Skuffet over Kongsberg
Ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Ohio kom til Norge med håp om en konstruktiv dialog med konsernledelsen i Norge, men reiser skuffet hjem fredag.
frode.ronning@lomedia.no
I over fire måneder har 327 ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio i USA vært utestengt fra jobben, mens bedriften har busset inn nye ansatte i deres sted. De fem tillitsvalgte fra United Steelworkers hadde håpet at noe av konflikten bunnet i misforståelser, men det gjorde det ikke. – Konsernsjef Olav Volldal er fullt klar over alt som skjer ved fabrikken i Van Wert, uttaler de tilltsvalgte til magasinett.org.
Sterke anklager
Og anklagene fra de amerikanske tillitsvalgte er sterke:
- Den lokale ledelsen ved Kongsbergs fabrikk i USA skal ha truet med utflytting hvis de ansatte ikke går ned i lønn. - Ledelsen skal ha holdt tilbake informasjon til de tillitsvalgte. - Fabrikken har satt ut produksjon på anbud under lock-outen. - Vakter utafor fabrikken skal ha gått til fysisk aksjon mot ansatte som er stengt ute fra fabrikken. - Ledelsen skal ha stått bak ulovlig overvåking og gjennomført avhør av ansatte.
Ulovlig overvåking?
Det amerikanske Labor Board, et offentlig organ som avgjør tvister i arbeidslivet, har i en foreløpig avgjørelse kommet til at det er OK for Kongsberg Automotive å hyre inn midlertidig ansatte under arbeidskonflikten, men Labor Board har fortsatt en del spørsmål vedrørende måten KA har oppført seg på under konflikten.
Labor Board ønsker mer informasjon fra Kongsberg Automotive om påstandene om ulovlig overvåking av de utestengte arbeiderne, ulovlige avhør av ansatte og manglende informasjon til de tillitsvalgte.
– Labor Board ønsker mer informasjon før de konkluderer endelig. Vår advokat i Ohio jobber med dette, i samarbeid med Labor Board, opplyser kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive. The National Labor Board skal være et uavhengig tilsyn, som overvåker The National Labor Relations Act.
Avlyste besøk
Møtet onsdag mellom de tillitsvalgte fra USA og konsernsjef Olav Volldal endte ifølge de tillitsvalgte med at Volldal kom med fornærmende uttalelser. – Han sa at vi fortsatt var velkommen til å besøke Kongsberg Automotives fabrikker i Norge. Der kunne vi lære hvordan en driver en bedrift med overskudd til tross for at den ligger i et høykostland. Han snakket som om vi ikke er gode nok arbeidere, uttaler Judy Grubb, som har jobbet 34 år på fabrikken i Van Wert. Uttalelsene fra konsernsjefen gjorde at de tillitsvalgte avlyste bedriftsbesøkene og heller dro tilbake til Oslo onsdag ettermiddag.
Store lønnskutt
Fram til konflikten var lønna til fagarbeidere ved fabrikken i Van Wert 17 dollar i timen (90 norske kroner). Ledelsen krever at lønna må ned til 10 dollar (53 kroner). Minstelønna for ufaglærte skal ned fra 14,50 (64 kroner til 9 dollar (48 kroner).
Aggressive Kongsberg Automotive
USAs bilindustri har store problemer, men de tillitsvalgte i United Steelworkers har ikke hørt om tilsvarende store kuttforslag. – Andre leverandører til bilindustrien sliter også, men de jobber sammen med fagbevegelsen for å komme til en løsning. Kongsberg Automotive har imidlertid vært mer aggressive enn andre leverandører, hevder rådgiver Adam Lee fra United Steelworkers hovedkontor. Han forteller at 98-99 prosent av alle uenigheter om tariffavtaler ender med forhandlingsløsning. Og at bare en liten andel av de siste 1-2 prosentene ender i lockout, slik denne saken gjør. Kongsberg Automotive hører dermed til unntaktstilfellene i den organiserte delen av amerikansk arbeidsliv. Fabrikken leverer girskiftesystemer og kabler til den amerikanske bilindustrien.
– Holder tilbake penger
Arbeiderne som er stengt ute fra fabrikken er nå avhengig av økonomisk støtte fra fagforbundet sitt, samt arbeidsledighetstrygd. Men de tillitsvalgte hevder ledelsen ved fabrikken driver med økonomisk utpressing av de ansatte for å få dem til å mørne. – Ledelsen holder tilbake informasjon til myndighetene om hvem som er i lockout. Det betyr at vi må vente på arbeidsløshetstrygd, og at vi ikke får rett til omskolering finansiert av myndighetene, sier Judy Grubb.
Dårligere kvalitet
Hun forteller videre at de utestengte arbeiderne har streikevakt utafor fabrikken 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Ledelsen har hentet inn folk som har overtatt jobbene deres, men ifølge Grubb er kvaliteten på det som produseres sunket betraktelig. – De som har blitt hentet inn for å erstatte oss er folk uten samvittighet. Ingen gode arbeidsfolk vil ta jobb der nå, påpeker Aaron Collins, som også er blant de utestengte arbeiderne.
Fastlåst
Fredag reiser delegasjonen på fem tilbake til USA. Der skal medlemmene informeres om Norges-turen, og konsernsjef Olav Volldal kommer ikke til å bli omtalt i rosende ordelag. – Han har ingen respekt for arbeidsfolk, sier Judy Grubb. Ifølge amerikanerne har Volldal sagt at Kongsberg Automotive skal behandle ansatte i andre land slik ansatte i Norge blir behandlet, men delegasjonen fra USA tror ikke på det. – Grunnen til at han nok har et ganske godt forhold til ansatte i Norge, er at han må oppføre seg her, sier Mark Shaw. Ledelsen i Kongsberg Automotive hevder det er umulig å vinne nye kontrakter om ikke lønna senkes med rundt 40 prosent.
Takker Fellesforbundet
De tillitsvalgte i United Steelworkers er full av lovord om Fellesforbundets innsats. – Jeg tror ikke Volldal ville møtt oss, hadde det ikke vært for presset fra Fellesforbundet, sier Adam Lee. Fellesforbundet har tidligere bevilget en støtte på 10.000 kroner til de utestengte arbeiderne, og var vertskap under delegasjonens opphold i Oslo. Fellesforbundets leder Arve Bakke har tidligere beskyldt Kongsberg Automotive for å opptre umoralsk over sine ansatte i USA. Norsk media har fattet ytterligere interesse for saken under besøket, og de tillitsvalgte håper konsernsjefen føler presset.
Forhandlingsbordet
Etter informasjon til de streikende må klubbledelsen snekre en strategi. Olav Volldal har lovet å flytte produksjonen til Mexico allerede i januar 2009 hvis de ansatte ikke går kraftig ned i lønn. Dette legger et enormt press på de utestengte. – Vi må forsøke så godt vi kan å komme tilbake til forhandlingsbordet, men begge parter må bidra til en løsning. Det kan ikke bli slik at vi forhandler oss ned til deres krav, påpeker tillitsvalgt Shaw.
327 arbeidere på Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio har siden 2. april vært stengt ute fra sin egen arbeidsplass.
Da arbeiderne og Union Steelworkers (USW) sa nei til kravet om 40 prosent lønnsreduksjon, svarte KA-ledelsen med lockout og vakter.
De ansatte blir erstattet med innleid arbeidskraft som hver dag busses inn i fabrikken. Nå skal 177 av arbeidsplassene flyttes til Mexico.
Arbeiderne føler seg ført bak lyset av Kongsberg Automotive som tok over fabrikken 27. desember i fjor.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.
Brian Cliff Olguin