Brenner for ungdom i faresonen
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har et ekstra engasjement for ungdom som står i fare for å falle ut i et rusmiljø.
– Det finnes barn som ikke får den oppfølgingen de trenger på skolen og som ikke blir fanget opp av helsevesenet. Når de kommer inn i et rusmiljø, har en del opplevd svikt i alle ledd. Som samfunn må vi ta fatt i dette og snu den skuta, sier Strøm-Erichsen til NTB.
Hun mener barn må få hjelp ut ifra det behovet de har.
Mange etterspør flere helsesøstre ute i kommunene. Skolehelsetjenesten og helsestasjoner er nesten doblet med over 750 nye stillinger de siste ti årene, men det er ikke nok. Behovet er stort.
– Mitt håp er at de kan fange opp flere som faller utenfor, framholder helseministeren.
Hun mener også det er viktig å lykkes bedre innen psykisk helsevern.
– I løpet av de siste ti årene har vi lagt inn en masse penger i distriktspsykiatriske sentre (DPS). Vi må få mer effekt ut av dette feltet. Utviklingen går i retning av å møte pasientene ute i nærmiljøet. Det er der de skal takle livet.
Hva er bra?
– Hva er det vi er gode på i Helse-Norge?
– Når man blir veldig syk, tror jeg de fleste opplever helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten som veldig god. For noen dager siden tok jeg imot en ny handlingsplan for behandling av prostatakreft. Disse pasientene har vært operert mange steder i landet. Nå samler vi all kunnskap for å kunne gi lik behandling i hele landet. Det er veldig viktig i et land som er så desentralisert som vårt, mener Strøm-Erichsen.
Hun framhever også at Norge scorer svært høyt på helsepersonells kvalitetsnivå.
– Det er utrolig viktig å holde fast i det som er bra. I kreftomsorgen blir for eksempel veldig mange mennesker helbredet.
Hun har bare vært i jobben et par måneder etter fire år i Forsvarsdepartementet. Strøm-Erichsen kom fra et område med venneforeninger og forsvarsforeninger der folk som var engasjert, var veldig engasjert. Hun tok over et departement som var i full gang med å håndtere en stor krisesituasjon – svineinfluensaen.
– Helse- og omsorgssektoren er mye nærere folk. Alle har et forhold til helsetjenesten. Kulturen i de to departementene er også forskjellig. Men jeg trives veldig godt. Det er et veldig interessant arbeid, sier hun og smiler.
Jo mer hun lærer, jo mer spennende synes hun det er.
Neste år
En av de store sakene i året som kommer, blir å forberede samhandlingsreformen, som skal tre i kraft fra 1. januar 2012. Meldingen ligger nå i Stortinget, og det er både lovarbeid og økonomi som skal på plass.
– Vi må ha økonomiske insentiver for kommunene. Det dreier seg også om kommunenes størrelse. Skal flere kommuner gå sammen med for eksempel en «vertskommune»? Det kan være flere måter å løse dette på.
Samhandlingsreformen er ment å forbedre kommunikasjon og effektivitet i Helse-Norge. Etter reformen skal kommunene ha større ansvar for sine innbyggeres helse og omsorgstilbud.
– Et eksempel på forbedringer kan være såkalte helsehus med både rehabiliteringsplasser og plasser for personer som er for friske til å være på sykehus, men for syke til å komme hjem. Trondheim har bygd to slike, og det er også kommet helsehus på Senja i Troms der fire kommuner har slått seg sammen, forteller helseministeren.
Hun mener erfaringene med dette hittil tilsier at det kan være en vei å gå.
Elektroniske frikort
En annen forbedring neste år blir innføring av elektroniske frikort. Når man har betalt utgiftene opp til frikortgrensen, vil man motta et elektronisk frikort i posten og slipper å sende inn kvitteringer, slik systemet er i dag.
– Dette er en veldig viktig reform som vil bedre rettighetene til brukerne og gjøre det lettere for dem, sier Strøm-Erichsen.
Sykehusøkonomien styrkes med 1,45 milliarder kroner, og regjeringen har dermed økt budsjettene til sykehusene med 8,3 milliarder siden 2005.
– Det har bidratt til at langt flere har fått behandling. Men vi ser at køene også øker. Vi vil se på hvordan vi kan bruke private institusjoner og justere slik at vi unngår flaskehalser. Vi vil fokusere på dette og se hva som skal til, forsikrer helseministeren.
Det høye sykefraværet og utstøting fra arbeidslivet i helse- og omsorgssektoren skal et arbeidsutvalg se på. Det er et veldig viktig arbeid, og innstillingen er planlagt i slutten av neste år, sier Strøm-Erichsen.
Den planlagte nedleggelsen av Aker sykehus i Oslo vil hun ikke uttale seg så mye om nå. Hun sier beslutningsprosessen må gå sin gang, men understreker at alle mennesker i Oslo skal ha et lokalsykehus som de hører til.
– Det vil være feil av meg å si noe nå. Styret i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst skal behandle saken. Jeg vil se på den når den ligger på mitt bord. Antakelig skjer ikke det før i februar, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal