Håper på klimaavtale i april
Jens Stoltenberg innser at det blir vanskelig å komme i mål før København, men håper på en bindende klimaavtale i april.
– Jeg håper at vi at vi skal kunne få til en klimaavtale om noen måneder, i løpet av våren 2010, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Mandag spiste han middag sammen med sine nordiske kolleger, og tirsdag skal det holdes møter både på ministernivå og i regi av Nordisk råd. Det viktigste temaet her er den nordiske strategien i forkant av klimatoppmøtet i København i desember.
Ting tar tid
Nå innser Stoltenberg at det neppe blir full enighet innen København-møtet.
– Vi ønsker jo aller helst en helhetlig og forpliktende avtale i København, men det er stadig mindre sannsynlig at det blir mulig å få til, sier Stoltenberg som antyder april 2010 i stedet.
– Det er bedre med en ambisiøs politisk erklæring nå i desember, og så en god og helhetlig avtale i april, enn at setter sluttstrek i desember med en dårlig avtale, sier Stoltenberg.
Den norske statsministeren er glad for at klimatrusselen er satt på dagsorden blant de nordiske politikerne som i disse dager har satt hverandre stevne i Stockholm.
God anledning
– Dette er en god anledning til å samordne nordiske standpunkter, til å finpusse budskapet og strategien for å få til en avtale. Dette er viktig for å bidra til å få til en avtale, sier Stoltenberg.
– Norden spiller en større rolle en det den lille befolkningen vår skulle tilsi. Danmark er vertskap for møtet i København, Sverige har formannskapet i EU og Norge har vært en sentral del av klimaarbeidet helt siden Brundtland-kommisjonens arbeid og Rio-konvensjonen i 1992.
Stoltenberg forteller at Norge jobber for å få på plass en politisk avtale som innebærer at de rike landene må være tydelige på hvor store utslippskutt de kan påta seg.
– På den annen side må de fattige landene melde hva de er villige til å gjøre av tiltak, for eksempel når det gjelder energieffektivisering, sier Stoltenberg.
Bremseklosser
Den norske statsministeren hevder det er tre bremseklosser som hindrer en ratifiserbar avtale i København: India, Kina og USA.
– Vi får ikke Kina og India med på å tallfeste tak på utslipp i København, men vi kan få dem med på erklæringer om virkemidler og tiltak. USA kommer ikke til å ha ferdigbehandlet sin nye klimalov om tak på utslipp innen København-møtet. Dermed er det vanskelig for USA å binde seg til konkrete tall i en ny klimaavtale.
Stoltenberg har likevel håp om et visst framskritt i København.
– Vi bør kunne enes om noen overordnede prinsipper. Målet må være å hindre oppvarming som går ut over to grader. Og så må vi enes om 50 prosent kutt innen 2050.
Politisk avtale
– Man bør kunne være med på en politisk avtale som er en politisk erklæring om hva landet har som mål å nå. Men det er forskjell på det og å ha et juridisk bindende dokument som er klar for ratifisering, forklarer Stoltenberg.
Den norske statsministeren mener det er for lenge å måtte vente på det neste ordinære klimamøtet, som først er i desember 2010.
– Jeg håper at det ikke blir nødvendig å vente så lenge. Jeg håper at det vil være mulig å bruke den politiske kraften, det momentumet som er der nå, til å fortsette arbeidet utover vinteren. Vi bør ha som siktemål å få på plass en helhetlig, juridisk bindende og ratifiserbar avtale til våren, sier Stoltenberg.
– Har du de andre nordiske kollegene dine med deg på dette?
– De nordiske landene er veldig samsnakket, og det regner jeg med at vi er nå også, sier Stoltenberg.
Gjelder ut 2012
Han minner om at den gjeldende klimaavtalen i Kyoto-protokollen gjelder til utgangen av 2012.
– Innen da må vi ha på plass nye tallfestede forpliktelser, presiserer Stoltenberg.
– Det er vanskelig å skape enighet i verden om ting som har så store økonomiske konsekvenser, som utslippsreduksjoner og hvem som skal betale for det. Det blir ingen ny klimaavtale dersom den rike verden ikke er villig til å betale for utslippskutt i den fattige verden, sier den norske statsministeren.
I den nye politisk plattformen fra Soria Moria har regjeringen lovet å skjerpe Norges klimamål slik at det tilsvarer 40 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivået, «dersom det kan bidra til enighet om en ambisiøs klimaavtale der de store utslippslandene påtar seg konkrete utslippsforpliktelser». (ANB)
Opprettet i 1952 og består av 87 parlamentarikere fra de nordiske landene. Norge har 20 medlemmer.
I tillegg møter statsministre og andre ministre med jevne mellomrom.
Møtene holdes denne uken i Stockholm, og tirsdag arrangeres det et politisk toppmøte der klima og EU står på dagsorden.
Siden 1991 har de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen blitt invitert til et felles ministermøte under Nordisk råd. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen