JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over Kongsberg

Ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Ohio kom til Norge med håp om en konstruktiv dialog med konsernledelsen i Norge, men reiser skuffet hjem fredag.14.08.2008
14:00
16.12.2013 06:18

frode.ronning@lomedia.no

I over fire måneder har 327 ansatte ved Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio i USA vært utestengt fra jobben, mens bedriften har busset inn nye ansatte i deres sted. De fem tillitsvalgte fra United Steelworkers hadde håpet at noe av konflikten bunnet i misforståelser, men det gjorde det ikke. – Konsernsjef Olav Volldal er fullt klar over alt som skjer ved fabrikken i Van Wert, uttaler de tilltsvalgte til magasinett.org.

Sterke anklager

Og anklagene fra de amerikanske tillitsvalgte er sterke:

- Den lokale ledelsen ved Kongsbergs fabrikk i USA skal ha truet med utflytting hvis de ansatte ikke går ned i lønn. - Ledelsen skal ha holdt tilbake informasjon til de tillitsvalgte. - Fabrikken har satt ut produksjon på anbud under lock-outen. - Vakter utafor fabrikken skal ha gått til fysisk aksjon mot ansatte som er stengt ute fra fabrikken. - Ledelsen skal ha stått bak ulovlig overvåking og gjennomført avhør av ansatte.

Ulovlig overvåking?

Det amerikanske Labor Board, et offentlig organ som avgjør tvister i arbeidslivet, har i en foreløpig avgjørelse kommet til at det er OK for Kongsberg Automotive å hyre inn midlertidig ansatte under arbeidskonflikten, men Labor Board har fortsatt en del spørsmål vedrørende måten KA har oppført seg på under konflikten.

Labor Board ønsker mer informasjon fra Kongsberg Automotive om påstandene om ulovlig overvåking av de utestengte arbeiderne, ulovlige avhør av ansatte og manglende informasjon til de tillitsvalgte.

– Labor Board ønsker mer informasjon før de konkluderer endelig. Vår advokat i Ohio jobber med dette, i samarbeid med Labor Board, opplyser kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive. The National Labor Board skal være et uavhengig tilsyn, som overvåker The National Labor Relations Act.

Avlyste besøk

Møtet onsdag mellom de tillitsvalgte fra USA og konsernsjef Olav Volldal endte ifølge de tillitsvalgte med at Volldal kom med fornærmende uttalelser. – Han sa at vi fortsatt var velkommen til å besøke Kongsberg Automotives fabrikker i Norge. Der kunne vi lære hvordan en driver en bedrift med overskudd til tross for at den ligger i et høykostland. Han snakket som om vi ikke er gode nok arbeidere, uttaler Judy Grubb, som har jobbet 34 år på fabrikken i Van Wert. Uttalelsene fra konsernsjefen gjorde at de tillitsvalgte avlyste bedriftsbesøkene og heller dro tilbake til Oslo onsdag ettermiddag.

Store lønnskutt

Fram til konflikten var lønna til fagarbeidere ved fabrikken i Van Wert 17 dollar i timen (90 norske kroner). Ledelsen krever at lønna må ned til 10 dollar (53 kroner). Minstelønna for ufaglærte skal ned fra 14,50 (64 kroner til 9 dollar (48 kroner).

Aggressive Kongsberg Automotive

USAs bilindustri har store problemer, men de tillitsvalgte i United Steelworkers har ikke hørt om tilsvarende store kuttforslag. – Andre leverandører til bilindustrien sliter også, men de jobber sammen med fagbevegelsen for å komme til en løsning. Kongsberg Automotive har imidlertid vært mer aggressive enn andre leverandører, hevder rådgiver Adam Lee fra United Steelworkers hovedkontor. Han forteller at 98-99 prosent av alle uenigheter om tariffavtaler ender med forhandlingsløsning. Og at bare en liten andel av de siste 1-2 prosentene ender i lockout, slik denne saken gjør. Kongsberg Automotive hører dermed til unntaktstilfellene i den organiserte delen av amerikansk arbeidsliv. Fabrikken leverer girskiftesystemer og kabler til den amerikanske bilindustrien.

– Holder tilbake penger

Arbeiderne som er stengt ute fra fabrikken er nå avhengig av økonomisk støtte fra fagforbundet sitt, samt arbeidsledighetstrygd. Men de tillitsvalgte hevder ledelsen ved fabrikken driver med økonomisk utpressing av de ansatte for å få dem til å mørne. – Ledelsen holder tilbake informasjon til myndighetene om hvem som er i lockout. Det betyr at vi må vente på arbeidsløshetstrygd, og at vi ikke får rett til omskolering finansiert av myndighetene, sier Judy Grubb.

Dårligere kvalitet

Hun forteller videre at de utestengte arbeiderne har streikevakt utafor fabrikken 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Ledelsen har hentet inn folk som har overtatt jobbene deres, men ifølge Grubb er kvaliteten på det som produseres sunket betraktelig. – De som har blitt hentet inn for å erstatte oss er folk uten samvittighet. Ingen gode arbeidsfolk vil ta jobb der nå, påpeker Aaron Collins, som også er blant de utestengte arbeiderne.

Fastlåst

Fredag reiser delegasjonen på fem tilbake til USA. Der skal medlemmene informeres om Norges-turen, og konsernsjef Olav Volldal kommer ikke til å bli omtalt i rosende ordelag. – Han har ingen respekt for arbeidsfolk, sier Judy Grubb. Ifølge amerikanerne har Volldal sagt at Kongsberg Automotive skal behandle ansatte i andre land slik ansatte i Norge blir behandlet, men delegasjonen fra USA tror ikke på det. – Grunnen til at han nok har et ganske godt forhold til ansatte i Norge, er at han må oppføre seg her, sier Mark Shaw. Ledelsen i Kongsberg Automotive hevder det er umulig å vinne nye kontrakter om ikke lønna senkes med rundt 40 prosent.

Takker Fellesforbundet

De tillitsvalgte i United Steelworkers er full av lovord om Fellesforbundets innsats. – Jeg tror ikke Volldal ville møtt oss, hadde det ikke vært for presset fra Fellesforbundet, sier Adam Lee. Fellesforbundet har tidligere bevilget en støtte på 10.000 kroner til de utestengte arbeiderne, og var vertskap under delegasjonens opphold i Oslo. Fellesforbundets leder Arve Bakke har tidligere beskyldt Kongsberg Automotive for å opptre umoralsk over sine ansatte i USA. Norsk media har fattet ytterligere interesse for saken under besøket, og de tillitsvalgte håper konsernsjefen føler presset.

Forhandlingsbordet

Etter informasjon til de streikende må klubbledelsen snekre en strategi. Olav Volldal har lovet å flytte produksjonen til Mexico allerede i januar 2009 hvis de ansatte ikke går kraftig ned i lønn. Dette legger et enormt press på de utestengte. – Vi må forsøke så godt vi kan å komme tilbake til forhandlingsbordet, men begge parter må bidra til en løsning. Det kan ikke bli slik at vi forhandler oss ned til deres krav, påpeker tillitsvalgt Shaw.

327 arbeidere på Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert i Ohio har siden 2. april vært stengt ute fra sin egen arbeidsplass.

Da arbeiderne og Union Steelworkers (USW) sa nei til kravet om 40 prosent lønnsreduksjon, svarte KA-ledelsen med lockout og vakter.

De ansatte blir erstattet med innleid arbeidskraft som hver dag busses inn i fabrikken. Nå skal 177 av arbeidsplassene flyttes til Mexico.

Arbeiderne føler seg ført bak lyset av Kongsberg Automotive som tok over fabrikken 27. desember i fjor.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.08.2008
14:00
16.12.2013 06:18Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

Tormod Ytrehus

LO-forbund melder om færre permitterte

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerkontroll


Flere saker