JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over Kongsberg

Ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Ohio kom til Norge med håp om en konstruktiv dialog med konsernledelsen i Norge, men reiser skuffet hjem fredag.14.08.2008
14:00
16.12.2013 06:18

frode.ronning@lomedia.no

I over fire måneder har 327 ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio i USA vært utestengt fra jobben, mens bedriften har busset inn nye ansatte i deres sted. De fem tillitsvalgte fra United Steelworkers hadde håpet at noe av konflikten bunnet i misforståelser, men det gjorde det ikke. – Konsernsjef Olav Volldal er fullt klar over alt som skjer ved fabrikken i Van Wert, uttaler de tilltsvalgte til magasinett.org.

Sterke anklager

Og anklagene fra de amerikanske tillitsvalgte er sterke:

- Den lokale ledelsen ved Kongsbergs fabrikk i USA skal ha truet med utflytting hvis de ansatte ikke går ned i lønn. - Ledelsen skal ha holdt tilbake informasjon til de tillitsvalgte. - Fabrikken har satt ut produksjon på anbud under lock-outen. - Vakter utafor fabrikken skal ha gått til fysisk aksjon mot ansatte som er stengt ute fra fabrikken. - Ledelsen skal ha stått bak ulovlig overvåking og gjennomført avhør av ansatte.

Ulovlig overvåking?

Det amerikanske Labor Board, et offentlig organ som avgjør tvister i arbeidslivet, har i en foreløpig avgjørelse kommet til at det er OK for Kongsberg Automotive å hyre inn midlertidig ansatte under arbeidskonflikten, men Labor Board har fortsatt en del spørsmål vedrørende måten KA har oppført seg på under konflikten.

Labor Board ønsker mer informasjon fra Kongsberg Automotive om påstandene om ulovlig overvåking av de utestengte arbeiderne, ulovlige avhør av ansatte og manglende informasjon til de tillitsvalgte.

– Labor Board ønsker mer informasjon før de konkluderer endelig. Vår advokat i Ohio jobber med dette, i samarbeid med Labor Board, opplyser kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive. The National Labor Board skal være et uavhengig tilsyn, som overvåker The National Labor Relations Act.

Avlyste besøk

Møtet onsdag mellom de tillitsvalgte fra USA og konsernsjef Olav Volldal endte ifølge de tillitsvalgte med at Volldal kom med fornærmende uttalelser. – Han sa at vi fortsatt var velkommen til å besøke Kongsberg Automotives fabrikker i Norge. Der kunne vi lære hvordan en driver en bedrift med overskudd til tross for at den ligger i et høykostland. Han snakket som om vi ikke er gode nok arbeidere, uttaler Judy Grubb, som har jobbet 34 år på fabrikken i Van Wert. Uttalelsene fra konsernsjefen gjorde at de tillitsvalgte avlyste bedriftsbesøkene og heller dro tilbake til Oslo onsdag ettermiddag.

Store lønnskutt

Fram til konflikten var lønna til fagarbeidere ved fabrikken i Van Wert 17 dollar i timen (90 norske kroner). Ledelsen krever at lønna må ned til 10 dollar (53 kroner). Minstelønna for ufaglærte skal ned fra 14,50 (64 kroner til 9 dollar (48 kroner).

Aggressive Kongsberg Automotive

USAs bilindustri har store problemer, men de tillitsvalgte i United Steelworkers har ikke hørt om tilsvarende store kuttforslag. – Andre leverandører til bilindustrien sliter også, men de jobber sammen med fagbevegelsen for å komme til en løsning. Kongsberg Automotive har imidlertid vært mer aggressive enn andre leverandører, hevder rådgiver Adam Lee fra United Steelworkers hovedkontor. Han forteller at 98-99 prosent av alle uenigheter om tariffavtaler ender med forhandlingsløsning. Og at bare en liten andel av de siste 1-2 prosentene ender i lockout, slik denne saken gjør. Kongsberg Automotive hører dermed til unntaktstilfellene i den organiserte delen av amerikansk arbeidsliv. Fabrikken leverer girskiftesystemer og kabler til den amerikanske bilindustrien.

– Holder tilbake penger

Arbeiderne som er stengt ute fra fabrikken er nå avhengig av økonomisk støtte fra fagforbundet sitt, samt arbeidsledighetstrygd. Men de tillitsvalgte hevder ledelsen ved fabrikken driver med økonomisk utpressing av de ansatte for å få dem til å mørne. – Ledelsen holder tilbake informasjon til myndighetene om hvem som er i lockout. Det betyr at vi må vente på arbeidsløshetstrygd, og at vi ikke får rett til omskolering finansiert av myndighetene, sier Judy Grubb.

Dårligere kvalitet

Hun forteller videre at de utestengte arbeiderne har streikevakt utafor fabrikken 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Ledelsen har hentet inn folk som har overtatt jobbene deres, men ifølge Grubb er kvaliteten på det som produseres sunket betraktelig. – De som har blitt hentet inn for å erstatte oss er folk uten samvittighet. Ingen gode arbeidsfolk vil ta jobb der nå, påpeker Aaron Collins, som også er blant de utestengte arbeiderne.

Fastlåst

Fredag reiser delegasjonen på fem tilbake til USA. Der skal medlemmene informeres om Norges-turen, og konsernsjef Olav Volldal kommer ikke til å bli omtalt i rosende ordelag. – Han har ingen respekt for arbeidsfolk, sier Judy Grubb. Ifølge amerikanerne har Volldal sagt at Kongsberg Automotive skal behandle ansatte i andre land slik ansatte i Norge blir behandlet, men delegasjonen fra USA tror ikke på det. – Grunnen til at han nok har et ganske godt forhold til ansatte i Norge, er at han må oppføre seg her, sier Mark Shaw. Ledelsen i Kongsberg Automotive hevder det er umulig å vinne nye kontrakter om ikke lønna senkes med rundt 40 prosent.

Takker Fellesforbundet

De tillitsvalgte i United Steelworkers er full av lovord om Fellesforbundets innsats. – Jeg tror ikke Volldal ville møtt oss, hadde det ikke vært for presset fra Fellesforbundet, sier Adam Lee. Fellesforbundet har tidligere bevilget en støtte på 10.000 kroner til de utestengte arbeiderne, og var vertskap under delegasjonens opphold i Oslo. Fellesforbundets leder Arve Bakke har tidligere beskyldt Kongsberg Automotive for å opptre umoralsk over sine ansatte i USA. Norsk media har fattet ytterligere interesse for saken under besøket, og de tillitsvalgte håper konsernsjefen føler presset.

Forhandlingsbordet

Etter informasjon til de streikende må klubbledelsen snekre en strategi. Olav Volldal har lovet å flytte produksjonen til Mexico allerede i januar 2009 hvis de ansatte ikke går kraftig ned i lønn. Dette legger et enormt press på de utestengte. – Vi må forsøke så godt vi kan å komme tilbake til forhandlingsbordet, men begge parter må bidra til en løsning. Det kan ikke bli slik at vi forhandler oss ned til deres krav, påpeker tillitsvalgt Shaw.

327 arbeidere på Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio har siden 2. april vært stengt ute fra sin egen arbeidsplass.

Da arbeiderne og Union Steelworkers (USW) sa nei til kravet om 40 prosent lønnsreduksjon, svarte KA-ledelsen med lockout og vakter.

De ansatte blir erstattet med innleid arbeidskraft som hver dag busses inn i fabrikken. Nå skal 177 av arbeidsplassene flyttes til Mexico.

Arbeiderne føler seg ført bak lyset av Kongsberg Automotive som tok over fabrikken 27. desember i fjor.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.08.2008
14:00
16.12.2013 06:18Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Berit Roald / NTB

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»


Flere saker