Kritisk til bilen, parkerer selv gratis
Regjeringen sier den vil begrense biltrafikken i byene. Likevel får både politikere og byråkrater fortsette å parkere gratis, eller på svært billige parkeringsplasser.
Eksosen ligger tung over Møllergata i Oslo sentrum. En lang kø av biler med tålmodig ventede byråkrater. De av dem som får plass i parkeringsanlegget under Regjeringskvartalet, slipper unna med å betale 45 kroner dagen. Det er 195 kroner billigere enn i nærmeste parkeringshus.
Enda gunstigere er det for politikerne som har fått innpass på Stortinget. I garasjeanlegget der er det 165 parkeringsplasser for dem og ansatte. Alle er gratis.
– Nå er det på tide at Staten gjennomgår sin egen parkeringspolitikk, sier Susanne Bratli, medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité for Ap, til Dagsavisen.
Iver Johansen Aastebøl, talsmann for Kollektivkampanjen, støtter henne i det.
– Vi kan ikke ha det sånn at politikerne sørger for billige parkeringsplasser for seg selv og de som jobber for dem. Reglene må være de samme for dem som for alle andre, sier han.
Kveles av biltrafikken
Norske byer er i ferd med å kveles av privatbilen. I vinter har lufta vært så helsefarlig i Bergen at det ble innført omfattende restriksjoner i bilbruken.
Det samme burde ha skjedd i Oslo, for også her har utslippene vært massive. Stavanger har slitt med tilsvarende problemer, mens det er svevestøv folk har slitt med i Tromsø.
Samtidig leter regjeringen med lys og lykte etter nye tiltak som kan bidra til å begrense biltrafikken i byene. Innføring av avgift på private parkeringsplasser blir nå vurdert.
Parallelt med dette gjøres det underlig nok omtrent ingenting for å redusere bilkjøringen til og fra politikernes, byråkratenes og de statsansattes egne arbeidsplasser.
Derfor fortsetter den daglige rutinen i Møllergata. Hver morgen i minuttene fram mot klokka 09.00, danner en lang kø av biler seg der. Det som lokker er 150 billige parkeringsplasser i det underjordiske parkeringsanlegget.
Fram til 08.45 er det om lag 300 ansatte i departementene med såkalt «behovsprøvd rettighet», som kjemper om plassene. Det siste kvarteret er det fritt fram for alle og enhver som jobber der å slåss om de gjenværende «godbitene».
Ønsker likhet for alle
– Det burde vært like vanskelig for dem som jobber i Regjeringskvartalet, som for alle andre, å parkere i Oslo sentrum. Da måtte en del av dem som jobber i departementene ha begynt å ta bussen, og da ville de kanskje ha fått større interesse av å bygge ut busstilbudet, sier Aastebøl.
Han sliter med å forstå hvorfor dagsprisen er 45 kroner. I Sentrum parkeringshus, som tidligere var kjent som Ibsen, må man ut med 240 kroner dagen, får Dagsavisen opplyst.
Ole Peder Nordheim er avdelingsdirektør i Departementenes servicesenter, som fordeler parkeringsplassene under Regjeringskvartalet. I en epost forklarer han bakgrunnen for den lave prisen.
– Denne kostnaden er beregnet med grunnlag i forutsetning om dekning for løpende drifts- og vedlikeholdskostnad for plassene, skriver Nordheim.
Hvem er det så som har behovsprøvd rettighet til parkeringsplass? Jo, Nordheims liste omfatter forståelig nok funksjonshemmede og syke, men også gravide, ansatte som har barn, men mangler barnehageplass og ansatte med lang reisevei, som må levere barn i barnehage.
Altså folk i samme situasjon som mange av dem som tar bussen.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus