– Støre mulig helseminister
Jonas Gahr Støre lanseres nå som ny helseminister.
Bjarne Håkon Hanssens avgang gir statsminister Jens Stoltenberg trøbbel, mener professor Frank Aarebrot. Det kan åpne dørene til Helsedepartementet for Jonas Gahr Støre.
– Veldig mye forandret seg i Arbeiderpartiets regjeringskabal da Bjarne Håkon Hanssen gikk av. Statsministeren trenger en tilsvarende kraft når helsereformen skal realiseres, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til NTB.
Utenriksminister Støre var onsdag i Murmansk og sier til NTB, gjennom sin kommunikasjonsrådgiver, at han trives som utenriksminister, at han gjerne vil fortsette i regjeringen, men at det er statsministeren som tar den avgjørelsen. Dette er en formulering Støre har brukt flere ganger tidligere når regjeringsspekulasjonene har vært tema.
Aarebrot mener regjeringskabalen ville vært lettere for Stoltenberg med Hanssen på plass i Helse- og omsorgsdepartementet, klar til å manøvrere den omfattende samhandlingsreformen trygt i havn.
– Nå må han lete etter sterke og kvalifiserte folk, ikke av strategiske hensyn, men fordi han er nødt til det, poengterer Aarebrot.
Støre og Giske
Da framstår to kandidater tydeligere enn andre; kronprinsemnene Trond Giske og Jonas Gahr Støre. Støre har omfattende helsepolitisk erfaring fra sin tid som stabssjef i Verdens helseorganisasjon (WHO) da Gro Harlem Brundtland var generalsekretær. Han har også erfaring som statssekretær og stabssjef fra Statsministerens kontor under den første Stoltenberg-regjeringen.
Skulle Støre bli utnevnt til ny helseminister vil det dessuten i sterkere grad antyde at Stoltenberg rydder plass til en etterfølger enn hvis det skulle bli Giske, ifølge Aarebrot.
– Det vil være enklere å tolke hvem Stoltenberg ser på som sin etterfølger på Ap-toppen hvis han ikke var tvunget til å finne en helsestatsråd, sier Aarebrot.
Ut av UD?
Støre ga uttrykk for at han ønsker en mer allmennpolitisk rolle da han stilte som kandidat ved stortingsvalget. Ap har dessuten flere folk som kan erstatte ham i UD. Både statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet og NUPI-direktør Jan Egeland var blant de heteste kandidatene ved forrige valg i 2005.
Det kan imidlertid være altfor tidlig for Stoltenberg å vise at han så vidt begynner å rydde plass til en etterfølger.
– Jeg tror det er altfor tidlig, i og med at Stoltenberg har tenkt å fortsette i fire år til og kanskje enda lenger, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.
Giske
Derfor holder Aarebrot en knapp på Trond Giske som ny helseminister. Han karakteriserer Giske som en «beslutningsmaskin» og «flink til å skaffe midler til departementet sitt».
– Sannsynligheten for at Giske får et tyngre departement økte betydelig da Hanssen gikk av, men husk at Stoltenberg trolig også må finne noen til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier Aarebrot.
Ap-ledelsen skal være svært opptatt av å ikke gi inntrykk av at Giske rykker nærmere partitoppen, ifølge VGs kilder. Det er likevel en utbredt oppfatning at han fint ville klart å håndtere et så krevende departement.
Trond Giske selv holder tett om sin egen posisjon i den nye regjeringen, utover å gjenta at han «gjerne fortsetter som kulturminister».
– Jeg tror nok det vil være klart i løpet av noen få uker, sier Giske til NTB.
Forsinket
Allerede fredag kan vi få se landets nye regjering på Slottsplassen med blomster i favnen. Det er blitt antydet at statsrådskabalen bør ha gått opp før denne uka er over.
Men både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete forsinker prosessen og sliter med å bestemme seg for hvorvidt de vil fortsette som henholdsvis finansminister og samferdselsminister, ifølge hva VG erfarer. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen