Ber Obama tenke mat og klima
Landbruksminister Lars Peder Brekk ber USAs president Barack Obama tenke sult, fred og klima i sammenheng.
kjell.werner@anb.no
– Jeg forutsetter at dette er et tema statsminister Jens Stoltenberg tar opp med Obama i fredsprissamtalene i Oslo 10. desember, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Brekk har nå godt håp om at matkrisen blir løftet inn i klimaforhandlingene i København i desember.
– Matsikkerhet er freds- og konfliktdempende. Samtidig kan vi ikke løse klimautfordringene uten å ta hensyn til behovet for økt matproduksjon, sier Brekk.
Går i front
Den norske landbruksministeren viser til at USAs utenriksminister Hillary Clinton nylig pekte på matsikkerhet i en kronikk.
– Det er kjempepositivt at USA her viser nye toner. Derfor er det helt sentralt at Jens Stoltenberg bruker fredsprisanledningen til å understreke utfordringen der er å skaffe mat nok til dem som sulter i verden, sier Brekk.
– Jeg mener at Obama her har gått i front. Det understreker betydningen av at han får fredsprisen. De rike landene må gå foran. Derfor er det positivt at USA har vært pådriver for at G8-landene skal bruke 130 milliarder kroner på landbruksbistand.
Er optimist
Han deltar i disse dager på toppmøtet som FNs mat- og landbruksorganisasjon arrangerer i Roma. Her uttrykte FAO-sjefen Jacques Diouf skuffelse over slutterklæringen, som mangler konkrete tall for å redusere sulten i verden. Men Brekk er mer optimist enn FAO-sjefen.
– Jeg er absolutt ikke skuffet over det vi gjør fra norsk side på denne konferansen. Vi har utnyttet situasjonen og har jobbet med temaer som er viktige for oss.
Matsikkerhet
– Ikke minst har vi fått fokus på matsikkerhet opp mot klimatoppmøtet i København. Det synes jeg er i godt gjenge, og her oppnår vi resultater. Jeg er optimist og tror vi skal klare å få mat som en del av klimaforhandlingene, sier Brekk.
– Det ligger an til at København-møtet blir et startpunkt for det videre arbeidet med matsikkerhet i klimasammenheng.
Han har også brukt Roma-konferansen til tosidige møter med u-land som Zambia, Mosambik og Malawi om konkrete prosjekter.
– Det er et paradoks at de u-landene vi snakker med sier seg fornøyd med prosessen. De gir uttrykk for vilje til å selv ta større ansvar for egen matvaresikkerhet.
Lagre frø
Den norske landbruksministeren jobber også aktivt for å få flere land til å stille opp for det internasjonale frøfondet som skal sikre plantegenetiske ressurser mot framtidige klimakatastrofer.
– Her har Norge en pådriverrolle. Det er veldig viktig å jobbe sammen med småbønder i u-land for å sikre et ressursgrunnlag som kan gi dem mulighet til å produsere mat i framtiden. Det internasjonale frøfondet skal bygges opp til å bli på en halv milliard kroner, sier Brekk.
– Det internasjonale frølageret på Svalbard vil bli enda mer sentralt, for dette skal brukes som frøbankenes frøbank.
Kjølelageret inne i fjellet ved Longyearbyen brukes til å dobbeltsikre frø som er plassert i nasjonale lagre rundt om i verden. (ANB)
FNs neste store klimamøte, COP15, avholdes i København i perioden 7. til 18. desember. Rundt 190 land er ventet å delta.
Målet er å forhandle fram en ny internasjonal klimaavtale som skal tre i kraft før Kyoto-protokollen utløper i 2012.
FNs klimapanel (IPCC) anbefaler at de rike landene kutter sine utslipp av klimagasser med mellom 25 og 40 prosent innen 2020 for å unngå at gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader. I tillegg må utviklingslandene bremse sin utslippsvekst.
Størrelsen på de rike landenes utslippskutt og finansiering av klimatiltak i fattige land er viktige stridstemaer i klimaforhandlingene. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.
Privat