Bjørneboe ned fra pidestallen
jan.erik@lomedia.no
De fleste lesende mennesker i Norge og i flere andre land har et forhold til forfatteren og samfunnsrefseren Jens Bjørneboe. Mannen var en sjelden blomst, og av mange dypt savnet – om vi skal tro på alt vi hører og leser. Likegyldig er et ord som passer dårlig på Bjørneboe.
Men var han en så god forfatter som tusenvis av lesere har hevdet i årevis? Se, derom strides de lærde – og de mindre lærde. Jeg er ikke helt sikker på svaret sjøl.
Det er skrevet biografier om Bjørneboe også tidligere, blant annet en av dagbladjournalisten Fredrik Wandrup. Nå er det litteraturprofessor Tore Rem som i et ambisiøst prosjekt har gått Bjørneboe nærmere etter i sømmene. Første bind, en murstein på over 600 sider foreligger med tittelen ”Sin egen herre”. Og mer en forfatteren Bjørneboe, er det mennesket som her tematiseres. Eller kanskje enda mer presist: antroposofen Bjørneboe. Dette tema har allerede nærmest rukket å bli en føljetong i så vel Dagbladet som Klassekampen. Kjente antroposofvenner som Kaj Skagen og Petter Norman Waage har spisset blyanten og tatt anske kraftig i.
Jens Bjørneboe tok som de fleste veit sitt eget liv i 1976. Jeg har kjent noen som møtte Bjørneboe i levende live, og det kunne være en pest og en plage om han ikke hadde dagen. Alltid debattglad, alltid kritisk, alltid mer enn villig til å kjempe for de mest kontroversielle standpunkter. Enten dette dreide seg om norsk skolevesen eller norsk fengselsvesen, temaer han skrev både skjønnlitterært og faglitterært om. Og som engasjerte ham enormt. Han kunne bli like rødglødende som en bastuovn når om temaet ble penset inn på det han anså som de autoritære trekk ved skolen og fengslene.
Rem har klart å skrive en engasjerende biografi som etter bare noen få sider vekker opp den sovende lysten til å lese flere av Bjørneboes bøker om igjen. Det er ofte et godt tegn for en biografi. Men noe sympatisk bilde av Bjørneboe gir denne biografien ikke, snarere tvert imot. Vi møter en ganske arrogant og sjølbevisst kunstner som startet som billedkunstner for seinere å bli forfatter. Samtidig var han ifølge Rem som en logrende puddel overfor sin første kone Lisel Funck.
Tidligere biografiske verk om Bjørneboe har påpekt at han var av en særlig stridende natur, at han ga seg sjelden. Rems bok bryter ikke med denne oppfatningen. Men kanskje i større grad enn tidligere, river Rem Bjørneboe ned fra en pidestall som han i de seinere år kanskje har stått litt ustødig på.
Boka inneholder syv deler og er naturlig og sjangerkonvensjonelt nok presentert kronologisk. Vi starter med fødselen i 1920 og slutter i 1959, altså inneholder den hans første 39 år som jammen var innholdsrike nok. Depresjonene og alkoholmisbruket er for lengst blitt en vesentlig del av Bjørneboes liv. Og skal vel antagelig bli enda mer problematisert i andre bind, vil jeg tro.
Det beste ved Rems biografi er hvordan den får fram de store paradoksene og motsetningene i Bjørneboes liv. Ikke minst den anti-autoritære teoretikeren som på noen praksisfelter antagelig var alt annet enn akkurat det. Likevel barnekjær som få.
Boka har også en del interessant bildemateriale, blant annet flere av Bjørneboes egne kunsteriske verk.
Uansett hvordan man tolker Bjørneboes liv, uansett om han framstilles som helt eller demon – så var livet til denne figuren antagelig så mangefasettert at en biograf nesten ikke kan skrive en dårlig bok om biografen har noenlunde språklige evner. Litteraturprofessorer har som oftest det.
Jeg har allerede begynt å glede megt til bind 2.
Sin egen herre. En biografi om Jens Bjørneboe. Cappelen Damm 2009
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox