Tør ikke friskmelde norsk økonomi
Finansminister Sigbjørn Johnsen tør ikke spå når finanskrisen slipper taket på norsk økonomi. Den kan blusse opp igjen, advarer han.
– Under finanskrisen har vi for alvor sett at ingen land er beskyttet fra det som foregår utenfor nasjonale grenser. Vi er en del av en større økonomi og må handle deretter. Jeg tør ikke å spå når krisen vil være over i Norge. Du vet aldri når den kan blusse opp igjen, sier landets nye og erfarne finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til NTB.
– Ikke nasjonal løsning
Johnsen lyttet med interesse til administrerende direktør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) fredag, som var i Oslo for å holde et foredrag om den økonomiske krisen.
– Den viktigste lærdommen av finanskrisen, som ikke er over, er at den globale økonomien ikke har en nasjonal løsning, sier Strauss-Kahn.
Fredag gikk DnB NOR-sjef Rune Bjerke ut og friskmeldte norsk økonomi, dagen etter at Norges største bank la fram gode resultater for tredje kvartal. Han mener det økonomiske bildet har endret seg betraktelig det siste halve året.
– Verst for de fattigste
Sigbjørn Johnsen har ikke sittet mange dagene i finansministerstolen, men er likevel klar på hva han anser som den største utfordringen i norsk økonomi i tiden framover.
– Det viktigste nå er at vi sørger for en god økonomisk politikk så vi er i stand til å løse eldrebølgen og pensjonsreformen. Norge er i en helt unik situasjon, og det er derfor viktig at vi ikke mister det globale perspektivet. Fattige land har det tyngst, understreker Johnsen overfor NTB.
Hele 90 millioner mennesker står i fare for å bli skjøvet ut i fattigdom i år. Det mener finansministeren må være alle lands hovedfokus.
– Den økonomiske krisen gir ekstrem fattigdom og hungersnød. Og i verste fall fører den til sosial uro. En stabil økonomi gir trygghet, sier Johnsen.
– Land må samarbeide
IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn krever i Det internasjonale pengefondet krever at land over hele verden må fortsette å samarbeide om en stabil økonomi, også når finanskrisen er over.
– Under finanskrisen har vi sett et enestående globalt samarbeid mellom ulike land. Den største utfordringen vi står overfor når verdensøkonomien friskmeldes, er proteksjonisme og overfokusering på nasjonale problemer. Det vil være en stor feiltakelse å ikke beholde et globalt perspektiv i arbeidet for å sikre økonomisk stabilitet, sier Strauss-Kahn.
IMF har gitt kriselån til flere land under den økonomiske krisen, deriblant Island.
– Krevende
IMF har fått krass kritikk for å ha prioritert de rike landene framfor fattige under den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.
– Vi snakker faktisk om liv og død. Om barn som sulter på grunn av krisen. Vi har 86 medlemsland å ta hensyn til, og alle vil bli hørt. Det er krevende, vedgår Strauss-Kahn.
Han mener det er uansvarlig å fortsette å låne ut store pengesummer til land som aldri vil være i stand til å betale tilbake.
– IMF ønsker å hjelpe til, men vi trenger mer ressurser og støtte fra det internasjonale samfunnet. Vi er ikke en bank heller, påpeker direktøren.
Gjeldskrav
IMF har gitt kriselån til flere land under den økonomiske krisen, deriblant Island. I mars i år uttalte Strauss-Kahn stor bekymring over verdensøkonomien.
I 2010 ser imidlertid pengefondet noe mer optimistisk på den globale økonomien men Strauss-Kahn understreket flere ganger fredag at krisen ikke er helt over.
– Vi har minst ett år igjen med økt ledighet i mange land. Folk i Oslo, Chicago, Brasil og andre steder vil miste jobbene sine. Hvordan kan vi da si at krisen er over, spør han retorisk.
I forrige måned gikk franske og britiske myndigheter ut og sa de vil gi 23,2 milliarder kroner til IMF for å hjelpe fattige land ut av krisen. Pengene skal gis som et rentefritt lån til land som ikke klarer å betale for importen sin.
– Man må av og til ta tøffe beslutninger for å få stabilisert økonomien. Det er ikke tvil om at det økonomiske krisen har satt sine spor, spesielt i fattige land. Disse nasjonene må gjøre alt de kan for å stimulere økonomien igjen, råder IMF-sjefen. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat