Lekser er sunt!
Vi som var dumme nok til å pugge lekser for 40-50 år siden, må ha vært idioter - hvis vi skal tro lekse-skeptikerne.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Så er vi der igjen. Unger bør helst ikke få lekser med seg hjem. De lærer ingenting av det. Hevder noen hardnakket. Det er heller ikke første gangen påstanden slås i bordet.
For de veldig mange av oss som gikk «den gamle skolen» og pugget oss gjennom alle fagene, både på skolen og hjemme, sent på 50-tallet og det meste av 60-åra, høres dette dumt og uforståelig ut. All den kunnskapen vi tilegnet oss som ballast for resten av livet gjennom egeninnsats var en helt feil måte å lære på - hvis vi skal forstå skeptikerne riktig.
Ikke alle er utstyrt med samme læringsevne. Noen vil slite mer enn andre med å lese seg til kunnskap. Sånn er jo vi mennesker. Gjennom de siste sju årene har jeg fått erfare dette på nært hold. Ei jente med lese- og skrivevansker trengte vår tette oppfølging i forhold til skolearbeidet. Akkurat denne grunnskolen var en veldig god samarbeidspartner i den tilrettelagte undervisningen. Vi visste hvordan fagplanene hennes var bygd opp, hvilket nivå de hadde tilrettelagt for henne og nøt godt av en enestående kommunikasjon med lærerne. Selvfølgelig var det både gråt og tenners gnissel når vi sammen jobbet oss gjennom leksene hennes. Det gikk med mye tid, men hun var i utgangspunktet opptatt av å lære slik de fleste andre i klassen var. Det hjalp ganske mye, og leksetimene ble mange – men nyttige.
Overgangen til ungdomsskolen ble et sjokk. I flere fag skulle de ikke ha lærebøker, det var minimalt med lekser og kommunikasjonen med skolen og lærerne begrenset seg til fellesmøter med alle foreldrene pluss et sjeldent tilfelle av konferansetime mellom klassestyrer og enkeltforeldre. Det ble etter hvert vanskelig å se noen retning i utdanningstilbudet hennes.
Halvveis inn i det andre ungdomsskoleåret ga vi opp. Av to årsaker: For det første fordi vi ikke ante hvor skolen ville med vår elev og fordi lekser var en saga blott. Dessuten tapte vi for stadig hurtigere galopperende fjortishormoner. Det finnes en grense for hvor mye man kan bekjempe på en gang.
Når vår elev i dag nærmer seg 16 år, vil jeg hardnakket påstå at kunnskapsnivået hennes i aktuelle fag knapt har utviklet seg særlig siden hun forlot grunnskolen. Det eneste hun frivillig blar i er ungdomsbladet sitt og tv-programbladet.
Jeg vet fortsatt ikke om noen annen måte man som enkeltmenneske kan lære, forstå og huske en tekst på uten faktisk å lese seg gjennom den på egen hånd. Alternativet måtte være å lukke øynene og lytte til en annen som kan lese teksten for oss. Det vil imidlertid kreve uante ressurser med ukjent prislapp. Inntil det motsatte er grunnleggende bevist, vil jeg fortsatt påstå like hardnakket som skeptikerne, at å gjøre lekser er både sunt og lærerikt.
Til dere som er foreldre med barn i skolealder: Ikke tro på skeptikerne. Sørg for at barna gjør lekser. Så har dere i hvert fall en viss kontroll på utviklingen i kunnskapsnivået deres.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli