Vaktbikkje tar kontrollen
Over hele Europa gjennomfører den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) denne uka aksjoner for å kontrollere om skip overholder avtalene de har inngått med fagbevegelsen.
vegard.holm@lomedia.no
Havnearbeidernes og sjøfolkenes fagforeninger er med i kampen mot bekvemmelighetsflagg, eller Flags of Convenience campaign (FOC) som ITF-kampanjen heter. ITF-forbundene som deltar i kampanjen utveksler medlemmer slik at en havnearbeider fra Oslo og en sjømann fra Bergen er i Latvia denne uka, mens to latviere er her i Norge.
Lære av hverandre
På kaia i Oslo treffer vi sjømann Aleksanders Jermakovs fra Riga, og havnearbeider Viktors Panasjuks fra Liepaja. De skal sammen med ITF-inspektør Angelica Gjestrum, som har Oslofjorden som ansvarsområde, og havnearbeiderforeningens Udo Frick og Thorstein Eriksen inspisere motorskipet Strami av Nassau.
Et av målene med denne aksjonen er å lære av hverandre, og ved å oppleve problemene man møter i de enkelte land kan man sjøl bli bedre. I dette tilfellet er målsettingen å gjøre ITF-forbundene i de tre baltiske landene bedre i stand til å inngå avtaler og gjennomføre ITF-kontroller. Både Estland, Latvia og Litauen har i dag ITF-inspektører.
Hyggelig mottatt
MS Strami er registrert på Bahamas, eid av det bergenske rederiet Kåre Misje & Co Rederi. Båten har polsk kaptein, resten av besetningen på fem er fra Russland. Strami går på Nord-Europa, Vest-Europa og Baltikum. Narvik er normalt den nordligste havna båten går til.
Etter at vi har balansert oss opp leideren og kommet oss trygt ned på dekk tar kaptein Wachnik Stawomir hyggelig i mot oss. ITF-inspektør Angelica Gjestrum forklarer ærendet før vi blir vist videre inn til kapteinens lille kontor der det meste av papirene finnes.
Gjestrum forklarer at ITF-avtalen som dette skipet har er undertegna av de norske ITF-forbundene.
Over tariff
Angelica Gjestrum skal sjekke kontraktene, overtidsjobbing og overtidsbetaling, lønnsutbetalinger. Etterpå skal mannskapet snakkes med. Gjestrum snakker engelsk, latvisk, russisk, polsk, spansk og norsk. Det er åpenbart et stort pluss og en dyd avnødvendighet å være språkmektig i en jobb som denne.
Kontrollen viser at det meste er i orden ombord. Mannskapet har mer i hyre enn den ITF-tarifferte avtalen: Matroslønn skal være på 1675 US-dollar i måneden og en kokks hyre ligger på 1446 US-dollar. Begge grupper ligger over dette, ikke mye, men over. Kokken har nesten 500 US-dollar mer enn hyra, men det er på grunn av litt ekstraarbeid som matros.
Lønna til nestsjefen om bord er ikke helt etter boka, men den samlede lønna er høy nok; i underkant av 4000 US-dollar. Den faste hyra er under det tarifferte, mens bonusen er høyere. Dette må det gjøres noe med! Kapteinen nikker, han skal gi melding videre til de rette folka.
ITF-avtalen funker
Mannskapet er om bord i tre måneder før de tar tre måneder hjemme. Skipperen går seks uker på, seks uker av.
Det er noen småting å rette på ombord, men det er slett ikke verst orden på avtaleforholdene. ITF-inspektøren kan forlate MS Strami i forvissningen om at smårusket vil bli rettet på.
ITFs tariffavtale for sjøfolk fungerer.
FOC-kampanjen ble startet for å sikre sjøfolk gode lønns- og arbeidsvilkår uavhengig av hvilket land skipet er registrert i.
ITF har internasjonale avtaler som brukes på skip som er registrert i såkalte bekvemmelighetsland. I dag regner ITF 32 land som FOC-land, se: m
Problemene med bekvemmelighetsflagg startet allerede på 1930-tallet med de såkalte Panama-båtene. I 1948 vedtok ITF-kongressen i Oslo å organisere FOC-kampanjen.
Hovedmetoden for å få skip til å undertegne ITF-avtale er blokade/boikott. Dette er det havnearbeidere over hele verden som gjennomfører i solidaritet med underbetalte sjøfolk.
ITF-inspektører over hele verden står for den daglige kontrollen av avtalene, og de setter i verk boikottaksjoner mot redere som ikke undertegner avtaler. I Norge er det i dag fem ITF-inspektører.
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox