JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnspott i utsatt industri

Et generelt tillegg på 1 krone og en lavlønnspott på 50 øre per ansatt, er hovedinnholdet i det anbefalte forslaget til tariffavtale for frontfagene.

Både Fellesforbundet og Norsk Industri er fornøyd med forslaget til ny tariffavtale for den konkurranseutsatte industrien, men arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ber både bedrifter og ansatte sørge for moderate lokaloppgjør.

Partene ble søndag formiddag enige om et anbefalt forslag etter nesten elleve timer på overtid. Dermed blir det blir ingen streik i industrien denne omgang.

Både partene og riksmeklingsmann Kari Gjesteby karakteriserte forhandlingene som krevende da de møtte pressen etter at de hadde blitt enige rett før klokka 11 søndag formiddag.

– Det var perioder jeg lurte på om det var mulig å få oppgjøret i havn, men det er vanskelig å si hvor nær vi var et brudd, sier Gjesteby.

Avtalen går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer med svarfrist 30. april. I Norsk Industri er det styret som avgjør om man skal slutte seg til det anbefalte forslaget.

– For likelønn og lavlønn

– Dette er et forslag for økt likelønn og lavlønn, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.

– Som frontfag fikk vi et klart oppdrag fra LOs representantskap om å forhandle fram en løsning for økt likelønn og lavlønn. Det har vi klart å innfri. Vårt anbefalte forslag kan brukes av andre forbund som en mal og vil kunne gi mange kvinner og lavlønte et godt lønnstillegg, sier Bakke.

Han legger til at oppgjøret har fått en god og ansvarlig økonomisk ramme.

LO-leder Roar Flåthen sier at forslaget er i tråd med de hovedretningslinjene som LOs representantskap trakk opp for årets tariffoppgjør.

Han er tilfreds med at Fellesforbundet har slått tilbake det han kaller arbeidsgivernes angrep på normalarbeidsdagen og på garantiordningene for de lavest lønte.

Kritisk røst

Leder i LO Trondheim, Arne Byrkjeflot, er ikke tilfreds med det nye forslaget.

– Dette er ikke et forslag jeg kan stemme for, sier han til NTB, og trekker fram to hovedinnvendinger.

– Jeg er skuffet over at det ikke ble oppnådd allmenngjøring av tariffavtalene, og at partene i stedet nøyer seg med å sette ned et utvalg uten mandat. Dessuten er jeg skuffet over at likelønnsprofilen bare dreier seg om 50 øre som fordeles innen den enkelte bedrift. Alle vet at lønnsforskjeller mellom kjønnene først og fremst dreier seg om lønnsforskjeller mellom bransjer, ikke mellom bedrifter, sier Byrkjeflot.

Det anbefalte forslaget innebærer et generelt tillegg på kr 1,00 per time for overenskomster med lokal forhandlingsrett, og et generelt tillegg på kr 1,50 for de bedrifter i TEKO-overenskomsten som ikke har slik forhandlingsrett. Dessuten gis det et lav- og likelønnstillegg på kr 0,50 fra 1. juli 2010.

Ber om velfungerende arbeidsliv

Partene har også sendt et brev til regjeringen hvor de ber om initiativ overfor partene i arbeidslivet for å utforme treparts bransjeprogrammer som fremmer et seriøst og velfungerende arbeidsliv i særlig utsatte bransjer.

Bare én time etter enigheten kom svaret fra regjeringen. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) bekreftet at regjeringen vil ta et initiativ overfor partene for å starte en dialog for å få til det partene ber om.

– Lokal moderasjon

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er glad for enigheten, men gjør det klart at oppgjøret er i overkant av hva mange bedrifter tåler.

– Jeg må innrømme at resultatet er i overkant av hva jeg mener er bærekraftig for konkurranseutsatt industri. Derfor er det viktig at begge parter viser moderasjon i lokale oppgjør, og tar hensyn til hva hver enkelt bedrift tåler, sier han.

– Forhandlingene har igjennom sentralt tillegg, overheng og andre justeringer på overenskomsten gitt en ramme på 1,95 prosent. Rammen etter lokale tillegg bør ikke bli større enn 3 prosent, mener Lier-Hansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse