Norge vil ha klimafond
Norge har sammen med Storbritannia, Australia og Mexico foreslått et grønt fond for å finansiere klimatiltak i u-land.
Forslaget som ble lagt fram under klimamøtet i København onsdag, er ment å bidra til å rydde av veien uenighet om hvordan slik finansiering skal skaffes og administreres.
De fire landene er enige om en modell for struktur, oppbygging og langsiktig finansiering av klimatiltak i u-land.
– Jeg kan bekrefte at det har kommer et initiativ fra disse landene, ikke om beløpet, men om hvordan vi ser for oss finansieringsstrukturen i en ny avtale, sier den norske sjefforhandleren Hanne Bjurstrøm.
Forutsigbarhet
På en pressekonferanse i København onsdag påpekte hun at dokumentet ikke sier noe konkret om hvor mye penger som skal på bordet.
– Dette er et dokument som understreker behovet for og legger til rette for forutsigbarhet for finansiering, sa Bjurstrøm.
– Men vi vet at Storbritannia har snakket om et beløp tilsvarende det EU har signalisert, hundre milliarder euro i året fram til 2020. Vi snakker om beløp i den størrelsesorden, sa Bjurstrøm.
Dokumentet tar opp ideer til hvordan et slikt fond kan hjelpe utviklingslandene med tilpasning til resultatene av klimaendringer. FNs klimapanel advarer om at global oppvarming kan føre til omfattende endringer som mer flom og tørke, stigende havnivå og utryddelse av arter.
– Konstruktivt
– Forslaget er konstruktivt, synes klimaleder Arild Skedsmo i WWF-Norge.
Han mener det likevel er langt fram til et godt resultat.
– Forslaget må konkretiseres og fylles med tallmessige forpliktelser. WWF har tidligere anslått et langsiktig finansieringsbehov på 160 milliarder dollar per år. For å sikre demokratisk kontroll med bruken av disse pengene, må FN ha det overordnede ansvaret for forvaltningen, sier han.
Også Utviklingsfondet er fornøyd med forslaget.
– Vi er spesielt fornøyde med at dokumentet sier at halvparten av overføringene skal gå til klimatilpasningstiltak, og ikke bare utslippsreduksjoner, sier Christoffer Klyve i Utviklingsfondet.
– Det er ikke sikkert 50 prosent er nok, men det er en begynnelse.
Auksjon
Mexico har tidligere foreslått at alle land betaler inn bidrag til et grønt fond som så kan fordeles til de fattigere landene. Norge har foreslått at noen CO2-kvoter kan auksjoneres bort for å skaffe penger til utviklingslandene.
– Det vi er særlig fornøyd med fra norsk side, er at det er en veldig klar referanse til det norske auksjoneringsforslaget. Det trekkes fram som et forslag som kan være med på bringe fram forutsigbar finansiering framover, sier Bjurstrøm.
FN har anslått at kampen mot klimaendringene kan koste inntil 300 milliarder dollar i året på lengre sikt.
Strid om hvem som skal betale, er en av hovedårsakene til uenigheten på toppmøtet, men også konflikt om hvor store reduksjonene i utslipp skal være skaper splittelse. (ANB-NTB)
FNs klimatoppmøte avholdes i København i perioden 7. til 18. desember.
Målet var opprinnelig å forhandle fram en ny internasjonal klimaavtale som kan tre i kraft før Kyoto-protokollen utløper i 2012.
Ambisjonene er gradvis blitt senket, og mange tar nå til orde for en såkalt politisk avtale i København. Håpet er at denne skal legge grunnlag for en folkerettslig bindende avtale neste år.
FNs klimapanel anbefaler at de rike landene kutter sine utslipp av klimagasser med mellom 25 og 40 prosent innen 2020 for å unngå at gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader. I tillegg må utviklingslandene bremse sin utslippsvekst.
Utslippsløftene som så langt ligger på bordet, tilsvarer mellom 14 og 18 prosents reduksjon i de rike landene i 2020, sammenlignet med nivået i 1990.
Finansiering av klimatiltak i fattige land er også et viktig stridstema i forhandlingene. Partene er dessuten uenige om hva slags juridisk form den nye avtalen skal få. (ANB-NTB)
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning