JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge leder narkokampen

Heroinen i Afghanistan finner veien helt til Norge. Norsk politi har en nøkkelrolle i kampen mot landets narkotikaproblem.

Hvert år kommer 1,5 tonn heroin til Norge. Det aller meste slipper forbi grensen. Over 90 prosent av heroinen som omsettes i verden stammer fra Afghanistan.

– Det afghanske politiet er på helt grunnleggende nivå. Det er en utfordring å løfte dem. Men jeg vil påstå at narkopolitiet i landet er den enheten som er kommet lengst, sier Dag Størksen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er sjef for den norske politikontingenten i Afghanistan som blant annet jobber med landets omfattende narkotikaproblematikk.

Livsfarlig

Som de første i norsk presse besøker ANB det nye justissenteret i Kabul. Etterforskning, påtale, domstol og fengsel er samlet på et sted. Hit sendes alle større narkotikasaker fra hele landet.

– Bekjempelsen av narkotika skjer mye mer effektivt nå, sier Størksen.

De ansatte på senteret jobber med livet som innsats.

– I fjor ble en dommer drept som følge av utfallet i en sak. Vi er utsatt for en betydelig risiko alle som jobber her, sier Harald Skjønsfjell i Criminal Justice Task Force (CJTF).

Trusler er et utbredt problem.

– Det står respekt av lokale afghanere som jobber her. De har det adskillig vanskeligere enn politiet i Norge.

Storbritannia og USA er foregangsland for senteret, men norsk politi har en sentral rolle som mentorer for det afghanske politiet. Afghanernes leder, Noor Mohammad i CJTF, mener nordmennenes innsats er uunnværlig.

– Politimennene fra Norge gjør en særdeles god og viktig jobb. Jeg håper vi kan holde på dem lenge, sier Mohammad.

Skjønsfjell kommer med et eksempel på typiske utfordringer under opptreningen av afghanerne. Da en mann ble skutt i forbindelse med beslag av ett tonn opium, fikk han overlevert en rapport på en halv side.

– Vi må lære dem betydningen av å sikre bevis. De er i for høy grad vant til å basere seg på tilståelser. I motsetning til i Norge, hvor politiets etterforskning legger stor vekt på å fange bakmennene, er hovedfokus rettet mot førsteleddet.

– Senest i juli ble imidlertid en bakmann dømt til 20 års fengsel. Han ble dømt for salg av narkotika for flere hundre millioner kroner, forteller Skjønsfjell.

Narkotikaenheten som i dag er tilknyttet senteret, har eksistert siden 2005. Fra senteret åpnet i april har antallet pådømmelser økt betraktelig, til 30 saker i måneden.

– I mange saker er korrupsjon et problem. Det gjelder helt opp til høyeste nivå. Vi har arrestert politimenn også. Det er få, men det har hendt. Sakene får stor oppmerksomhet,

noe som er veldig viktig for at systemet skal fungere, sier Skjønsfjell.

En vesentlig andel av sakene som behandles involverer forsøk på smugling til det afrikanske kontinentet.

– Det gjelder i hovedsak Nigeria og nabolandene. De forsøker å bringe narkotikaen dit, og videre via transittland i Europa, forklarer han.

Andre vanlige smuglerruter ut av Afghanistan er via Pakistan, Iran og Russland eller Balkan.

Framgang

Den helhetlige satsingen fra internasjonale militærstyrker og politi, samt lokale krefter, ser ut til å gi resultater.

Ifølge United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), har opiumdyrking falt med 22 prosent det siste året. Produksjonen har gått ned ti prosent og prisene har ikke vært lavere på ti år, da Taliban hadde makten.

– I en tid hvor pessimismen er stor i Afghanistan, er disse resultatene gode nyheter som demonstrerer at framgang er mulig. Det sa direktør Antonio Maria Costa i UNODC da forrige tilstandsrapport ble offentliggjort i september.

Antallet opiumsfrie provinser har steget fra 18 til 20, og narkobeslag fortsetter å øke takket være mer robuste narkooperasjoner fra afghanske og internasjonale styrker.

Opiumdyrkingen har falt fra 193.000 hektar i 2007 til 123.000 hektar. I år har den største nedgangen skjedd i Helmand-provinsen.

Om høsten er det tid for bøndene å så nye frø på opiumplantasjene. I nettopp Helmand har internasjonale sikkerhetsstyrker stilt seg opp på åkrene for å forhindre dette.

– Det gjør bakmennene fly forbannet, sier talsmann for Isaf, brigadegeneral Eric Tremblay.

For mye

Overproduksjon i Afghanistan og lavere markedsetterspørsel i Europa presser opiumprisen ned.

Verdens etterspørsel etter opium er stabil på rundt 5.000 tonn, et par tonn mindre enn Afghanistan produserer hvert år.

Opprørere og kriminelle grupper danner narkokartell i Afghanistan knyttet til Taliban. Direktøren i UNODC er klar på hva som må prioriteres om de skal bekjempes.

– Å få kontroll over narkotika i Afghanistan vil ikke løse landets problemer, men landets problemer kan ikke løses uten å få kontroll over narkotika. (ANB)

Heroin framstilles av opium og er sterkt avhengighetsskapende. Opiatet virker inn på sentralnervesystemet og gir blant annet eufori, samt demping av hosterefleks og respirasjon. Overdosedødsfall skyldes som regel respirasjonshemming.

* Hvert år kommer 1,5 tonn heroin til Norge. Det aller meste slipper forbi grensen. Over 90 prosent av heroinen som omsettes i verden stammer fra Afghanistan.

* Verdens etterspørsel etter opium er stabil på rundt 5.000 tonn, et par tonn mindre enn Afghanistan produserer hvert år.

* Brorparten av heroinen som ender på det norske markedet, blir fordelt fra Nederland. De fleste kurerene er fra Øst-Europa og Vest-Afrika. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse

* Hvert år kommer 1,5 tonn heroin til Norge. Det aller meste slipper forbi grensen. Over 90 prosent av heroinen som omsettes i verden stammer fra Afghanistan.

* Verdens etterspørsel etter opium er stabil på rundt 5.000 tonn, et par tonn mindre enn Afghanistan produserer hvert år.

* Brorparten av heroinen som ender på det norske markedet, blir fordelt fra Nederland. De fleste kurerene er fra Øst-Europa og Vest-Afrika. (ANB)