Vil ikke bli pensjonister
Bare en av fire blant Akademikernes medlemmer ønsker å pensjonere seg før de er 66 år.
einar.fjellvik@lomedia.no
Det er resultatet av en undersøkelse organisasjonen har gjennomført blant sine medlemmer. Lederen i Akademikerne, Knut Aarbakke, har dermed god støtte blant egne medlemmer for kravet om å fjerne de absolutte aldersgrensene i lover og tariffavtaler
– Det er meningsløst å tvinge arbeidsføre mennesker til å gå av med pensjon, mener Aarbakke.
– Arbeidslivet vil få tilført viktig kompetanse dersom flere eldre står i jobb. Samtidig vil det bidra til å redusere de fremtidige pensjonsutgiftene, påpeker han.
Holder lenger enn «folk flest»
Undersøkelsen tyder på at akademikerne mener de vil holde ut lengre i arbeidslivet enn «folk flest». En undersøkelse Statistisk sentralbyrå og forskningsinstituttet NOVA gjennomførte blant folk i alderen 50-61 år i vår viste at de ønsket å pensjonere seg når de er 63 år.
LES OGSÅ: Vil gå av ved fylte 63 år
Hva kan utsette pensjoneringen?
I undersøkelsen ble medlemmene også spurt om hva som kunne få dem til å utsette pensjoneringen. Omkring 80 % peker på kortere arbeidstid og bedre muligheter for å kombinere arbeid og pensjon som momenter som kan dem til å stå lengre i jobb.
Høyere pensjon dersom man venter noe år med å pensjonere seg er et langt mindre attraktivt lokkemiddel. Bare 56 % sier at dette kan få dem til å utsette pensjoneringen.
I den store pensjonsreformen, som skal iverksettes fra 2011, er nettopp utsiktene tikl høyere pensjon et av de viktigste lokkemidlene for å få folk til å stå lengre i jobb.
Mot øvre aldersgrense
Seniorsaken har i flere år kjempet mot en øvre aldersgrense i arbeidslivet. En aldersgrense gir et signal om at man etter en bestemt alder er ubrukelig i yrkessammenheng. En slik holdning er i strid med hva vi vet om individuelle variasjoner. Kronologisk alder sier lite om fysiske og mentale evner, skriver Seniorsaken i forbindelse med kravet om å fjerne bestemmelsen i Arbeidsmiljølovens § 15-7. Den gir arbeidsgiver ensidig rett til å si opp en arbeidstaker ved fylte 70 år uiten annen begrunnelse enn nettopp alder.
Lederen i Statens Seniorråd, Ivar Leveraas, tidligere sekretær i Arbeiderpartiet og leder av Direktoratet for arbeidstilsynet, har tidligere stemplet den lovbestemte aldersgrensa på 70 år som uverdig.
Går i motsatt retning
- Vi får mange henvendelser fra arbeidstakere, som mener at de blir jaget alt for tidlig fra jobben, sier styreleder Harry Martin Svabø i Seniorsaken.
- Vår erfaring er at folk vil stå i jobben lenger. Dette er også trenden i andre land. Derfor synes vi det var leit at Arbeiderpartiet lot seg presse til å gå bort fra en øvre aldersgrense på 73 år mot dagens 70 år i Arbeidsmiljøloven.
Hater aldersgrenser
- Er 73 år en aldersgrense Seniorsaken kan akseptere?
- Vi hater aldersgrenser, utbryter Harry Martin Svabø.
- Vi ønsker at en bestemt aldersgrense skal fjernes. Dette kan skje uten at etablerte rettigheter som rett til å gå i pensjon ved fylte 63 eller 65 år faller bort. Vi vil beholde rettighetene samtidig som vi vil gi arbeidstakere rett til å stå i jobb ut over fylte 70 år. Det må være fullt mulig både å beholde og å utvide.
Vi spurte også saksordføreren for pensjonsforliker, Sverre Myrli (A) hvorfor ikke også alle særaldersbestemmelsene var vurdert uten å få svar. Også disse må justeres i henhold til at levealderen blir stadig høyere.
Møter stengt dør
-Ut fra antall AFP-pensjonister er det mange som mener at 63 år er mer enn nok.
-Samtidig er det mange som ønsker seg tilbake i jobb etter at de har tatt ut AFP. Disse møter oftest en stengt dør. Verdien av arbeidsplassen også som sosialt forum kommer sterkt til uttrykk ved dødsfall, der begge ektefellene har tatt ut AFP og den gjenværende vil tilbake i arbeidslivet. De aller fleste får ikke jobben tilbake.
-Har Seniorsaken foretatt en tilsvarende underløkelse som Akademikerne har gjort om ønsket pensjonsalder, men på mer generelt grunnlag?
Vi blir stadig eldre
- Nei. Det vi vet er at det er stor forskjell i synet mellom yrkesgruppene. En hjelpepleier ønsker seg en lavere pensjonslader enn en sykepleier, og sykepleierne foretrekker nok en lavere pensjonslader enn en lege. Det er forskjeller i syn også mellom faglært og ufaglært.
-Er det den økte levealderen som presser fram høyere pensjonsalder?
- For hvert 10-år øker levealderen med to år. For 50 år siden var 60-åringene som dagens 70-åringer. Jeg synes det er ufattelig at politikerne ikke har innsett veksten i levealderen og dermed tidsjusterer grensene for hvor lenge de kan være i arbeidslivet, svarer Harry Martin Svabø i Seniorsaken.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp