Kreativ veibygging
Forsikringsselskaper tilbyr milliarder for å bygge veier raskere. Det er ikke nødvendigvis noen god forsikring.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
I noen år har det foregått prøveprosjekter med såkalt OPS – offentlig privat samarbeid – med bygging og vedlikehold av veistrekninger. I noen kretser er denne samarbeidsformen fortsatt ganske omstridt. Den består i at private aktører får ansvaret for å planlegge, finansiere, drive og vedlikeholde en veistrekning i for eksempel 25 år. Det offentlige betaler tilbake investeringen gjennom offentlige tilskudd og/eller bompenger og overtar eierskapet og ansvaret etter 25-årsperioden.
En rekke veiprosjekter ligger nå såkalt gryteferdige og venter på politisk velsignelse. I disse budsjettinnstrammende tider er det nok mange private aktører som ser lysegrønne blink om å få klarsignal for å sette i gang. Skrikende behov for løsninger i samferdselssektoren krever alternative løsninger om det skal bli noe av i det hele tatt.
Det krever store investeringer å sette i gang prosjekter av den størrelse det her er tale om. Noen må sitte på store penger. Det gjør blant annet forsikringsselskapene. Derfor har flere av de største nå sagt seg rede til å bli med på kalaset. Å låne bort penger til OPS-prosjekter er lønnsomt og trygt. Staten vil garantert betale pengene tilbake helt risikofritt.
En liten risiko måtte være om prisen på prosjektet og vedlikeholdet av det skulle være totalt feilberegnet. Å sende en stor tilleggsregning vil være lite lønnsomt, men det er sikkert tillatt å være kreativ og prøve allikevel. På den annen side er bilistenes bidrag – først gjennom de mange årlige og andre avgifter knyttet til bilen, og diverse bompengemidler her og der – med på å sikre tilgangen på kapital til prosjektene. Derfor skal det mye til at det går helt galt. Siden forsikringsselskapene likevel også kontroller prisen på hva det koster å ivareta bilen din, boligen din, livet ditt og mer til, bestemmer de samtidig hva de skal innkreve fra hver enkelt i premier for å holde kapitalmengden noenlunde intakt i ønsket størrelse. Bordet kan fange.
Det er lett å vende seg til en smerte hvis den varer lenge nok. Det er mulig å flytte tåleevnen noen hakk oppover hvis man blir tvunget til det over lengre tid. Norske bilister har langvarig trening i å venne seg til sånt. Om dårlige veiprosjektregnestykker likevel av en eller annen grunn skulle oppstå, vil det ikke overraske mange om regninga til slutt havner hos bilistene likevel.
Det som dog vil bli litt vanskeligere å svelge, er flukten fra løfter om satsing på samferdsel. Å pulverisere hovedansvaret for å bygge og vedlikeholde veistrekninger over så lange perioder det her er tale om, er neppe særlig klokt. Det kan blant annet bety at store hovedveistrekninger vil bli bygget litt i hytt og pine etter hvor den private kapitalen er villigst, eller det kan i verste fall bety at de politiske myndighetene begjærlig griper tilbudet og sier «ja, takk – bygg og vedlikehold alle de veiene dere klarer de neste 25 årene». Det vil ikke bare være ansvarsløst, men også tilnærmet politisk harakiri. DET er dumt, det!
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)