Norge kan få ny grense
Er Norge og Russland enige om delelinjen i Barentshavet? Spekulasjonene går.
Svaret kommer med president Dmitrij Medvedev til Oslo.
Ved ethvert norsk-russisk politisk toppmøte de siste fem årene har spørsmålene og spekulasjoner om den 40 år gamle grensetvisten dukket opp. Enten det er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som møter sin kollega og etter hvert nære samtalepartner Sergej Lavrov, eller det er statsminister Jens Stoltenberg som møter Putin eller Medvedev, står alltid delelinjeforhandlingene på agendaen.
Lederen i Barentssekretariatet Rune Rafaelsen er den som har flagget størst optimisme med tanke på at en enighet kan bli offentliggjort under Medvedevs besøk i Oslo mandag og tirsdag.
– Hvorfor skal Medvedev tilbringe to dager i Oslo uten å ha noe å komme med, uttalte Rafaelsen i et intervju med nyhetsbyrået UPI 31. mars i år.
– Noe må komme
Rafaelsen får støtte fra professor Willy Østreng ved Ocean Futures.
– Når et statsoverhode kommer på statsbesøk ønsker man å ha noe å vise til. Når Rafaelsen som har god kontakt med utenriksministeren er så positiv, når Støre nylig har sagt at han tror på en «snarlig» løsning, og når det russiske statsoverhodet kommer til Norge, har vi tre elementer som skulle tilsi at ett eller annet kan komme i denne sammenhengen, sier Østreng til NTB.
Han laget for to år siden en grundig utredning om delelinjen for Stortinget. Her hevder han at Norge og Russland lenge har vært enige om hvor grenselinjen skal trekkes i 80 prosent av det omstridte området. Vanskene ligger i sør hvor det er isfritt farvann og russiske seismiske undersøkelser på 80-tallet indikerte petroleumsforekomster.
Komplisert øvelse
Selv om han tror det kan komme «noe», er ikke Østreng overbevist om at det er en fiks ferdig avtale.
– Jeg kan ikke tro at en ferdigforhandlet avtale kommer uten noen som helst lekkasjer på forhånd. Det er også slik at hvis en av partene gir konsesjoner i de siste 20 prosentene av grensedragningen, vil det få konsekvenser for de 80 prosentene man har vært enige om. Det er en ganske komplisert øvelse, sier Østreng.
Hovedtema
På høyt politisk nivå var delelinjeforhandlingene hovedtema i de tre kvarter lange samtalene mellom Stoltenberg og Putin i Helsingfors 10. februar i år. Stoltenberg sa da at han opplever en genuin vilje fra russernes side til å løse konflikten.
Med et smil forklarte han at nettopp denne striden også var tema da han som statsminister møtte president Putin for ti år siden. Men du må tilbake til 1970 for å finne starten på de aller første forhandlingene om hvor grensen skulle trekkes når landene utvidet sine økonomiske soner.
Her ble utgangspunktet lagt: Sovjetunionen hevdet at sektorlinjeprinsippet må gjelde, mens Norge vil trekke grensen langs midtlinjen. Forskjellen utgjorde 155.000 kvadratkilometer, men er senere utvidet til 176.000 kvadratkilometer som følge av at Norge og Russland tok høyde for at grenen må trekkes lenger nord og fra land når FNs sokkelkommisjon avgjør yttergrensen for kontinentalsokkelen. Norge fikk som første kyststat anerkjent sine grenser i fjor, mens Russlands krav fortsatt er uavklart.
Gjenopptatt
Etter to tiår uten nevneverdig bevegelse smuldret delelinjedialogen opp i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps i 1991. De formelle forhandlingene ble først tatt opp igjen 5. desember 2005. Halvannet år senere kunne Jens Stoltenberg under sitt møte med daværende statsminister Mikhail Fradkov 8. juni 2007 offentliggjøre at Norge og Russland var enige om hvor grensen skulle trekkes 70 kilometer ut i Varangerfjorden.
– Da fikk man på plass første etappe. Hva er mer naturlig enn at man nå endelig kommer fram til en løsning som gjelder hele Barentshavet, og at det skjer når Medvedev gjester Oslo. Dette er det eneste store uløste spørsmålet som gjenstår mellom Norge og Russland, sier Rune Rafaelsen til NTB.
Han er onsdag rede til å svare på om spekulasjonen om en løsning var treffsikker eller et bomskudd. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp