– Klimakrisen er ikke uovervinnelig, men det haster
Norsk Tjenstemannslag (NTL) har hatt klima og miljø som tema på en større konferanse som denne uken er avholdt på Sørmarka. Flere spennesde innledere har snakket fra sitt ståsted, og deriblant Bellonas grunnlegger Frederic Hauge.
Klimakrisen er et stort, men ikke uovervinnelig problem. – Den største utfordringen er at vi har veldig dårlig tid, fastslår Bellona-leder Frederic Hauge.
Utslippene må kuttes med 80 prosent
Den kjente miljøaktivisten kom med store brannfakler, men også mange eksmpler på hva som kan gjøres for å redusere den globale klimautfordringen vi står overfor. Men til det kreves det vilje til handling, og økonomsik satsing.
– 80 prosent av den globale energiproduksjonen kommer fra fossilt brensel. 2,7 prosent av verdens utslipp kommer fra olje og gass. For å stanse den globale oppvarmingen på maksimalt to grader, må utslippene kuttes med rundt 85 prosent innen 2050, sier Hauge.
For millioner av mennesker er ikke klimaendringene et skummelt framtidsscenario. Det skjer nå. - Stillehavsøyer er i ferd med å settes under vann, og befolkningen på Maldivene har kollektivt søkt asyl i Australia, sier Hauge.
Må ha lagsiktige rammevilkår
Han forteller om sitt virke gjennnom 24 år i Bellona. - Det var morsomt å bryte seg inn på fabrikkområder og grave opp gifttønner. Men etter hvert ble vi invitert inn. Nå samarbeider vi med deler av næringslivet i flere land om store miljøprosjekter, forteller han. Det bærer frukter.
– Det er avgjørende med dialog med næringslivet. Vi må også ta et ideologisk oppgjør med hvordan vi driver miljø- og næringspolitikk, sier Hauge.
Han mener næringslivet ikke har forutsigbarhet i Norge.
– De vet ikke hva som skjer i neste statsbudsjett. Det er en katastorfe for norsk næringsliv. Det er næringslivet som sitter med løsningen. Men skal de kunne satse, må de ha langsiktige, forutsigbare rammevilkår, sier han.
CO2-håndtering
De store utslippene kan reduseres ved å fange CO2 fra store utslippskilder, som for eksempel kull- og gasskraftverk, og deretter deponere CO2 slik at utslipp til atmosfæren unngås.
– Bruk av CO2-håndtering, kombinert med storstilt satsing på mer effektiv utnyttelse av energi og økt bruk av fornybar energi, er en forutsetning for å unngå dramatiske klimaendringer, sier Hauge. Han er skuffet over at regjeringen ikke tør å satse mer på vindmøller, solcellepaneler, bioenergi og el-biler.
Hauge fastslår også at det haster med å satse mye mer på forskning. En dobling av forskningsinnsatsen er et minimum.
På ett område mener han regjeringen har vært risikovillig. CO2-håndteringen ved gasskraftverket på Mongstad.
– Det kommer sikkert til å bli mange skandaler rundt Mongstad, men vi kommer til å lære - og lære enda mer. Det er viktig, sier han.
101 løsninger
Bellona har nylig utgitt et gratismagasin der de setter søkelyset på løsninger på klimakrisen. Ikke mindre enn 101 løsninger skisseres - fra de store globale til hva som må gjøres her hjemme. Og litt om hva vi som enkeltmennesker kan bidre med.
Magasinet omtaler også flere større miljøprosjekter.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal