Sykelønn spiser mindre av kaka
Staten bruker en mindre andel av sine inntekter på sykelønn i dag enn på begynnelsen av 2000-tallet.
Magnus Marsdal i Manifest Analyse ber nå regjeringen avblåse krisealarmen, skriver Dagsavisen.
Torsdag kveld satte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) seg ned ved forhandlingsbordet sammen med partene i arbeidslivet. Innen 1. mars skal de bli enige om tiltak som skal få ned sykefraværet med 20 prosent.
Disse forhandlingene er meningsløse og bygger på et konstruert krisebilde som ikke har noen rot i virkeligheten, mener utreder Magnus Marsdal i den venstreorienterte tankesmia Manifest Analyse. Han er spesielt oppgitt over Michael Tetzschner fra Oslo Høyre som sa til NRK onsdag at sykelønna er blitt en «gjøkunge» som fortrenger andre velferdsgoder, og at man derfor må kutte i utbetalingene til syke.
– Det er skapt et inntrykk i det siste at man er nødt til å gjøre noe med sykelønna av hensyn til andre velferdstjenester. Derfor er det et interessant funn at utgiftene som andel av BNP var mye høyere for noen år siden. Norsk velferdsstat overlevde jo dette uten noen problemer, påpeker Marsdal.
I slutten av januar gir han ut boka «Sykelønn ABC» med flere argumenter for å ikke røre sykelønnsordningen.
Les også kommentar: Ikke tusk med sykelønna
Lite troverdig
Beregninger Manifest Analyse har gjort med grunnlag i tall fra Nasjonalregnskapet viser at staten brukte en langt mindre andel av Fastlands-Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2008 enn på begynnelsen av 2000-tallet.
I toppåret 2003 måtte staten ut med over 2,2 prosent av sine inntekter til sykelønn, mens andelen i 2008 var på 1,7 prosent (se graf). Utgiftene til sykelønn har økt i denne perioden, men statens inntekter har altså økt enda mer.
– Disse tallene gjør at høyresidens krisealarm blir lite troverdig. Jeg tviler på at det er bekymring for andre velferdsordninger som driver Høyre og Tetzschner i denne saken. Man aner at det de egentlig vil er å dele ut deler av trygdebudsjettet til skatteletter, sier Marsdal.
– Dropp prosentmålet
Han mener statsminister Jens Stoltenberg burde droppe målet om å kutte i sykefraværet.
– Jens Stoltenberg har selv påpekt at når en høy andel av befolkningen er lønnsmottakere, har man også mange sykelønnsmottakere. Et av målene i IA-avtalen er å få et mer inkluderende arbeidsliv. Får man til dette, kan det hende sykefraværet vil gå opp - men det vil likevel være positivt for samfunnsøkonomien. Målene om mer inkluderende arbeidsliv og 20 prosents reduksjon i sykefraværet er selvmotsigende, mener utrederen.
Et kutt i sykelønna på 20 prosent vil gi 7,5 milliarder kroner mer i statskassa. Marsdal mener det er mange andre steder staten kan hente disse inntektene hvis man mener det er nødvendig for å opprettholde velferdstilbudet.
Han peker på innføring av omsetningsavgift på Oslo Børs eller å sløyfe rentefradraget på lån over to millioner kroner som to mulige virkemidler.
Øker i 2009
Endelige tall for 2009 finnes verken for BNP eller sykefravær, men det er klart at sykefraværet har økt kraftig.
Ifølge Statistisk sentralbyrås prognose ligger BNP som følge av finanskrisen an til å gå ned med 1,1 prosent, mens sykepengeutgiftene ligger an til å øke med hele 17 prosent. Om dette slår til, vil statens utgifter til sykepenger som andel av BNP øke kraftig til rundt 2,0 prosent. Andelen ligger likevel fortsatt godt under nivået i 2002 og 2003.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har ingen planer om å avlyse målet om kutt i sykefraværet. Etter det første forhandlingsmøtet i går gjentok hun at ambisjonen er å redusere sykefraværet med 20 prosent. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen