin første periode som stortingsrepresentant og er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen. Han er opprørt etter de siste utspillene fra FrP-politikere om samferdsel og viser til følgende medieutspill fra FrP-politikere den siste tiden.
"FrP sier nei til fotobokser og gjennomsnittsmålinger (stortingsrep. Bård Hoksrud FrP). De vil legge ned Utrykningspolitiet (nestleder i FrP Per Sandberg på TV 15/8)
De vil ha høyere fartsgrenser (Gjermund Hagesæther stortingsrepresentant FrP) og sier ja til salg av alkohol på bensinstasjonene (justispolitisk talsmann for FrPJan Arild Ellingsen NTB/VG 26. juni 2009)”.
Risikerer livet
Hvis dette blir den nye samferdselssatsingen fra en eventuell FrP-regjering, vil dette ifølge Wickholm være en katastrofe for antall drepte på norske veier.
– Det er helt urimelig at jeg og andre skal risikere livet på norske veier bare for at FrP-politiker Bård Hoksrud og andre skal slippe å bli tatt bilde av. Vi vet at fotobokser virker. Da er det umoralsk og ikke bruke dem, sier han. Han er også bekymret for liberaliseringen av alkoholsalg i butikker og bensinstasjoner. Wickholm sier han støtter bruk av bompenger der det er et lokalt ønske om det, men presiserer at dette ikke kommer i stedet for statlige bevilgninger.
– Dette kommer som et tillegg. Det vil koste 120 milliarder å kvitte seg med bompenger i Norge. FrP går til valg på dette, mens Høyre har avlyst en uansvarlig økonomisk politikk. Folk som stemmer FrP for å kvitte seg med bommer blir lurt. Like lurt som de er med FrP i Os, Oslo og Austervoll, sier han.
Samferdsel på ville veier
Per Sandberg slår nå tilbake påstander fra Truls Wickholm.
– Jeg er ikke overrasket over uttalelsene til Wickholm. Han representerer jo ytterste venstresiden i Arbeiderpartiet som vil ha bilene bort fra veiene. Wickholm tilhører jo egentlig SV, sier Sandberg, som er lite imponert over de rødgrønnes samferdselspolitikk.
– Dagens samferdselspolitikk er på ville veier. Mye av dette skyldes at SV er i regjeringen. En fersk rapport viser at 1 av 4 dødsulykker skyldes dårlige veier. Hele 70 prosent av alle ulykkene i trafikken skyldes dårlig infrastruktur. Dagens veier er for dårlig. Det burde bekymre Wickholm, sier han.
Ingen overvåking med FrP
Sandberg har planene klare hvis de kommer i regjeringsposisjon.
– Vi skal først bygge gode veier, deretter øke hastigheten på disse veiene og da trenger vi ikke overvåkingsutstyr som fotobokser og gjennomsnittsmålinger, sier han. Sandberg mener at fotobokser er et resultat av en dårlig infrastruktur.
Veier på ulandsnivå
– Vi i FrP har sagt at vi skal ta en gjennomgang av norske veier. I dag er det mange paradokser der det er 80 km/t på grusveier og det blir ikke mindre, men flere bøter med fotobokser. Folk bryr seg ikke om dem, sier han.
Sandberg fnyser av Wickholms uttalelse om at han må risikere livet på norske veier for at ikke noen vil bli tatt bilde av.
– Dette er en håpløs påstand. Wickholm skjønner ikke at infrastrukturen i Norge er på ulandsnivå, sier han.
Sandberg viser til at FrP i sitt forslag til Nasjonal Transport Plan(NTP) har lagt inn 10-20 milliarder mer i året.
– Fram til 2019 skal vi bruke 580 milliarder på å styrke infrastrukturen. Både veiene og jernbaneskinnene skal rustes opp. Vi skal lære av det de har gjort i Sverige, Danmark og Finland, sier Sandberg. Dessuten har vi ønske om å fullføre Trygve Brattelis veiplan fra 1962 som vi mener er en god plan. Før i tiden hadde Arbeiderpartiet visjonære ledere. Det har de ikke i dag, sier han.
– Truls Wickholm og mange andre på venstresiden vil ha lyntog for enhver pris. Men de utelater å fortelle at de da samtidig vil legge ned 42 flyplasser, sier han sarkastisk. Sandberg vil ikke ha bompengeringer.
– Bompenger er statlig utpressing på lokale politikere og næringsliv. Vi skal ikke drive med straffesanksjonering, sier han.
Ikke mer fyll
Sandberg frykter heller ikke mer fyll på veiene om de åpner for vin og øl i dagligvarebutikkene.
– Vi skal ikke selge sprit i butikkene. Hvis Wickholm mener øl og vin vil føre til mer fyll, bør han stenge ølsalget i alle landets butikker, sier han. Per Sandberg avviser at han skal legge ned Utrykningspolitiet (UP).
– FrP ønsker i stedet å bruke kompetansen til de ansatte til kriminalbekjempelse, og heller la ordinære politi- og trafikkstasjonene til Vegdirektoratatet ta seg av trafikkontrollen. Men da skal vi selvsagt øke ressursene til politiet først, sier Sandberg.
Helhetlig politikk
Wickholm er lite imponert over Sandberg og er stolt over den samferdselspolitikken de rødgrønne har ført disse fire årene.
– Vi har faktisk i denne perioden fått til et stort jernbaneløft og styrket kollektivtransporten. Jeg mener byene blir bedre å bo i med mer kollektivtrafikk og færre biler, men utenfor byene er det først og fremst bilen som gjelder, sier han.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen