Høybråten avviser strid i KrF
KrF-leder Dagfinn Høybråten freder partiets kristne grunnsyn og benekter at en fløystrid mellom konservative og liberale krefter er under oppseiling.
Det er tid for selvransakelse i KrF etter etterkrigstidens svakeste stortingsvalg. I hele partiorganisasjonen diskuteres det nå hvordan profilen kan gjøres mer inkluderende for å tiltrekke nye velgergrupper.
Men at det på bakrommet foregår en dragkamp mellom konservative og liberale krefter, vil ikke partileder Dagfinn Høybråten være med på.
– Vi har ikke den type fløyer i KrF. Det er altfor enkelt å plassere diskusjonen som nå pågår, i en konservativ og en liberal bås. En slik dimensjon er helt uinteressant, sier han til NTB.
– Men jeg ser tendenser til den type kategoriseringer i KrFU, der folk stemples som konservative eller liberale, medgir Høybråten. Dette er noe han gjenkjenner fra sin egen tid i ungdomspartiet.
– Også den gang hadde vi diskusjoner om vi skulle bli mer konservative eller mer liberale. Jeg må innrømme at vi ikke var på vårt beste da. Det blir fort en debatt på andres premisser, sier KrF-lederen.
Vil ha debatt
KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad roste en partileder han opplevde som mer «på hugget» enn ofte tidligere.
– Jeg oppfattet ham som samlende i en tid med mye uro etter det dårlige valgresultatet. Jeg tror det er lurt og kan bidra til at vi kommer styrket ut av et kjipt valgresultat, sier Ropstad.
I Kristelig Folkepartis Ungdom er diskusjonen i full gang om partiet bør fjerne beskyttelsesparagrafen i KrFUs lover. Denne paragrafen hindrer vedtak om endringer i bekjennelsesparagrafen. Fjerner man den, fjerner man også første hinder mot å åpne for at ikke-kristne å inneha tillitsverv.
– Vi må ta en runde på om vi skal åpne debatten på om bekjennelsesparagrafen er det rette lojalitetskravet for KrF. Den er en viktig del av identiteten til partiet, sier Ropstad.
Freder det kristne
Høybråten er selv åpen for en slik debatt, men advarer mot å isolere diskusjonen til dette ene temaet.
– Det vil neppe skaffe oss mange nye velgere alene, sier Høybråten.
– Dessuten gransker vi ikke folks hjerter og nyrer når vi velger folk. Det er et spørsmål om tillit, og en forpliktelse mot vårt kristne verdisyn og vår politikk, understreker han.
Fredag ettermiddag reiste KrF-lederen til Bergen for å tale på åpningsdagen av ungdomspartiets landsmøte. I talen inviterte han til bred debatt om valgnederlaget og veien videre, samtidig som han fredet det kristne grunnsynet.
– Hvis noen tror at KrFs vei til vekst går gjennom å fjerne sin identitet som et kristendemokratisk parti, tar de grundig feil. Som partiets leder vil jeg slå ettertrykkelig fast: Vår identitet i de kristne grunnverdiene er ikke oppe til diskusjon, sa Høybråten.
– I motvind
Han erkjenner at det er krevende tider for KrF og beskriver seg selv som kaptein på en skute i ruskevær. Men noe mytteri ser han ikke for seg, og han er langt fra beredt til å mønstre av.
– Jeg er ikke i tvil om at jeg tar oppdraget, både i godt og dårlig vær, sier Høybråten.
Han understreker at partiet har en «alvorlig jobb» å gjøre med å mobilisere dem som sympatiserer med politikken, men som aldri kunne tenke seg å stemme KrF.
– Det er viktig å diskutere hvordan vår identitet kommer til uttrykk når vi åpenbart har velgere som liker våre verdier og vår politikk, men som ikke stemmer på oss, sier han.
Høybråten erkjenner at KrF har lagt bak seg et dårlig valg, men han ser positivt på framtiden og viser til en stortingsgruppe med en gjennomsnittsalder på rekordlave 42 år.
Overfor ungdommene i partiene kom han også med et noe oppsiktsvekkende løfte:
– Siden SV har blitt en del av makta, er plassen som opprører mot makta ledig. Den skal vi fylle. Den passer godt inn i vår rolle som distriktspartiet, som er for vanlige hverdagsmennesker og ikke for elitene i mediene og maktapparat, sa Høybråten. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus