JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pumper inn oljemilliarder

Finansminister Kristin Halvorsen varslet strammere tider da hun fortalte at Norge neste år vil bade i rekordmange oljemilliarder.

Selv om det er klare tegn til at den økonomiske aktiviteten er på vei opp igjen etter finanskrise og globalt tilbakeslag, fortsetter den rødgrønne regjeringen å bruke mer oljepenger enn den mener vi normalt har godt av.

Statens pensjonsfond - utland, som er oljefondets egentlige navn, tappes neste år for 154 milliarder kroner, nesten 36 milliarder mer enn i år.

Handlingsregelen overskrides med 44,6 milliarder kroner, noe som bringer det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet opp til 148,5 milliarder.

– Svært høyt, sier Halvorsen om bruken av oljeinntektene.

Mindre rom fremover

Finansministeren forsvarer bruken med å vise til at handlingsregelen åpner for å bruke mer enn fondets forventede overskudd i vanskelige tider.

– Finanskrise og økonomisk tilbakeslag har gjort det nødvendig å benytte denne handlefriheten. Det vil vi også gjøre neste år, sier Halvorsen.

Samtidig gjør hun det klart at strammere tider venter:

– Når veksten tar seg opp, må bruken igjen tilsvare oljefondets realavkastning. Dette vil begrense handlingsrommet i budsjettpolitikken fremover, varslet hun da budsjettforslaget ble lagt fram tirsdag.

Svært ekspansivt

Den rødgrønne regjeringens forrige oljerekord var 130 milliarder som ble pumpet inn i økonomien gjennom revidert budsjett i mai i fjor. Det var første gang statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans mannskap gikk ut over handlingsregelen.

Halvorsen sier at Norges svar på krisen – med rask dreining av den økonomiske politikken «i svært ekspansiv retning» – har gitt resultater.

– Arbeidsledigheten i Norge er den laveste i Europa, sier hun.

Stabil ledighet

Lav arbeidsledighet er et av hovedmålene for den rødgrønne regjeringen. Utsiktene til fortsatt økt ledighet, fra dagens knappe 3,25 prosent til knapt 3,75 prosent i gjennomsnitt neste år, er et argument for den massive oljesmøringen.

Halvorsen sier at ledigheten ventes å øke, selv om veksten i fastlandsøkonomien forventes å bli snudd fra en nedgang i år på 1 prosent til en oppgang på vel 2 prosent neste år.

– Regjeringen har derfor funnet det riktig å legge opp til et svakt ekspansivt budsjett for 2010, sier Halvorsen.

Lavere lønnsvekst

Anslaget over arbeidsledigheten neste år er 1 prosentpoeng lavere enn det regjeringen spådde i revidert budsjett.

Lønnsveksten ventes å avta fra 6 prosent i fjor til 4 prosent i år, og 3,5 prosent neste år.

Samlet holdes skatter og avgifter på samme nivå som i 2004.

Regjeringens forslag til nye regler for verdisetting av bolig og økt bunnfradrag i formuesskatten, skal ifølge Halvorsen redusere den samlede formuesskatten med 760 millioner kroner.

Flere i barnehage

Halvorsen peker på styrking av helse, omsorg, skole og barnehage som budsjettets hovedpunkter i tillegg til lav ledighet.

Statsbudsjettet tar høyde for 7.200 nye barnehageplasser for å dekke økt etterspørsel. Maksprisen skal heller ikke neste år endres. Regjeringen lover å fryse foreldrebetalingen helt til maksprisen tilsvarer 1.750 kroner i 2005-verdi.

Fattigpakke

Kommunene tilføres 4,2 milliarder kroner mer i frie inntekter, og samlet øker overføringene til kommunene med 8 milliarder kroner.

Halvorsen slår fast at «forskjellene i samfunnet skal reduseres». Regjeringen øker målrettede tiltak mot fattigdom med vel 1 milliard kroner.

– Vi utjevner forskjellene i levekår gjennom økt støtte til minstepensjonister og bostøttemottakere, sier Halvorsen.

Sammen med tiltak på rusfeltet og for å hjelpe innsatte i fengsler med å vende tilbake til samfunnet, mener regjeringen at den har økt tiltak mot fattigdom med 4,3 milliarder kroner fra 2006. (ANB-NTB)

Handlingsregelen er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn bruk av oljepengene.

Regelen forutsetter at vi bruker like mye av Oljefondet som den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Med unntak av Fremskrittspartiet er det tverrpolitisk enighet bak handlingsregelen.

Regjeringen sier i forslaget til statsbudsjett for neste år at når veksten i økonomien tar seg opp, må budsjettet bringes tilbake til 4-prosentbanen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse

Handlingsregelen er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn bruk av oljepengene.

Regelen forutsetter at vi bruker like mye av Oljefondet som den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Med unntak av Fremskrittspartiet er det tverrpolitisk enighet bak handlingsregelen.

Regjeringen sier i forslaget til statsbudsjett for neste år at når veksten i økonomien tar seg opp, må budsjettet bringes tilbake til 4-prosentbanen. (ANB-NTB)