NFF og Soria Moria II
Den kommende regjeringsperioden må preges av en tydelig og markant styrking av de årlige driftsbudsjettene til kriminalomsorgen. Dette er Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbunds (NFF) viktigste melding til den rødgrønne regjeringen foran forhandlingene om ny Soria Moria-erklæring.
jan.erik@lomedia.no
NFF brukte en vesentlig del av sin tre dagers lederforeningskonferansen på Sørmarka i forrige uke til å lage innspill til Soria Moria-forhandlingene.
Tenker kvalitativt
– Når vi argumenterer for behovet for en årlig og gradvis styrking av driftsmidlene til enhetene i kriminalomsorgen, er det fordi vi ser utfordringer når det gjelder kvaliteten i straffegjennomføringen og alenevakt, turnusordninger, bemanningssituasjonen og oppfølging av Arbeidstidstilsynets tilsyn fra 2006. Vi kan neppe sterkt nok understreke viktigheten av dette. Ressurssituasjonen og bemanningsfaktoren henger nøye sammen med mulighetene til å øke kvaliteten i straffegjennomføringen. Dette gjelder frihetsstraff i lukkede fengsler, men forbedringspotensialet er større i de store åpne fengslene, i samfunnsstraffen og i soning med elektronisk kontroll, sier Geir Bjørkli, NFFs leder.
Bemanningen
Bjørkli mener at den bebudede bemanningsanalysen som justisdepartementet nå jobber med, vil komme til å vise gapet mellom oppgaver og bemanning.
– Fra arbeidsmiljøundersøkelser vet vi at det beste HMS-tiltaket i kriminalomsorgen vil være å øke bemanningsfaktoren, sier han.
NFF mener videre at bruken av ufaglærte i fengselsbetjentstillinger må reduseres til et minimum blant annet for å øke profesjonaliteten i tjenesteutførelsen og for å høyne kvaliteten på kontaktbetjentarbeidet. Dette forutsetter tilstrekkelig tilgang på fagutdannede fengselsbetjenter.
Kapasitetsutnyttelsen må reduseres
For å heve kvaliteten på oppfølgingen av innsatte, og for å bedre ansattes arbeidsmiljø, mener NFF at kapasitetsutnyttelsen på den enkelte enhet må reduseres til 90 prosent i løpet av perioden.
Dessuten mener forbundet at regjeringen må bli tydeligere når det gjelder satsningen på å hindre tilbakefall til kriminalitet etter løslatelsen.
– Det er dette som er kriminalomsorgens viktigste bidrag til redusert kriminalitet og et tryggere samfunn. Forskning viser de faktorer som fører til tilbakefall; rusavhengighet, mangel på arbeid/skole, mangel på gode sosiale nettverk og mangel på egnet bolig. Vi foreslår at det i kommende periode formuleres en målsetting om at alle løslatte skal ha tilbud om egnet bolig. Dette er et ambisiøst mål, men vil utvilsom redusere tilbakefallet, sier Bjørkli.
Rusforebygging, direktorat og ny fengsler
Forbundet foreslår også at utbygging av rusmestringsenhetene i fengslene perioden bør tredobles fra dagens nivå og at narkotikakontrollen styrkes, blant annet med utprøving av ny teknologi og styrking av narkotikaenhetene (hundepatruljene).
Etatsstyringen må dessuten bli mer fast og tydelig for at kriminalomsorgen skal mestre omstillingene på en god måte. Derfor må et kriminalomsorgsdirektorat ifølge NFF være etablert og i drift i løpet av det første året. Forbundet står fast på at direktoratet må ligge i Oslo eller i regionen nær Oslo.
NFF foreslår også at regjeringen i løpet av perioden starter planleggingen av nye fengsler som erstatning av Drammen fengsel og Haugesund fengsel.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo