Jens kutter i u-hjelpen
Regjeringen kutter ventelig rundt to milliarder kroner i bistanden på neste års statsbudsjett.
kjell.werner@anb.no
Det forteller sentrale regjeringskilder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På årets statsbudsjett er det bevilget 27,4 milliarder kroner til internasjonal bistand. Dette beløpet utgjør 1,09 prosent av brutto nasjonalinntekt.
Årets bistand er dermed godt over målet som regjeringen har satt i den politiske plattformen som ble framforhandlet på Soria Moria i fjor høst. Her lover regjeringspartiene at bevilgningene til u-hjelp «skal holdes over en prosent av brutto nasjonalinntekt».
Kan spare penger
Ved å legge seg like over den ene prosenten neste år vil regjeringen kunne spare inn rundt to milliarder kroner. Dette vil være svært vanskelig for SV å svelge, men sentrale kilder røper overfor ANB at partiet likevel kan være villig til å godta et slikt kutt dersom de får godt betalt på et annet saksområde.
Kutt i barnetrygden vurderes av regjeringen, men dette forslaget har møtt sterk motstand i SV. Og dersom regjeringen freder barnetrygden kan nok SV godta kutt i u-hjelpen.
Det hører også med til historien at lavere asyltilstrømming vil kunne «finansiere» mye av det planlagte kuttet i bistanden.
Industri og rente
Statsminister Jens Stoltenberg truer med renteøkning og industridød dersom neste års statsbudsjett ikke blir stramt nok. Derfor er det tid for å holde igjen på bruken av oljepenger, er budskapet.
– Hvis vi ikke lykkes med dette, kan vi oppleve renteøkning og styrking av kronekursen. Dette vil særlig gå ut over konkurranseutsatte virksomheter, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Regjeringen samlet seg søndag til en tredagers budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Randsfjorden. Her legges de første brikkene på plass i statsbudsjettet for 2011. Nå skal det strammes inn og brukes færre oljemilliarder.
45 milliarder ekstra
I år bruker politikerne 150 oljemilliarder til god formål over statsbudsjettet. Det er 45 milliarder kroner mer enn den såkalte handlingsregelen foreskriver. Handlingsregelen sier at politikerne skal bruke fire prosent avkastning av oljefondet i er normalår.
– Kommer dere til å kutte fem eller ti milliarder kroner neste år?
– Jeg kommer ikke til å si noe tall. Det avgjørende er at det skal bli et budsjett som bidrar til å holde rentene lave, trygger norske arbeidsplasser og gir en god velferd, sier Stoltenberg.
Vei og bane
– Kan du garantere at budsjettkuttene ikke skal gå ut over store satsinger som løftene om vei og bane i Nasjonal transportplan?
– Alt som står i regjeringsplattformen fra Soria Moria er fortsatt gjeldende. Vi skal gjøre hva vi kan for å følge opp alle disse løftene.
– Kan det bli kutt i velferdsgoder?
– Det som står om velferd gjelder også. Jeg, og mange med meg, er utålmodig. Vi skal derfor sørge for at det blir mer penger til vei og bane, sier statsministeren.
Kunnskap avgjør
SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier at regjeringen nå må prioritere det som er viktigst for framtiden.
– Å investere i kunnskap kommer til å være avgjørende, sier Halvorsen.
Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete har i likhet med statsministeren fokus på arbeidsplassene.
– Vi skal ha et budsjett som ivaretar utfordringene til industrien som er så viktig både for landet og mange lokalsamfunn, sier Navarsete.
Ubehagelige kutt
Det ligger mange forslag til ubehagelige kutt på regjeringens bord. Dragkampen vil pågå helt fram til statsbudsjettet legges fram i oktober. Budsjettkonferansen i slutten av august blir nok den avgjørende.
Regjeringen vurderer fortsatt å øke egenandelene for legebesøk og andre helsetjenester. Nettolønnsordningen for sjøfolk er fortsatt i fare.
Det er høyst uklart hvor mye mer kommunene får å rutte med neste år. Samtidig er det vilje til satsing på kommunene. Ap vil sette mye inn på at planen for flere sykehjem blir realisert. (ANB)
Regjeringen avholder normalt to store budsjettkonferanser om statsbudsjettet, en i mars og en i august. De siste årene har regjeringen, uavhengig av partifarge, vært samlet på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker til den første og kanskje viktigste budsjettkonferansen. I år varer konferansen fra søndag til tirsdag.
I løpet av noen hektiske døgn skal hovedkursen i budsjettet stakes ut. Allerede nå kan man internt i regjeringen ane hvem av statsrådene som blir budsjettvinner og budsjettaper når statsbudsjettet endelig legges fram i oktober.
Alle statsrådene kjemper hardt for midler til sine hjertesaker. Selv om regjeringen samlet står bak statsbudsjettet, er det i realiteten underutvalget som har det siste og avgjørende ord. Der sitter de tre rødgrønne partilederne og finansminister Sigbjørn Johnsen.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har slått fast at oljepengebruken skal ned i statsbudsjettet og at alle løftene i regjeringserklæringen (Soria Moria II) fortsatt gjelder.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning