Kronprinsen vil mer enn bare prat
Kronprins Haakon avviser at Verdens økonomiske forum kun er en prateklubb for eliten.
Han mener møtene i Davos gir gode resultater.
– Vi vil ikke bare klage over ting som ikke fungerer. Vi vil gjøre noe med dem, sier kronprins Haakon til NTB.
Han ble i 2005 utnevnt som en av forumets Unge globale ledere, og har etter hvert blitt en gjenganger på møtet. Det siste året har han hatt ansvaret for å koordinere innspill til en idédugnad kalt Global Redesign Initiativ. Målet er intet mindre enn å finne gode løsninger på de store utfordringene i verden.
– Det som er betegnende er at alle som er med i Young global leaders, er opptatt av å gjøre noe konkret for å forbedre verden. Det er kjempespennende. Det er mange positive ting som har sprunget ut av møtene i Verdens økonomiske forum. Det er bra at folk kommer sammen og snakker om viktige ting, sier kronprinsen.
Moralpoliti
To prosjekter som har kommet ut av arbeidet i Unge globale ledere, er Deworm the world og Table for two. Det første handler om å gi skolebarn medisiner mot markparasitter, det andre er et kombinert ernærings- og fattigdomsprosjekt.
– Kort fortalt går det ut på å tilby sunn og god mat i jobbkantiner i vestlige land og bruke en liten del av inntektene til å gi fattige mennesker i utviklingsland ernæringsrik kost. På samme tid bekjempes livsstilssykdommer i Vesten og ernæringsproblemer i utviklingsland, sier kronprinsen.
Selv er han engasjert i organisasjonen Global dignity, hvis mål er å understreke «den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv». Gjennom samtaler med blant andre skoleungdom, ønsker kronprinsen å få fram at verdighet blant annet er å ha frihet til å ta avgjørelser som berører eget liv.
– På hvilken måte kan arbeidet med å betone den enkeltes egenverdi knyttes an til den hjemlige debatten om det såkalte moralpolitiet?
– Vi skal ikke gå inn og kritisere noen. Vi er opptatt av å jobbe sammen med så mange som mulig, og se på hvordan vi kan gjøre hverandres liv bedre, sier kronprinsen.
– Dette handler om at vi, gjennom våre beslutninger, kan løfte andre mennesker og styrke deres verdighet. Gjennom samtalene med skoleungdom, blir begrepet verdighet veldig konkret og nyttig. Det er viktig å bidra til å lage et verdibasert fundament for samfunnet, sier han.
Klima
Kampen mot klimaendringene er et politisk spørsmål som engasjerer kronprinsen. Sammen med de andre skandinaviske tronarvingene fikk han med selvsyn se hvordan klimaendringene påvirker situasjonen i Arktis da han besøkte Grønland i mai i fjor.
Slike spørsmål preger dagsordenen i Davos også. Mange ble skuffet over klimatoppmøtet i København, og håper det neste toppmøtet i Mexico vil gi resultater.
– Klimaet er en av vår tids største utfordringer, men det er også en forutsetning for å oppnå andre mål. Å gjøre slutt på den ekstreme fattigdommen, handler for eksempel om vi klarer å håndtere klimaendringene i årene som kommer, sier kronprins Haakon til NTB.
Den Genève-baserte stiftelsen Verdens økonomiske forum (WEF) samler i år rundt 2.500 store navn fra politikk og næringsliv til toppmøtet i den sveitsiske alpebyen Davos. Blant verdenslederne som deltar i år, finner vi Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Spanias statsminister José Luis Zapatero, Brasils president Lula da Silva, kong Abdullah av Jordan og Israels president Shimon Peres. (ANB-NTB)
Mest lest
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
POLITISK STREIK: Lokomotivmannsforbundets Rolf Ringdal lover politisk streik og togstans, som svar på regjeringens oppsplitting av togtrafikken på Østlandet. Med seg i den politiske markeringen vil han få Jernbaneforbundet, her ved forbundsleder Jane B. Sæthre.
Morten Hansen
Lokomotivførerne føler seg lurt av Støre-regjeringen. Nå lover de togstans
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad