Utsetter omstridt datadirektiv
Fem av seks fylkesårsmøter i Høyre valgte i helgen å utsette behandlingen av det omstridte datalagringsdirektivet.
Høyres ledelse kan foreløpig pustet lettet ut, men saken er ikke på noen måte skrinlagt, skriver Nationen.
Det har vært knyttet stor spenning til fylkesårsmøtene, ettersom direktivet engasjerer høyt og lavt i partiet. Nå synes flertallet av fylkene å legge saken litt i bero og avvente høringsrunden.
Høyres leder Erna Solberg har sendt regjeringen en liste med krav som må innfris før Arbeiderpartiet får støtte i Stortinget. Denne støtten er Ap helt avhengig av, ettersom regjeringspartnerne SV og Sp går imot, det samme gjør den øvrige opposisjonen på Stortinget.
Høyre kan redde Ap
Høyre og Arbeiderpartiet kan lose saken gjennom, men ikke uten at Ap kommer Høyre i møte i spørsmål om lagringstid for datatrafikk, sikkerheten rundt lagringen, strafferammen for saker som åpner for det omstridte innsynet for politiet, og domsprøving av hver forespørsel.
Høyre stortingsgruppe er splittet i saken, og seks-sju representanter har mer eller mindre åpent gitt uttrykk for skepsis, noen også klar motstand. Det er ennå ikke bestemt hvordan datalagringsdirektivet skal håndteres av Høyres landsmøte som holdes i Oslo i begynnelsen av mai.
En av de klareste motstanderne er Torbjørn Røe Isaksen fra Telemark, det eneste fylkeslaget som denne helgen stemte for å avvise direktivet, slik Oslo Høyre og Oppland Høyre har gjort tidligere.
Knepent nei
Telemark Høyre debatterte saken i to stive timer før voteringen som endte med et knapt flertall på 33 mot 31 for å si nei.
– Det er to klare poenger her. For det første er det viktig for meg som stortingsrepresentant å få med et råd fra fylkespartiet, for det andre var det en veldig god debatt om direktivets innhold, sier Røe Isaksen til Nationen.
Kort fortalt mener motstanderne i Høyre at direktivet åpner for en uakseptabel stor uthuling av personvernet, langt større enn den eventuelle gevinsten som utvidet innsyn og lagring vil gi politi og påtalemyndighet.
Regjeringen har varslet at forslaget til lovendring først vil bli fremmet for Stortinget til høsten. Solberg vil derfor ikke flagge noe offisielt Høyre-standpunkt ennå. Men hun har formulert seg på en måte som tolkes dit hen at det ikke blir fritt fram for Høyres representanter til å stemme hvordan det måtte passe dem.
– Høyres gruppe har ikke for vane å stemme etter den enkeltes overbevisning, særlig ikke i Europa-spørsmål, sa Solberg da saken ble sendt på høring i slutten av januar. Høringsfristen er 12. april. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal