Heller mot ja til EU-direktiv
Høyre vil etter alt å dømme gå inn for at Norge skal godta datalagringsdirektivet.
Dermed sikrer partiet flertall sammen med Ap. Alle de andre partiene, både i og utenfor regjering, sier nei.
Partileder Erna Solberg er ikke klar til å gi sin endelige tilslutning og kritiserer regjeringen sterkt for ikke å ha lagt fram politiske vurderinger av utfordringene for personvernet i direktivet.
– Regjeringen har heller ikke drøftet mulige konsekvenser for EØS-avtalen av at Norge eventuelt bruker reservasjonsretten. De rødgrønne virker helt lammet i denne saken, siden både SV og Sp har varslet dissens, sier Solberg til NTB.
Høyres nye stortingsgruppe har ikke behandlet direktivet og dets konsekvenser, men Solberg viser til at Høyres representanter i forrige stortingsperiode klart gikk inn for å godta det.
Høyre-lederen legger til at Norge nærmest har tryglet om å få bli med i Schengen-samarbeidet og andre typer politisamarbeid i EU. Derfor kan det gi et noe underlig signal å reservere seg mot et direktiv som ble innført etter bombeangrepet mot Madrid i 2004, som har kamp mot terror som begrunnelse. Det ble vedtatt av EU-parlamentet for tre år siden.
Kartlegge
Forut for valget i september sendte Nei til EU spørsmål til stortingskandidater fra alle partiene for å kartlegge deres holdninger til kommende EØS-saker. Noen få Høyre-representanter signaliserte nei til datalagringsdirektivet.
Tidligere Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen er blant en håndfull representanter som er så bekymret for direktivets krav til lagring av data fra telefon- og internettrafikk i minst seks måneder og maksimum to år at han vil bruke reservasjonsretten. Det er uvisst om SVs appell til Høyre om hjelp til å stanse direktivet har noen utstrakt virkning.
Solberg vil ikke kommentere om Høyre vil bruke partipisken i denne saken eller stille sine representanter fritt. Ap og Høyre har til sammen 94 mandater, og tåler eventuelt noe frafall.
– Men Norges forhold til EU er ikke et spørsmål om personlig overbevisning i enkeltsaker, slår Solberg fast.
Hun legger til at det eventuelt er aktuelt å innføre direktivets minimumsstandarder og at negative virkninger må avbøtes med andre tiltak.
– Men regjeringen har altså ikke produsert noe notat om dette. Høyre vil beskytte personvernet, men vil ikke bidra til at Norge skal bli noen frisone for kriminalitet, sier partilederen.
Dissens
I regjeringsdokumentet fra Soria Moria varsler SV og Sp at de av personvernhensyn vil gå mot implementering av EUs datalagringsdirektiv i norsk rett. Venstre stiller seg bak kravet om at reservasjonsretten må brukes, og KrF er også svært skeptisk.
Dessuten er Fremskrittspartiet, som normalt ønsker å gjøre alt politiet ber om, trygt plassert blant motstanderne av direktivet. Partiet mener at det åpner for mer overvåking av enkeltindivider enn i det gamle Sovjetunionen og DDR og går inn for bruk av reservasjonsretten.
Denne sikkerhetsklausulen er nedfelt i EØS-avtalen, men er aldri brukt av Norge, uavhengig av regjering. Det er en utbredt oppfatning at den skal forbeholdes pålegg fra EU som Norge ikke kan leve med, og den situasjonen har ennå ikke oppstått.
Justisminister Knut Storberget (Ap) betegner det som «avgjørende» for politiet at Norge godtar direktivet. Til Aftenposten sier han at Norge kan havne i bakleksa i kampen mot narkotika, organisert kriminalitet og grove overgrepssaker hvis det settes til side.
Mye av den informasjonen direktivet omfatter, har nettverksoperatørene i dag tillatelse til å lagre. Forskjellen er at dette vil bli en plikt. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal