JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det viktigste

Det hender vi er borte fra jobben fordi vi er syke. Men vi trives på arbeidsplassen. Det gjør ikke amerikanerne. Det er langt mer alvorlig enn sykefravær.

Fra enkelte hold kan det i disse tider virke som om norske arbeidstakere bare syter og sluntrer unna. Er vi ikke syke så skulker vi. Arbeidsmoralen er lav; ambisjonsnivået er svakt. Og det er kanskje ikke så merkelig når den utdanningen vi får knapt er middelmådig. Internasjonalt sett framstår vi jo som skoletapere hele gjengen.

I et slikt perspektiv ble jeg litt overrasket over uttalelsene fra en rekke sentrale arbeidsgivere. ”Arbeidsmoralen blant våre ansatte i Norge er høy. Vi er en kompetansebedrift hvor ansatte står på,”, sier konserndirektør Hilde Tonne i Telenor etter NHOs årskonferanse. ”Folk bretter opp ermene og tar et tak for bedriften og fellesskapet,” sier styrelederen for Grieg Shipping Group. Dagens Næringsliv formidler tilsvarende budskap fra de aller fleste av de spurte. Ett unntak er Orkla-eier Stein Erik Hagen som synser i velkjent stil. ”Jeg tror det er blitt lettere å være borte”, sier han - men henviser til Orklas administrerende direktør for fakta.

Tradisjonelt sett bruker norsk høyreside USA som et forbilde for norsk arbeidsliv. Ingen står på som amerikanerne, får vi høre. Her er det vilje til å omstille og svette for både arbeidsgiver og seg selv. Nå går det riktig nok ikke så bra for amerikanerne. For noen år siden ble det hevdet at det eneste amerikanerne produserte bedre enn noen andre var toalettpapir. Det var nok en urettferdig framstilling. Landet er fremdeles ledende på forskning og teknologi, noe mengden av Nobelpriser kan dokumentere.

Men nobelpriser i seg selv duger ikke. Det er de mange millioner arbeidstakerne som skaper verdiene. Og her er USA på defensiven. En av årsakene kan være at bare 45 prosent av amerikanerne er fornøyd med jobben sin. Og at bare halvparten finner jobben interessant. To av ti trodde da heller ikke at de ville være i den samme jobben om ett år. Ekspertene er dypt bekymret. Lite motiverte medarbeidere er et dårlig utgangspunkt for det meste - som kvalitet, produktivitet, kompetanseutvikling og konkurranseevne. Bedre blir det ikke av at de amerikanske holdningene har vært nedadgående siden man begynte målingene i 1987. Og det er de yngste som sliter mest.

Skal vi tro de tidligere siterte norske næringslivstoppene og en rekke undersøkelser, så befinner norske arbeidstakere seg i en helt annen divisjon. Vi har flere kvinner, eldre og unge i arbeid enn nesten noen andre land. Ni av ti trives på jobben. Arbeidsgleden vår er på topp i Europa, forteller ”European Employee Index”. Norsk produktivitet er også svært god. Effektivitet og trivsel henger nøye sammen. Samfunnsmodellen gir sosial og økonomisk trygghet og legger dermed til rette for omstillingsvilje. Det samme gjør hovedavtalen, bedriftsdemokrati og kort avstand mellom leder og arbeidstaker.

Sett utenifra er norsk arbeidsliv derfor en suksesshistorie. At vi i tillegg har mulighet til å være sykemeldt er nok noe arbeidstakere i andre land misunner oss. Det betyr ikke at vi skal si oss tilfredse med dagens nivå på langtidsfraværet og antall uføre. Men det er lov å løfte blikket, stikke fingeren i jorda og være litt stolte, før vi gyver løs på utfordringene.

Annonse
Annonse