JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underslag fra fagbevegelsens historie

Tre forbundsledere er tatt for underslag. De har alle vært forbundenes første ledere.

Da NTL skulle åpne sitt andre landsmøte ble det kjent at den valgte formannen, Gigernes, hadde blitt tatt for underslag. Han skulle ha forfalsket reiseregninger og på den måten fått utbetalt 1500 kroner for mye. Siden han senere innbetalte deler av beløpet, bestemte forbundet at saken ikke skulle politianmeldes.

Fellesforbundets andre landsmøte, det første ordinære, ble også preget av underslag. Forbundsleder John Stenes økonomiske rot ført til at han måtte gå av rett før landsmøtet. Han ble til slutt dømt for underslag av 300 000 kroner og fikk 6 måneders fengsel.

Norsk Arbeidsmandsforbund ble stiftet i 1895 under navnet Det norske Vei- og Jernbaneforbund. Pådriver var Olaf Strøm som var en velkjent agitator på anleggsplassene og Han var også Arbeiderpartiets første sekretær i 1893. I 1903 ble han politianmeldt for underslag mot forbundet, og mistet formannsvervet. Strøm var modell til en av hovedpersonene i Kristoffer Uppdals store verk om rallarne: «Dansen gjenom skuggeheimen». I sjette bindet «Domkyrkjebyggjaren», beskrives Ølløv Skjøllegrinns skjebne. En skjebne som minner om Strøms avgang.

I 1951 sa distriktssekretæren i Oslo Jern og Metall opp sin stilling. Det hadde da lenge vært stor ur ved kontoret fordi det ble stjålet penger fra kassa. Kassererne var personlig ansvarlig for innholdet og måtte dekke underskuddet av egen lomme. En av kassererne hadde vært nødt til å dekke 1100 kroner (18 000 kroner i 2010) i underskudd. I lang tid var kontorene preget av mistenksomhet og beskyldninger som ble rettet ulike veier. Politiet henla saken etter bevisets stilling. Etter hvert ble mistanken rettet mot distriktssekretæren. Han hadde hatt tilgang til koden på pengeskapet og hadde ved flere anledninger kommet med uriktige påstander, dessuten var det manko i i en kasse for opplysningsarbeid som han disponerte.

I 1992 hadde kassereren i en Jern og Metall-forening på Sørlandet tatt for å ha underslått 124 000 kroner. Det var det fjerde underslaget på Sørlandet i løpet av kort tid.

– Underslagene i fagforeningene er en trist utvikling og gjenspeiler det moralske forfallet i samfunnet. Det finnes ikke noe verre enn å stjele fra sine arbeidskamerater, uttalte lederen av fagforeninga til VG.

Annonse
Annonse