JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår ring om lokalsykehusene

Men helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen varsler nytt innhold mange steder.

kjell.werner@anb.no

– Utgangspunktet er at vi skal beholde de lokalsykehusene som vi har i dag. Så skal vi foreta en arbeidsdeling mellom de ulike sykehusene og nivåene, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag talte hun til styrelederne og direktørene ved de fire regionale helseforetakene i landet. Budskapet var klart:

– Ingen lokalsykehus skal legges ned. Unntaket er der det etableres et nytt sykehus for å erstatte de gamle, sa helseministeren og viste til Østfold som et godt eksempel i så måte.

Lokale enheter

– Det veldig spesialiserte vil bli mer spesialisert, men vi skal også desentralisere mer. Vi skal bygge opp flere enheter som kan gi behandling nærmere der folk bor, slik at mange slipper å dra til sykehuset, forklarer Strøm-Erichsen.

– Hva slags behandling snakker du her om?

– Det kan dreie seg om dialysebehandling for folk som har langt framskreden sukkersyke. Det er en stor, tung og tidkrevende behandling som folk hittil har måttet reise langt av gårde til sykehuset for å få, kanskje flere ganger i uken, sier hun.

Starter i ambulansen

Helseministeren peker på at akuttbehandling i dag er noe helt annet enn det var for få år siden.

– Nå begynner sykehuset i ambulansen eller i helikopteret. Det skal skape trygghet for befolkningen, sier hun og legger til at det i dag er utdannet ambulansepersonell på plass.

– På helikoptrene har vi anestesileger. Helikopteret er et lite akuttmottak i seg selv. Det samme er ambulansen. Ved hjertestans kan ambulansepersonellet stille diagnose ved å kommunisere med eksperter på sykehusene. I dag har vi en helt annen form for ambulansetjeneste enn det vi hadde tidligere, sier hun.

Flere spesialister

Helseministeren mener at et lokalsykehus ikke nødvendigvis må ha en avdeling for akuttkirurgisk hjelp, for begrepet akutt innebærer så mangt.

– En kirurg er ikke lenger en generalist, men vi har veldig spesialiserte kirurger som er alt fra ortopeder til hjertekirurger. Derfor er det så viktig at ulike typer kirurgi blir spesialisert. Men det er jo alltid et spørsmål om balanse mellom avstand og muligheten for å bygge opp robuste fagmiljøer, sier hun.

Lokalsykehusets viktigste oppgave er å ta seg av utfordringene innenfor medisinsk behandling. Et lokalsykehus består egentlig av sengeplasser og en spesialisthelsetjeneste som avhenger litt av hvor langt det er til neste spesialist, sier helseministeren. (ANB)

Annonse
Annonse