Krangler om kongekrabben
Kongekrabben skaper ny strid. Fiskeridirektoratet vil utvide området for kommersiell fangst, men møter harde protester.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) bruker tungt skyts mot Fiskeridirektoratets forslag, som de mener vil øke utbredelsen og de negative miljøeffektene av kongekrabbe. Dermed er forslaget i strid med både havressursloven, naturmangfoldloven, havrettskonvensjonen og konvensjonen om biologisk mangfold, skriver DN i en høringsuttalelse til Fiskeridirektoratets forslag.
Også Vardø kommune mener forslaget fra Fiskeridirektoratet er i strid med Norges forpliktelser om å hindre utbredelse av invaderende arter for å redusere skadene på det biologiske mangfoldet.
– Vi vet ikke i dag hvilke katastrofale følger en større utbredelse av kongekrabbe vil få på andre arter. Fra et samfunnsøkonomisk synspunkt er de tradisjonelle marine artene langs kysten av Finnmark langt viktigere enn kongekrabbe, skriver Vardøs ordfører Rolf Einar Mortensen i en høringsuttalelse.
Invaderende art
Kongekrabben er en såkalt invaderende art som har spredd seg raskt langs kysten i nord. Det er påvist store skader på bunnfaunaen der krabben rykker fram.
Samtidig er kongekrabbe blitt en økonomisk ressurs for enkelte lokalsamfunn i Øst-Finnmark.
Stortinget vedtok i 2008 en todelt forvaltning av kongekrabben. I et begrenset område i Øst-Finnmark skal den forvaltes med sikte på økonomisk utbytte. Utenfor dette området skal det være fritt fiske for å hindre at kongekrabben sprer seg videre.
Lenger mot nord
I et høringsnotat foreslår Fiskeridirektoratet nå at grensen for det kvoteregulerte fisket trekkes lenger nord, og åpner også for kvoteregulert fiske i hele Porsangerfjorden.
Bakgrunnen er kontrollproblemer med den todelte forvaltningen, og mange tilfeller av juks ved at fangster tatt i det kvoteregulerte området er oppgitt tatt utenfor.
Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) støtter Fiskeridirektoratets forslag om å flytte grensen for det kvoteregulerte fisket nordover. Direktoratet for naturforvaltning advarer derimot sterkt mot en slik endring, fordi det kan bidra til ytterligere spredning av kongekrabben. Det vil være i strid med Stortingets målsetting om å sikre en lavest mulig bestand av kongekrabbe utenfor kommersielt fangstområde, mener DN.
Negative effekter
DN viser til nye undersøkelser utført av Havforskningsinstituttet, NIVA og Akvaplan-niva, som viser store negative effekter på bunnfaunaen i områder med mye krabbe. Det er også påvist oksygenmangel i bunnsedimentene, trolig fordi krabben spiser arter som er viktige for å opprettholde normale friske bunnmiljøer, heter det.
– Undersøkelsene viser at de negative miljøeffektene er større enn vi visste da Stortinget gjorde sitt vedtak for to år siden, sier seniorrådgiver Ingrid Bysveen i DN til NTB.
Om grensen for det kvoteregulerte fisket flyttes nordover, øker faren for at kongekrabben også sprer seg til Svalbard, sier hun.
Basert på miljøfaglige vurderinger og hensynet til biologisk mangfold ønsker DN primært fri fangst på kongekrabbe i hele dens utbredelsesområde, samt oppretting av et fond for desimeringsfangst av kongekrabbe. Eventuelle kvoter bør økes, for å holde bestanden på et lavest mulig nivå. (ANB-NTB)
Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet. Siden har den spredd seg både østover og vestover i Barentshavet. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det har vært kommersiell fangst av kongekrabbe i norske farvann siden 2002.
Fisket etter kongekrabbe er todelt. Innenfor 12 nautiske mil i Øst-Finnmark skal kongekrabben forvaltes som en kommersiell ressurs. Utenfor 12-milssonen og vest for Nordkapp er det fritt fiske, for å hindre videre spredning av kongekrabbe.
Fiskeridirektoratet foreslår å flytte grensen for det kommersielle fisket lenger nord, på grunn av kontrollproblemer med det todelte fisket. Forslaget møter hard motstand fra Direktoratet for naturforvaltning og andre instanser, som ser kongekrabbe som en invaderende, uønsket art som kan true lokalt biologisk mangfold.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen